Nyheter

KrFU-lederen vil i regjering

KrFU-leder Martine Tønnessen kommer med en klar anbefaling til eget landsmøte: Si ja til regjering med Frp.

– Jeg mener KrF vil få mest gjennomslag i regjering. Da sitter vi med hånda på rattet og kan være med på å utforme og påvirke politikken fra dag til dag, sier KrFU-leder Martine Tønnessen til Vårt Land.

I dag begynner KrFUs landsmøte der ungdomspartiet skal vedta en anbefaling til KrF om enten å gå inn i regjering eller bli værende i opposisjon. KrFUs anbefaling regnes som viktig for hva KrF til slutt vil ende på i sitt varslede, politiske sidevalg senere i høst.

LES OGSÅ: Påtroppende nestledere sier nei til regjering med Frp

Flagger standpunkt

Det er første gang KrFU-lederen flagger standpunktet sitt i regjeringsspørsmålet. Hun er uenig med eget landsstyre som med knapt flertall har innstilt på å stå utenfor regjering.

Nå varsler Tønnessen at hun vil gå tungt inn i samarbeidsdebatten under landsmøtet med mål om at ungdomspartiet vedtar regjeringsdeltakelse.

– Jeg er delegat som alle andre og kommer til å si det jeg mener, sier Tønnessen.

LES OGSÅ:

Sier ja til Frp-samarbeid

Kan si ja til å gå inn i regjeringen

Ny KrFU-leder foretrekker borgerlig samarbeid

Inne/ute

I torsdagens Vårt Land anbefalte også KrFUs to avtroppende nestledere Jarle Aarbakke Tollaksen og Olaus Trygve Bjuland å gå inn i regjering. Ungdomspartiets to påtroppende nestledere, Edel-Marie Haukland og Nikolai Skogan, kommer derimot med en sterk advarsel mot Frp-samarbeid i dagens avis.

Dermed bygger KrFUs samarbeidsdebatt seg opp til å bli et bikkjeslagsmål når saken diskuteres på lørdag.

Kamelsvelging

Før stortingsvalget i 2017 var mantraet til KrF at partiet ønsket regjering med Høyre og Venstre, og at samarbeid med Frp var utenkelig. Dersom ikke denne regjeringen ble realisert, varslet KrF-leder Knut Arild Hareide at partiet ville gå i opposisjon i denne stortingsperioden. Dermed ønsker KrFU-lederen å gå bort fra fjorårets samarbeidsløfte.

– Det er en kamel å svelge. Men de siste fem årene har bevist at det går an å samarbeide med Frp. Ved valget fikk vi bare 4,2 prosent, og vi kan ikke bare stå og se på fordi vi helst ville noe annet. Vår jobb er å sørge for mest mulig gjennomslag for KrFs program, sier Tønnessen.

Stoppe eggdonasjon

KrFU-lederen er ikke fornøyd med opposisjonstilværelsen på Stortinget.

– Vi har sittet et år som opposisjonsparti og vet hva det innebærer. Vi vil få mer gjennomslag i regjering, sier Tønnessen.

Hun er også tydelig på at et mål med regjeringsdeltakelse er å sette foten ned for eggdonasjon.

– Det har skjedd noen politiske endringer som gjør at det haster enda mer. Høyre har vedtatt eggdonasjon, og det vil få flertall dersom ikke KrF gjør noe. Stortinget skal behandle bioteknologi nå, og KrF må gjøre alt i sin makt for å få gjennomslag, sier Tønnessen.

Stor avstand

Hun legger ikke skjul på at avstanden mellom Frp og KrF er stor, men tror at KrF kan dra regjeringen i riktig retning.

– Vi kan ikke forvente å få gjennomslag i alt, men vi kan forvente å få mer gjennomslag enn det vi får nå. Dersom vi går i regjering, vil den trekkes mer mot sentrum, sier Tønnessen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter