Nyheter

Gamle regjeringspartnere uenige om Frp

Kåre Willoch (H) og Kjell Magne Bondevik (KrF) har samarbeidet tett i regjering. Nå er de sterkt uenig om Hareides sidevalg.

– Frp er et annet parti enn før, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H). Han mener derfor at KrF med hell kan samarbeide med dagens regjering. Allerede søndag var han ute i VG og refset Knut Arild Hareide for hans ønske om å sitte i regjering med Ap og Sp.

Høyre bommer

Nå får han tilsvar fra KrFs tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som mener både Willoch og Høyre bommer med sin kritikk av Hareide.

– Når Willoch er så opptatt av at Frp er et annet parti enn før, tenker han nok hovedsakelig på økonomisk politikk – men det er ikke KrFs hovedproblem med partiet, sier han.

Bondevik ville egentlig ikke uttale seg mer om KrFs veivalgsdebatt, men kaster seg inn etter Willochs utspill.

– Når så mange Høyre-folk, blant annet Willoch, går inn i KrFs interne debatt, føler jeg behov for å uttale meg, sier Bondevik.

Han understreker at han har all mulig respekt for Willoch, som han satt i regjering med.

– Han var min sjef, og jeg lærte mye av ham. Men her mener jeg han bedriver en selektiv historieskriving, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Hans Fredrik Grøvans tredje vei betyr i virkeligheten at KrF bare skal kunne samarbeide med høyresiden, mener Finnmark KrFs landsstyremedlem.

Avstand

Willoch er sterkt kritisk til at KrF nå ønsker å felle regjeringen.

– Jeg kan godt forstå at KrF føler avstand til Fremskrittspartiet. Likevel er det stor avstand mellom det å ikke ville samarbeide med Frp, og å nå aktivt gå inn for å felle regjeringen, sier Willoch.

Han innrømmer at maktforholdene siden den gang er endret. Der Frp hadde to representanter da de felte Willoch-regjeringen, har partiet nå 27 stortingsrepresentanter mot KrFs åtte.

– Det er riktig. Men vi har nå erfaring fra dette regjeringssamarbeidet i flere år, og KrF har sett hvordan det fungerer. Inntil nylig ga de ingen antydning til at de ville felle regjeringen Solberg, sier den nå 90-årige Høyre-politikeren.

Påvirkning fra Høyre

Bondevik mener Høyre bommer i sine forsøk på å påvirke KrF. Han viser særlig til at mange i den verdikonservative fløyen i partiet uttaler at det finnes mange likheter mellom Høyres verdikonservatisme og KrFs kristendemokrati.

– Jeg føler et visst fellesskap med de verdikonservative i Høyre. Men de argumenterer på siden av poenget. Det er ikke her KrFs problem med dagens regjering ligger.

Vanskelige saker

Bondevik mener Willoch ikke forstår hvilke saker som er vanskelige for KrF: Spørsmål som aktiv dødshjelp, søndagsåpne butikker, alkoholpolitikken og sexkjøpspolitikken.

– I tillegg ser man uttalelser fra enkeltpersoner, som da Listhaug mente Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen».

Bondevik sier KrF hadde håpet på et tydeligere oppgjør med slike uttalelser.

– Det er uttrykk for holdninger fra Frp-politikere som KrF har notert seg. Høyre har ikke tatt dette på alvor, mener han.

LES OGSÅ: Verdikonservative Høyre-profiler frykter at deres fløy sakker akterut hvis KrF følger Hareide til venstresiden.

Historieomskriving

Willoch uttalte til VG at regjeringsskifter bør skje ved valg, eller på grunn av viktige saker, men at det i dagens situasjon ikke er viktige saker som ligger til grunn.

– Han utelater da at Høyre samarbeidet med Arbeiderpartiet for å felle min sentrumsregjering i 2000, på bakgrunn av gasskraftsaken. De må ha visst at den saken ikke var noe å felle en regjering på, svarer Bondevik.

Bondevik viser til at Stoltenberg har innrømmet at han og Høyres Jan Tore Sanner diskuterte måter å felle Bondevik på.

– Ettertiden har vist at det ikke var bruk for disse gasskraftverkene, sier KrF-nestoren.

Ny holdning

Willoch gjentar også overfor Vårt Land at han mener Hareide svikter KrFs velgere ved å foreslå felling av Solberg-regjeringen.

– Hvis du spør velgere flest, tror jeg de mener det er en ganske ny holdning fra KrF. Det virker som det er i strid med hva velgere flest hadde grunn til å forvente, mener Willoch.

Her er Willochs gamle regjeringskollega ikke enig. Han peker på at Hareide uttalte før valget at KrF ville frede Solberg, men ikke i fire år.

– Det er umulig å vite hva KrF-velgerne stemte ut i fra. Men jeg vil tro jeg kjenner disse velgerne minst like godt som Willoch, og jeg tror de stemte ut i fra Hareides utsagn, sier Bondevik.

Sterkt sentrum

I sine to regjeringsperioder inngikk Bondevik selv mange budsjettforlik med Arbeiderpartiet, og fikk ved to anledninger henvendelser fra Ap om å bli med i regjeringssamarbeid med dem. Han og KrF takket nei begge gangene.

– Det er likevel ingen dramatisk endring om man skulle ta steget videre til å bli med i regjering. Det er minst like dramatisk å gå i regjering med Frp, for det har KrF heller aldri gjort før, sier Bondevik.

Han ser også på det som en fordel at Senterpartiet vil være med i en eventuell Ap-ledet regjering. Sp er det partiet KrF historisk har sittet i flest regjeringer med i Norge.

– De er partiet som står nærmest KrF på områder som familiepolitikken. I tillegg vil det lede til at sentrum samlet sett står sterkere enn det ville gjort om KrF ble med i en borgerlig regjering, understreker Bondevik.

LES OGSÅ: Grøvan: Har hele tiden ønsket vippeposisjon

Støtter Hareide

KrF-nestoren vil ikke svare på om han selv ønsker partiet i regjering. Han ønsker heller ikke å kommentere «den tredje vei»-alternativet som ble lansert av stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten.

– Jeg har skjønt at det er stor stemning blant de aktive i politikken om at man bør forandre posisjon, og søke regjeringsdeltagelse. Når det er tilfelle, støtter jeg opp om partilederens linje, sier Bondevik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter