Nyheter

Hareide forberedt på avskalling

Knut Arild Hareide vil ikke true med å gå av som partileder dersom han blir nedstemt om veivalg. Han tror godordene om SV blir forstått i konservative kjerneområder.

– Det vil være en viss avskalling, samme hva valg KrF gjør. Det er naturlig. Men målet mitt er at vi i størst mulig grad går videre sammen som samlet lag, sier KrF-lederen.

Fredag skal KrFs landsstyre starte den nye samarbeidsdebatten – og få dager i forkant møtte Hareide pressen om sin nye politiske bok, Det som betyr noe. Innholdet i boken trekker KrF bort fra Solberg-regjeringen og åpner partiet mot venstresiden i politikken. Det vekker alt oppsikt at Hareide nå renvasker SV som fløyparti.

– Er det mulig for en person som skriver en slik bok å sitte i en regjering med Frp?

– Boken har 13 kapitler. 12 av dem er om politikk, bare ett er om samarbeid. Jeg vil ikke konkludere, men gir her noen analyser. Det er viktig at KrF ikke nå får en prosess som kortsluttes, svarer Hareide.

I en samtale med Vårt Land etter lanseringen kvier Hareide seg for å gi noen signaler om det forestående samarbeidsdramaet i KrF.

– Jeg skal lede den prosessen, og jeg er motivert til å lede partiet så lenge partiet ønsker dette. Vi skal ta noen valg som lag denne høsten. Men jeg går ikke inn i dette med noe kabinettspørsmål. Jeg klar til å stå på videre – med de ulike valg partiet kan gjøre, poengterer Hareide.

LES OGSÅ: Veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum

Splitte KrF?

Fra kjernestrøk sør- og vestpå har det vært størst iver etter å få KrF inn i Solberg-regjeringen. Partiet er splittet om saken. At Hareide i boken selv tegner et tydelig, politisk fellesskap – mot Frp – forsterker alvoret i KrFs samarbeidsdrama.

– Kan du bli partilederen som splitter KrF?

– Samme hvem som hadde ledet KrF denne høsten, så ville det å lede frem en avklaring vært krevende. Det er jeg forberedt på. Men det er ikke jeg som skal ta et valg. Det er KrF.

– Du står altså foran din mest krevende oppgave noen sinne?

– Ja, uten tvil.

LES OGSÅ: Hareide renvasker SV.

«Den rette»

Han poengterer at han fortsatt er motivert til å ha lederjobben. Under pressekonferansen ble Hareide spurt om hvorfor han er den rette til å lede KrF.

– Det er fordi jeg tenker at jeg er den rette, svarte han.

På Sørlandet har lokallagslederen i Kristiansand reist spørsmålet om Hareides lederskap. Fra sørlige og vestlige strøk av KrF kommer det dessuten reaksjoner på at den gamle erkefienden SV får rosende omtale i partilederens bok.

Hareide erklærer nemlig SV som KrFs «humanetiske fetter». Han utpeker heller Rødt som fløypartifienden og at SV har flyttet seg mot sentrum. Om reaksjonene fra konservativt kjerneland, uttalte Hareide:

– Jeg tror ikke velgerne på Sørvestlandet har lest boka. Hvis de gjør det, så vil de stille seg bak det aller, aller meste. Jeg gjør jo ikke noe veivalg i denne boka.

– Men i disse områdene er KrF tradisjonelt svært avhengige av å få gode, høye stemmetall. Risikerer du ikke nå å sende partiet nedover i oppslutning?

– Boka er ikke kontroversiell på sør- og vestlandet. Men når KrF skal peke ut en retning, blir det kontroversielt uansett hvilket valg vi tar. Det handler ikke om boka i seg selv, for innholdet vil mange kunne nikke til.

LES OGSÅ: KrF sliter med utro velgere på Høyre flanke

Siste sjanse?

På spørsmål fra Vårt Land om ikke Hareide her foretar et linjeskifte om SV, svarer han at han fortsatt definerer SV som et av ytterfløypartiene. Men avstanden er størst til Frp.

I den ferske boken er Hareide åpenhjertig om at han som leder ikke har lykkes i å modernisere KrF. For å unngå at partiet blir et parti med opphold under sperregrensen, skriver KrFs leder at partiet ikke lenger kan «fortsette som før». Det må tas grep.

– Er budskapet i boken din en siste sjanse til å gi partiet en ny retning?

– Politikken er uforutsigbar. Jeg skal være forsiktig med å være for tydelig. Men jeg vet det blir en krevende høst og jeg vil ikke bidra til å kortslutte prosessen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter