Nyheter

AUF avviste aktiv dødshjelp og surrogati

AUF avviste aktiv dødshjelp og surrogati

To av landsmøtets mest brennbare saker var hvorvidt man skulle tillate aktiv dødshjelp og såkalt altruistisk surrogati i Norge. Flere fylkeslag hadde på forhånd foreslått dette, og det var lenge usikkert om disse forslagene ville få flertall.

LES OGSÅ: Vedtok abort til uke 18

Advarte egne

Lørdag gikk avtroppende AUF-leder Mani Hussaini ut i Vårt Land og advarte sine egne mot å vedta aktiv dødshjelp og surrogati. Han omtalte dette som misforstått frihet som ikke tar høyde for det presset folk kan oppleve når de tar slike valg.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte store deler av sin landsmøtetale til å advare AUF mot å vedta aktiv dødshjelp.

– Jeg frykter en utvikling der mennesker som ikke vil være til bry for andre, ikke tenker på aktiv dødshjelp som en rett, men mer som en plikt, som en utvei, sa Støre

LES OGSÅ: Advarte AUF mot aktiv dødshjelp

Stemte mot liberalisering

Landsmøtet valgte til slutt å lytte til Hussaini og Støre: Uttalelsen om aktiv dødshjelp ble vedtatt ikke realitetsbehandlet, og dermed i praksis avvist av landsmøtet. Forslaget om altruistisk surrogati falt med 130 mot 218 stemmer. Landsmøtet vedtok heller ikke uttalelsen om legalisering av cannabis.

Dermed fulgte ikke AUF flere av de andre ungdomspartienes ferske, liberale linje i flere av de overnevnte sakene. Unge Høyre gikk på sitt landsmøte i juni inn for både aktiv dødshjelp, altruistisk surrogati og legalisering av lettere, narkotiske stoffer. Grønn Ungdom gikk også i fjor inn for aktiv dødshjelp, mens både Fremskrittspartiets Ungdom og Unge Venstre har vært tilhengere av dette over lengre tid.

LES OGSÅ: Advarer egne mot dødshjelp og surrogati

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter