Nyheter

Derfor varsler KrF-toppene tøffe verdikrav til regjeringen

Kjell Ingolf Ropstad lover sterk forankring av kristenarv i ny regjeringsplattform.

Ropstad skal lede KrFs forhandlingsdelegasjon når sonderingene med Solberg-regjeringen starter. KrFs forberedelser er alt i gang etter at landsmøtet fredag valgte regjeringsdeltakelse på blå side.

– En ferdig regjeringsplattform kommer til å inneholde helt andre og bedre verdiformuleringer enn dagens blågrønne plattform fra Jeløya. Det vil folk fort se, sier KrF-nestlederen til Vårt Land.

– Ja, kamp for tydeligere forankring fremgår klart i det KrF har vedtatt som nytt politisk prosjekt, tilføyer nestlederkollega Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: Tårer over tapet på rød side

Sekulære blågrønne

Da Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen i fjor vinter, kom det et regjeringsprogram uten henvisninger til landets kristne arv. Det vakte bestyrtelse i KrF. Knut Arild Hareide kalte plattformen «ytterliggående sekulær» og i KrF opplevde man verdiforankringen i den forrige rødgrønne plattformen som klart bedre.

Å skaffe tydeligere, verdsettende ord om kulturarv og tros- og livssynssamfunnenes plass, er blant kravene som Ropstad og Bollestad vil møte Høyre, Frp og Venstre med. Endringer i abortregelverk veier også tungt.

– Kamp mot sorteringssamfunnet er en veldig viktig sak. Vi kommer til å være kravstore. KrF må se tydelige endringer i klimapolitikk, kamp mot fattigdom og integrering, sier han.

Delegasjon med rødt

Nettopp Ropstad skal lede KrFs forhandlingsdelegasjon, vedtok stortingsgruppen sent fredag kveld. Også Bollestad skal være med i delegasjonen, som i tillegg rommer Erik Lunde.

I kampen om sidevalg anbefalte Lunde heller å forhandle med Ap og Sp. Nå skal han være «venstresidens» person i forhandlingslaget. Lunde regnes som dagens kristendemokratiske sjefsideolog i KrF og har lang fartstid fra Oslo-politikken og sentralstyret i KrF.

KrF forutsetter at det ikke bare foretas tilpasninger i dagens blågrønne plattform, men at de fire ikke-sosialistiske partiene benker seg for å lage et felles, nytt regjeringsprogram.

– Delegasjonen har et mandat, men vi vet jo at mange hos oss er nå skuffet over landsmøtevedtaket. Vi må derfor også ta hensyn. Om vi kommer videre fra sonderinger til forhandlinger, så må alle i partiet kunne se KrFs foravtrykk i et forhandlingsresultat, poengterer Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

Blokkering?

Nettopp det at også motstandere av regjeringsvalget i KrFs stortingsgruppe skal føle seg vel med resultatet, kan i følge KrF-kilder styrke dem i møtet med Høyre, Frp og Venstre. Innrømmelser må være gode for at hele KrF-gruppen godkjenner dem. Tre av KrFs åtte stortingsrepresentanter var mot samarbeid til høyre.

– Kan ikke en situasjon med slik deling ende med at et mindretall blokkerer utfall på forhandlingsområder?

– Stortingsgruppen har hatt et godt møte om dette. De som ikke vant frem med sitt syn, er en konstruktiv del av gruppen. Også de ønsker størst mulig gjennomslag for KrFs politikk. Om vi lykkes, er jeg trygg på at et samlet parti står bak prosjektet, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: Melder seg ut igjen hvis Hareide taper

Budsjett først

Han vil ikke stille ultimatum på noe område. Det er nærmest et prinsipp fra KrF i forhandlinger om politikk generelt og budsjetter.

– Men KrF kommer aldri til å gå inn i en regjering om vi ikke får et godt nok stempel, sier Ropstad.

Ved regjeringsdannelser gjennomføres det først sonderinger. Dernest blir det forhandlet om en felles plattform.

Det er ikke varslet tidspunkt for sonderinger. For først må forhandlinger om statsbudsjett i boks. KrF legger frem alternativt budsjett tirsdag.

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter