Nyheter

Spillet om pastoren

Løslatelsen av den amerikanske pastoren Andrew Brunson handler om mer enn bare en absurd arrestasjon. Den forteller også om en betent politisk maktkamp.

Fredag ble det kjent at den amerikanske pastoren Andrew Brunson løslates i Tyrkia etter at han fikk en sterkt redusert straff som opphevet husarresten og reiseforbudet han var idømt.

– Han var utrolig lettet og takknemlig, særlig for all støtte og alle bønner underveis, forteller Maria som jobber for Stefanusalliansen og som var sammen med Brunson før han satte seg på flyet til USA fredag ettermiddag. Av hensyn til sikkerhet omtales hun kun med fornavn.

LES OGSÅ: Straffetiltak for å få pastor ut av tyrkisk husarrest

Surt forhold

Brunson har bodd i Tyrkia­ i 23 år, hvor han har vært pastor for en liten protestantisk ­menighet i den tyrkiske byen Izmir. I 2016 ble han arrestert av tyrkiske myndigheter, anklaget for å være medlem av terrororganisasjonene PKK og Gülen-bevegelsen, og for politisk og militær spionasje.

Det ble fort åpenbart at Brunson var blitt en viktig brikke i en politisk maktkamp mellom USA og Tyrkia. President Recep Tacip Erdogan har siden sommeren 2016 forlangt at USA utleverer den tyrkiske, islamske predikanten og eksillederen Fethullah Gülen, som Erdogan mener stod bak kuppforsøket samme år. Eksperter mener Tyrkia nok har håpet på en byttehandel mellom Brunson og Gülen.

– Arrestasjonen og fengslingen av Brunson har ført til et veldig surt forhold mellom USA og Tyrkia, og også det personlige forholdet mellom Erdogan og Donald Trump, forteller Morten Myksvoll, Tyrkia-ekspert og Bergens Tidende-kommentator.

Han tror ikke løslatelsen av Brunson gjør det noe mer sannsynlig at Gülen utleveres til Tyrkia.

En ansiktsredning

I stedet peker han på de økonomiske sanksjonene USA har påført Tyrkia, som allerede befinner seg i en dyp, økonomisk krise der rentene går opp og inflasjonen stiger, som grunn til løslatelsen.

– Det er liten tvil om at det er blitt inngått en avtale mellom USA og Tyrkia. I dagene før dommen kom var det flere vitner som trakk uttalelsene sine som i stor grad baserte seg på helt absurde anklager mot Brunson, blant annet handlinger han skal ha gjort mens han satt i fengsel.

Myksvoll understreker at Brunson ble løslatt, men likevel dømt til tre års fengsel.

– Det er en ansiktsredning fra den tyrkiske siden. Brunson er en person som tyrkiske medier i flere år har portrettert som en mulig CIA-leder og viktig person bak kuppforsøket i 2016. Da blir det vanskelig plutselig å si han er uskyldig.

Det kan også tyde på at det er blitt inngått en avtale – at dommen har blitt tilstrekkelig lang til at Tyrkia kan leve med det. Myksvoll påpeker at Trump ikke fokuserer på at Brunson fortsatt er dømt, noe som ellers ville vært naturlig å protestere på.

LES MER: Gladmelding fra Tyrkia

Forfulgte kristne

At dommen blir stående har også konsekvenser for andre enn Brunson.

– Det er flere som er involverte i saken og navngitt i forbindelse med rettssaken. Til sammen er det snakk om 60 personer – 40 troende og 20 lokale. Siden Brunson ble kjent skyldig, risikerer de fortsatt forfølgelse, forteller Maria fra Stefanusalliansen.

Hun forteller om et sterkt møte med pastoren fredag ettermiddag.

– Han snakket mye om religiøs forfølgelse. Det første året var han helt ødelagt og kjente ikke nærværet av Gud. Derfor var han opptatt av å si at vi ikke må ta lett på å tenke at folk som blir forfulgt for troen sin synes det er enkelt å fortsette å tro. Vi må ha realistiske forventninger.

Betydningen av å være pastor

Brunson skal ikke ha nevnt noe om Trumps innsats for å få ham løslatt da Maria møtte han. Dagen etter var pastoren på plass i Det hvite hus sammen med den amerikanske presidenten, der han blant annet ba om å få be for Trump. Det fikk han.

– Jeg ber om at du må gi han visdommen til å lede dette landet rettferdig, ba Brunson med hånden på hodet til presidenten. Etterpå skal Trump ha spurt kona, Norine Brunson, om hvem hun stemte på i presidentvalget. Svaret indikerte at hun hadde stemt på Trump.

At Andrew Brunson er pastor virker å ha styrket engasjementet for å få han løslatt, til både Trump og visepresident Mike Pence som tilhører samme trosretning.

– Det sitter andre amerikanere fengslet i Tyrkia som ikke har fått oppmerksomhet, for å si det sånn. Men så var det også hans pastorvirksomhet som gjorde at tyrkisk politi så i retning Brunson, forklarer Myksvoll.

LES OGSÅ: Pastor brikke i stort spill

Saudi-Arabia som tredjepart

Løslatelsen av Brunson skjer også samtidig som den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi antas å ha blitt drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. En sak som har opprørt tyrkerne og fått dem til å be USA om hjelp til å sanksjonere Saudi-Arabia. President Trump har avvist at de to sakene har noe som helst sammenheng.

– Jeg tror ikke Khashoggi-saken har altfor mye å gjøre med løslatelsen av Brunson, men det har i alle fall ikke gjort det noe vanskeligere for USA og Tyrkia å komme frem til en avtale. Tyrkia er avhengig av ryggdekning fra USA når det gjelder Saudi-Arabia, og sånn sett var denne saken bra for dem, mener Myksvoll.

Tonen mellom Saudi-Arabia og Tyrkia har lenge vært betent, som følge av at Tyrkias nærmeste allierte er Qatar – Saudi-Arabias verste fiende. Samtidig er begge landene avhengig av et godt forhold til USA – slik at de tre partene stadig befinner seg i et politisk maktspill.

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist og som nyhetsleder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter