Nyheter

Feil å kaste ham ut

Cedrique Augustave fra Madagaskar vant over Utlendingsnemnda (UNE). Tingretten trodde på ham.

– Å få medhold i denne saken føles som å få livet tilbake, sier gasseren til nettavisen Khrono etter at tingretten har avgjort at UNE gjorde en feil da de utviste ham.

Augustave ble utvist fra Norge fordi han ikke oppfylte kravet til internasjonale studenter om å ha minst 116.000 kroner på konto da han søkte om fornyet oppholdstillatelse i fjor.

Pengene som han hadde lånt av en venn og professor i Stavanger vurderte ikke UNE som et reelt lån.

LES OGSÅ: Mener Une styres politisk

Belastning

Augustave fikk levert mastergradsoppgaven før han ble eskortert til hjemlandet, men mente at utvisningen ville skape problemer for ham. Ikke minst var det en belastning å bli stemplet som kriminell, sa han.

Med hjelp av penger innsamlet av venner og støttespillere i Norge gikk han til sak mot UNE – og vant. Tingretten mener han hadde full råderett over pengene han hadde lånt.

Ikke forbud

Dommen betyr blant annet at han ikke lenger har reiseforbud til Norge og andre Schengenland i fem år.

Den gir ham også mange flere jobbmuligheter i andre land. Augustave studerte internasjonal fiskeriledelse i Tromsø og har nå fått stilling i organisasjonen Blue Ventures, ifølge Khrono.

UNE-kritikk

Da Vårt Land omtalte saken i juli hevdet jusprofessor Mads Andenæs at UNE er et organ «som har fått stadig mindre uavhengighet».

– Det settes måltall for utsending av utlendinger, og det politiske presset på utlendingsmyndighetene gjør det stadig mindre overraskende at de går utover det loven sier. Det gjør domstolenes rolle enda viktigere, sa Andenæs.

Det er ennå uklart om UNE vil anke dommen.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter