Nyheter

Skuffet Hareide angrer ingenting

KrFs leder sier rett ut at han er skuffet over blå seier, men samtidig «stolt» over prosessen han tapte. Når KrF går blått, er det nye, klare blokker i norsk politikk.

Minuttene etter nederlaget ga han et landsmøte delt i rødt vemod og blå lettelse noen formaninger om samling. Han er fortsatt leder i partiet, men kommer ikke til å delta i de kommende regjeringssonderingene.

Om forhandlingene lykkes og KrF går i regjering, er en ny todeling skapt i norsk politikk. De rødgrønne – som nå ikke fikk sin maktsjanse – beklager resultatet.

KrFs sjel

Omkranset av presse etter nederlaget sa Hareide:

– Som parti går vi styrket ut av dette. Mange føler en skuffelse, men vi skal gå samlet videre.

Kvart over fem fredag ettermiddag kom resultatet av voteringen under skjebnelandsmøtet. De blå tok seieren med 98 mot 90 stemmer. Foran en sal der spenningen fortsatt dirret, ga Hareide som partiets leder noen personlige ord:

– Jeg vil si til dere som er skuffet – og da må jeg selv tas med – at KrFs sjel ikke ligger i hvem vi skal samarbeide med.

LES OGSÅ: Tårer over tapet på rød side

Blått til 2021

Men han er også tydelig om hvor det nå kan bære for KrF. Retningsvalget – som alle møtene og prosessen har handlet om – peker godt fremover i tid.

– Om forhandlingene med regjeringen lykkes, er dette et veivalg som vil forplikte oss i 2021. Så vi er fremdeles et sentrumsparti, men Ikke for evigheten.

Under halvtimen etter avstemningen samlet stortingsgruppen og sentralstyret i KrF seg til møte. Hareide – med et pressekobbel på slep – bekreftet at han ikke selv kommer til å delta i regjeringssonderinger.

– Det er ikke naturlig at jeg er med i disse forhandlingene. Når denne regjeringserklæringen er klar, er det naturlig at jeg trer tilbake som leder, sa han.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

Krever store gjennomslag

Hvordan det skal skje, er ennå ikke fastlagt. Og skulle forhandlinger mislykkes, vil Hareide fortsatt være partileder og den som eventuelt må føre an i sonderinger med de røde.

KrFs vedtak innebærer å forsøke den andre siden hvis sonderingene med Solberg-regjeringen ikke fører fram. Men spådommene akkurat nå går på at et blått løp nok vil lykkes.

– Nå er det et samlet parti som skal gjøre det vi kan for å lykkes med retningen som landsmøtet har valgt. Først skal vi sondere mot regjeringspartiene. Jeg håper vi nå lykkes med dette arbeidet. Vi skal sette våre beste folk til å gjøre den jobben. KrF må ha krav på store politiske gjennomslag. Vi kan skape et varmere samfunn, sa Hareide.

Selv om det ikke ble Hareides Ap-ønske som vant, så varsler han trykk på vegne av partiet:

– Regjeringspartiene vet veldig godt at her må det gis store konsesjoner til KrF. For vi vil nå forandre det politiske Norge fra en mindretallsregjering til en flertallsregjering. Det har stor betydning. Jeg er sikker på at Trine Skei Grande og Siv Jensen er forberedt på å møte oss på en god måte.

Ikke selvkritikk

I talen til landsmøtet etter tapet, sa Hareide at tiden fremover ville bli «en forsoningstid» og en «tid for samling. Men Hareide er den som tapte i en prosess som har høstet kritikk også i eget parti. Blant dem som støttet Grøvan-alternativet om fortsatt opposisjon, reagerte mange på at prosessen gikk for fort.

På spørsmål om han hadde bidratt til et «politisk selvmord», svarte Hareide:

– Nei, jeg har lagt til rette for en veldig god, demokratisk prosess. Vi visste at det ville være ulike meninger om dette veivalget og at vi trengte landsmøtet til å ta en beslutning. Det har vi nå gjort på en god måte.

LES OGSÅ: Melder seg ut igjen hvis Hareide taper

Rødgrønne er skuffet

KrFs beslutning avlyser rødgrønn makt og snarlig statsministerjobb for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Dersom flertallsregjeringen av Høyre, Frp, Venstre og KrF kommer på plass, så vil rødgrønne partier ha svært begrenset makt i Stortinget.

– Det er synd, vi hadde håp om å få gjennomslag for en del saker, sier Sp-leder Tryve Slagsvold Vedum til NTB etter at det var klart at Ap og Sp ikke fikk KrF med på laget.

– Vi hadde håpet på en ny politikk med mindre forskjeller og mer fellesskap og å få en helt annen samtale om politikk. Men det valget er tapt, og den regjeringen kommer til å bli en mer høyreorientert regjering, uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Og SV-leder Audun Lysbakken kvitterte med følgende melding:

– Dette er en tapt mulighet for å sikre at færre barn må vokse opp i fattige familier, for mindre økonomiske forskjeller og for en offensiv klimapolitikk som faktisk monner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter