Nyheter

Dette er frontene i samarbeidsstriden på KrFUs landsmøte

Påtroppende ledelse sier nei, avtroppende sier ja. Samarbeidsdramaet på lørdagens KrFU-landsmøte blir generalprøven på KrFs retningsvalg.

– Jeg vet at det vil være veldig mange ulike syn i salen. Men for meg personlig har saken vært enkel. Jeg mener vi må i regjering, sa KrFU-leder Martine Tønnessen i sin åpningstale til ungdomspartiets landsmøte fredag.

Der et det duket for drama når delegatene lørdag ettermiddag tar stilling til om KrF bør innlede forhandlinger med Solberg-regjeringen, Frp inkludert, eller ei.

LES OGSÅ: KrFU-lederen vil i regjering

Vinneren tar alt

For mange i salen var neppe Tønnesens ja noen nyhet, men det var først fredag morgen at hun tonet flagg offentlig i Vårt Land.

Men KrFU er splittet. De avtroppende nestlederne sier ja, de påtroppende sier nei. Det samme gjorde landsstyret med knapt flertall i august.

På landsmøtet teller derimot kjøttvekta. Fylkene med flest medlemmer har flest delegater. Dermed får KrF-bastioner som Rogaland og Agder mer å si. Da kan flertallet fort vippe andre veien.

Alle Vårt Land har snakket med tar det for gitt at hele KrFU-ledelsen møter med bundet mandat når KrFs landsstyre fatter sitt samarbeidsvedtak i begynnelsen av november.

Skillelinjene følger grovt sett geografiske linjer.

Etter det Vårt Land forstår, vil tunge fylkeslag på Sørvestlandet si ja mens Østlandet og resten sier nei. Men det er ulike syn i de fleste delegasjonene og ikke tradisjon for å binde delegatene.

LES OGSÅ: Veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum

Tønnessens tale

– Jeg mener KrF vil få mest gjennomslag i regjering. Da kan vi være med på å utforme og påvirke politikken fra dag til dag, sa Martine Tønnessen i Vårt Lands nettutgave fredag morgen.

Hun mener de siste fem årene har vist at det lar seg gjøre å kompromisse med Frp. Året i opposisjon har ikke gitt mersmak. Hun har som mål at KrF i regjering kan stanse ja til eggdonasjon før det blir norsk lov.

Tønnessen nevnte ikke Frp med et ord da hun talte om samarbeid. I stedet viste hun til at Dagfinn Høybråten aldri hadde fått til røykeloven i opposisjon. KrF-statsråder vil kunne fremme og gjennomføre egne politiske initiativ, mener Tønnessen. En ny regjeringsplattform vil kunne sikre innrømmelser i verdispørsmål der KrF er i klart mindretall, slik som bioteknologi, argumenterte hun.

I NRK Politisk Kvarter fredag morgen ble Tønnessen derimot presset på om hun løy til velgerne ved å gå for regjering med Frp.

– Det er å svelge en kamel, men vi fikk 4,2 prosent ved valget og må se fremover. Vi bør holde fast ved Erna, fordi jeg ikke ser noen grunn til å felle henne nå, svarte hun.

LES OGSÅ: Avtroppende nestledere i KrFU sier ja til regjering

Skillelinjene i KrFU

Vårt Land har pratet med profiler på begge sider. Ingen tør spå utfallet. KrFU-ledelsen har tre stemmer i moderpartiets landsstyre og anbefalingen fra ungdomspartiet vil være et viktig signal, mener de. KrFs samarbeidsvalg kan i sin tur få konsekvenser for norsk i politikk i flere år fremover.

For påtroppende nestleder Nikolai Skogan fra Troms, vil de politiske forskjellene mellom KrF og Frp være hovedargumentet for å si nei:

– Særlig innvandrings- og integreringspolitikken. Vi må holde det vi lovet.

Rogaland-leder Jonas Andersen Sayed vil derimot gå på talerstolen med følgende budskap:

– Dagens vippeposisjon fungerer ikke. Vi ligger under sperregrensa på de fleste målingene. Vi oppfattes som vinglete og utydelige. Vi må ta et retningsvalg. De siste fem årene har vist at vi kan finne kompromisser med regjeringen, også med Frp.

Han tror KrF har mer å hente hos regjeringen enn ved å se til venstre, og viser til bioteknologi, familiers valgfrihet og KRLE-faget som eksempler.

Men det vil være et løftebrudd. Dere gikk til valg på at dere ikke ville gå i regjering med Frp?

– Det er det beste motargumentet. Situasjonen har tvunget seg på. Uansett hvilken side vi velger, vil vi bryte noen løfter.

LES OGSÅ: Påtroppende nestledere i KrFU sier nei til regjering med Frp

Vil ikke lyve

Akershus-leder Simen Bondevik mener derimot Sayed og meningsfellene lurer seg selv hvis de tror velgerne vil komme strømmende.

– Jeg tror ikke det løser alle problemene våre. Bare se på Venstre. Vi kommer derimot til å lyve og miste en stor velgergruppe. KrF blir først et vingleparti hvis vi går inn i regjeringen fordi målingene går litt dårlig. Tillit tar lang tid å bygge opp, men brytes raskt ned. For meg vil det bli vanskelig å stå på stand og forsvare KrFs politikk, sier Bonvedik, som mener KrF kolliderer med Frp om innvandring, klima og bistand.

www.vl.no/nyhet/sier-ja-til-frp-samarbeid-1.1205267

LES OGSÅ: KrFU kan si ja til å gå i regjering

Murring fra nord

I forkant har det vært murring mot ledelsen og sentralstyret fra fylkesleder i Troms, Nikolai Skogan. Han er innstilt som ny nestleder. Han mener de har lagt føringer ved ensidig å invitere borgerlige profiler til KrFU-arrangementer.

Det avviser avtroppende nestleder, Jarle Aarbakke Tollaksen.

– Vi inviterte Erna Solberg til vårkonferansen vår, fordi hun er statsminister. Da vi inviterte Kåre Willoch forsøkte vi også tidligere statsministre fra venstresiden, men ingen kunne. Det har aldri vært en strategi fra sentralstyret for å påvirke debatten.

Nikolai Skogan sier han ikke var informert om disse begrunnelsene, men står ved kritikken sin:

– Synes ikke du det er litt rart at man får en høyresidedominans på våre konferanser, der vi henter inn rådgivere fra Venstre som forteller hvor bra det er å gå i regjering? Det har opplagt vært lagt visse føringer her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter