Nyheter

Vandrer mot USA, trues av Trump

En ny karavane av migranter fra lutfattige og voldsherjede Honduras på vei nordover mot USA har utløst skarpe reaksjoner fra president Donald Trump.

Et par katolske nonner sluttet seg forleden til den lange rekken av honduranske migranter på vei gjennom byen Chiquimula i Guatemala, som en moralsk og religiøs støtte under den vanskelige vandringen nordover mot Mexico og USA.

Det er åtte dager siden knapt 200 mennesker tok beina fatt og forlot byen San Pedro Sula i det nordlige Honduras. Det sentralamerikanske landet med drøyt ni millioner innbyggere preges av vold og fattigdom, og ligger helt nede på 133.-plass på FNs indeks over menneskelig utvikling.

LES OGSÅ:

Et rop om hjelp

– Å vandre denne veien er et forsøk på å be om hjelp fra myndighetene, sier en kvinne som deltar i karavanen av migranter til radiokanalen Voice of America.

I løpet av den ukelange marsjen har flere tusen andre sluttet seg til, slik at opp mot 4.000 nå er på vei nordover gjennom Guatemala og over grensen til Mexico. De aller fleste er honduranere som forlater en kombinasjon av fattigdom og høy kriminalitet, med håp en bedre framtid lenger nord, og helst i USA.

Den drømmen ser ut til å bli vanskelig å oppfylle. Denne uken har Donald Trump brukt sin foretrukne plattform Twitter til å true med både bistandskutt og militærstyrker for å stanse migrantene.

Stanser amerikansk bistand?

– Vi har i dag informert Honduras, Guatemala og El Salvador at hvis de tillater innbyggerne sine, eller andre, å krysse grensene og reise opp til USA med en intensjon om å komme inn i landet ulovlig, vil alle utbetalingene til dem bli stoppet, skrev presidenten på Twitter.

LES OGSÅ:

Etter å ha truet med å kutte amerikansk bistand som utgjør 2,6 milliarder dollar til disse landene, gikk Trump torsdag enda lenger og varslet at han vil sette inn militærstyrker hvis Mexico ikke hindrer migrantene i å komme seg inn i USA:

– I tillegg til å stanse alle utbetalinger til disse landene, som ser ut til knapt å ha kontroll over sine innbyggere, må jeg i sterkeste ordelag be Mexico stanse dette stormangrepet. Hvis Mexico ikke klarer det, vil jeg tilkalle den amerikanske hæren og STENGE VÅR SØRLIGE GRENSE!, tvitret Trump.

Kan påvirke mellomvalget

Tiradene fra Trump følger opp en knallhard innvandringspolitikk som har vært en av hans fanesaker både under valgkampen i 2016 og som president. Han har stor støtte blant republikanerne for sin restriktive politikk med nulltoleranse mot ulovlig innvandring.

LES OGSÅ:

Det er bare tre ukers tid til mellomvalget tirsdag 6. november, og i en annen twittermelding går Trump løs på demokratene og gir dem all skyld for «svake lover» mot innvandring.

Når Trump igjen advarer mot en flom av det han delvis stempler som kriminelle migranter som vil inn i USA, fyrer det opp den konservative velgerskaren han håper skal bli mobilisert og sørge for at republikanerne i det minste vil beholde flertallet i Senatet i Kongressen, og kanskje også i Representantenes hus.

Solidaritet i Guatemala

Migrantene har nå delt seg opp i grupper, der de første har tatt seg videre fra Guatemala til Mexico. I Guatemala blir det rapportert at karavanen av migranter har fått mat, penger og annen støtte fra befolkningen.

Guatemalas president Jimmy Morales har kritisert truslene fra Trump om bistandskutt, og han skal ha vært i kontakt med Honduras president Juan Orlando Hernández for å sikre garantier om en trygg retur for migranter som bestemmer seg for å snu hjem igjen.

LES OGSÅ:

USAs utenriksminister Mike Pompeo har denne uken besøkt både Saudi-Arabia og Tyrkia i et forsøk på å fastslå hva som har skjedd med den regimekritidske journalisten Jamal Khashoggi. Etter å ha dratt videre til Panama torsdag skulle Pompeo fredag møte avtroppende president Enrique Peña Nieto i Mexico, der det betente grensespørsmålet igjen var på dagsorden.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter