Nyheter

AUF vedtok fri abort til uke 18

AUF-landsmøtet gikk lørdag inn for å fjerne abortnemndene og fri abort til uke 18. Men Jonas Gahr Støre sier nei til utvidet abortgrense.

Lørdag ettermiddag gikk AUF inn for å fjerne abortnemndene og å utvide abortgrensen fra 12 til 18 uker. Forslaget har siden det ble lansert i slutten av august møtt sterk kritikk fra flere. Påtroppende AUF-leder Ina Libak forsvarer vedtaket.

LES OGSÅ

AUF: Bort med abortnemndene

Skyld og skam

– Situasjonen i dag er at abort er lov frem til uke 18, i og med at 97 prosent av alle søknader mellom uke 12 og 18 innvilges. Forskjellen er bare at de som i dag tar abort i dette tidsrommet må søke en domstollignende nemnd for å få det gjennomført. Det påfører skyld og skam og er en unødvendig påkjenning for kvinner i en sårbar posisjon, sier Libak til Vårt Land.

Hun viser til at man i Sverige har hatt fri abort til uke 18 lenge, og at ingen erfaringer derfra tilsier at denne utvidelsen vil føre til at flere venter med å ta abort.

Moderert

Samtidig gikk landsmøtet inn for en mer moderat abortpolitikk enn det sentralstyret hadde innstilt på forhånd. Sentralstyret ønsket opprinnelig at landsmøtet skulle vedta at man i tillegg skulle finne en løsning som sikrer reell selvbestemmelse også etter uke 18. Dette ble avvist av landsmøtet.

Anbudskonkurranse om abort

Tidligere på lørdagen tok Ap-leder Jonas Gahr Støre turen innom landsmøtet. Han kom med kraftig kritikk mot at statsminister Erna Solberg åpnet for endringer i abortloven i eventuelle regjeringsforhandlinger med KrF. Støre omtalte statsministeren fremferd som en anbudskonkurranse om etiske spørsmål før KrFs landsmøte.

Det blir ikke jeg med på, slo Støre fast til stor applaus fra salen.

LES OGSÅ:

Avviser abortforslag

Støre uenig med AUF

Samtidig gikk Ap-lederen kraftig i rette med dem som vil utvide abortgrensen utover dagens 12 uker. Han viste til at abort er gjenstand for opprivende debatter i mange land, og at han ikke vil ha en slik situasjon i Norge.

Jeg mener vi har en av de beste og best tilpassede abortlovene i vår del av verden. Det har en stor egenverdi å slå ring om den. La meg si følgende til dere; vår politikk ligger fast. Vi er imot å innskrenke kvinners rett til abort, vi er imot å utvide retten utover 12 uker. Vi står ved dagens abortlov, sa Støre, denne gangen til noe mindre applaus.

LES OGSÅ:

Varsler regjeringskrav om abort

Refset Støre

Etter Støres tale, gikk sentralstyremedlem Marta Hofsøy opp på talerstolen og refset egen partileder. Hun var tydelig irritert over at Ap-lederen lukket døren for økt abortgrense.

Ap er ikke et parti som forsvarer det bestående, men som ser fremover. Fremtidens abortlov er selvbestemt til 18 uker, uten nemnder som har siste ord. Abortnemndene er skam satt i system, var blant det Hofsøy sa til stående applaus fra landsmøtet.

Da Støre igjen gikk opp på talerstolen, tok han igjen abortloven i forsvar.

– Jeg mener at abortloven er fremsynt. Her er jeg helt tydelig på hvor jeg står og hvor partiet står, sa Støre.

LES MER: AUF avviste aktiv dødshjelp og surrogati 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter