Nyheter

Slik lyder Listhaugs godord om biskoper

Etter å ha dunket til mot norske biskoper i ny bok, gir Frp-toppen Sylvi Listhaug dem likevel én positiv attest: «De er jo hyggelige folk».

Da hun selv kommenterte innholdet i boken Der andre tier, unngikk Sylvi Listhaug spisse utfall mot andre enn én person: Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Han er ikke egnet til å bli statsminister, gjentok hun flere ganger under pressekonferansen i går.

I KrF er det harme over beskrivelsene av partiet i boken. Og i går gikk Den norske kirkes preses, Helga Haugland Byfuglien, i et leserinnlegg i rette med Listhaug etter kraftige beskrivelser av bispestanden.

I den ferske boken serverer Listhaug salven at «ledende biskoper og prester lar kirken vår råtne på rot ved å gjøre den til en arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro». Enkeltbiskoper får gjennomgå.

LES OGSÅ: Her er Listhaugs nye spark til KrF og kirke

Hygge hos biskop Fiske

Flere ganger de siste årene har Listhaug og Frp-kolleger gått hardt ut mot det de mener er «politiske biskoper».

– Igjen tar du oppgjør med biskoper – kan du nevne noen positive ting biskopene bidrar til i samfunnet vårt?

– Biskopene gjør jo sin jobb. Jeg var jo nylig og besøkte biskop Solveig Fiske. Det var veldig hyggelig det. Vi hadde en interessant diskusjon. De er jo hyggelige folk. Men jeg er uenig med den veien de tar i kirken. Mange er enige med meg i at de kaster seg inn i politiske spørsmål, svarte Listhaug til Vårt Land.

– Konfrontasjoner med dem har du jo hatt før: Er det ikke billig polarisering du nå igjen bidrar med i boken?

– Dette er jo meningene mine. Å bruke ordet polarisering har for øvrig blitt en mani. Til alle tider har jo folk hatt forskjellige meninger og fremført dem. Det vil jo være synd om det ble slutt med dette. Og så har jo jeg en direkte stil. Det vil jeg fortsette å ha. Det er fordi folk skal kunne forstå meg og fordi jeg føler for å uttrykke meg slik, svarer hun.

LES MER: Sjefsbiskopen ut mot Listhaugs kirkekritikk 

«Ikke konstruktivt»

Biskop Helga Byfuglien rykker nå ut mot Listhaugs anklager om at kirken har blitt en arena for politikk fremfor forkynnelse. «Ikke konstruktivt, Listhaug» lyder overskriften i et motskrift på debattplass i Dagbladet.

– At kirken ikke skulle gå inn i store tema som berører menneskeverdet og skaperverket, vil gjøre den kristne forkynnelse tannløs og løsrevet fra sin samtid. Kirken kan neppe forkynne et radikalt nestekjærlighetsbud uten at det inkluderer vårt ansvar for flyktninger, skriver Byfuglien.

LES OGSÅ: Slik går KrF-toppene nå i nærkamp om klassiske verdier

«Ikke KrF-opptatt»

På pressekonferansen poengterte Listhaug at det var EU-saken – og ikke innvandringspolitikk – som førte henne inn i aktiv politikk. Om en regjeringskrise skulle sende Frp ut av regjering, mener hun partiet ikke vil være skadet:

– Frp kan gjøre det godt, uansett. Men for landet Norge kan det bli veldig synd om Støre skulle bli statsminister. Landet går da i feil retning. Det håper jeg KrF ser.

Selv om hun gir KrF-toppene Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad på pukkelen i boken, sa hun at hun «ikke har vært opptatt av KrF».

– Boka var ferdig i august, før KrFs prosess. Jeg har ikke skrevet den for å snakke om KrF, men om politikk jeg synes er viktig.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter