Nyheter

SV: – Kan ikke være en konkurranse i å provosere

SVs nestleder mener ungdomspartiers ønske om selvbestemt abort helt til uke 22 og 24 mangler gjenklang og forankring kvinners liv.

– Verken internt i SV, eller fra Sosialistisk Ungdoms side, er det noe ønske om å liberalisere våre standpunkt om selvbestemt abort, sier Kirsti Bergstø, nestleder i SV.

Den siste måneden har Vårt Land skrevet om det ene ungdomspartiet etter det andre som tar til orde for å utvide abortgrensen kraftig og fjerne abortnemndene. Unge Venstre-lederen vil skyve grensen for selvbestemt abort til 24 uker og FpU og AUF til 18 uker.

Høyre og KrF flagget raskt sin motstand, etterfulgt av Arbeiderpartiet, som riktignok åpnet for å diskutere nemndene. Nå ønsker SV-toppen å si tydelig ifra:

– Forslagene i denne debatten må ikke fremstå med større bredde enn det som er tilfelle. Heller ikke blant ungdomspartiene er det noen tverrpolitisk enighet om å utvide abortgrensen. Det viktige er å stå sammen om hvordan abortnemndene kan spille en mindre overformyndersk rolle i kvinners liv.

SVs politikk er å fjerne abortnemndene å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 16 – SU til uke 18.

LES OGSÅ: Kritisk til å fjerne abortnemnder

Kvinnene er ikke hørt

I gårsdagens Klassekampen advarte Bergstø og SVs kvinnepolitiske leder, Åshild Pettersen, om at press for en kraftig utvidelse av abortgrensen kan virke mot sin hensikt og svekke oppslutningen om dagens abortlov.

Bergstø hevdet dessuten at debatten har vært dominert av unge, liberale menn som med filosofiske og prinsipielle argumenter har snakket på vegne av kvinner:

– Kvinnekroppen kan ikke behandles som en politisk slagmark uten at kvinner involveres. Det hviler et spesielt ansvar på dem som går i bresjen for en stor diskusjon som så til de grader angår kvinner. Den må ha gjenklang og forankring i virkelige kvinneliv. Her har ikke kvinnebevegelsen blitt involvert eller satt premissene, sier hun til Vårt Land.

Hun trekker fram en debatt i NRKs Dagsnytt Atten, der alle debattantene var menn, som et grelt eksempel. SV-nestlederen ser et lignende mønster i de siste årenes debatter om surrogati.

Men det er jo kvinner i ungdomspartiene som vedtatt disse standpunktene?

– Jo, men disse initiativene har sitt utspring helt andre steder enn frakvinnebevegelsen eller fagmiljø. Politikkutvikling bør ha en viss forankring blant dem politikken skal treffe. Dette kan ikke være en konkurranse i å provosere med hvem som går lengst, sier Bergstø.

Hun har en formaning til Unge Venstre, som vil gå lengst i å ville utvide abortgrensen:

– Det tjener ikke alltid formålet å trekke debatten langt over midtstreken. Unge Venstre risikerer å skyve vekk veldig mange som i utgangspunktet ønsker at det skal være selvbestemt abort.

LES OGSÅ: – Abortutspill varsler tidsskille

– Viktig med prinsipiell debatt

Unge Venstres leder er enig i at det er uheldig når bare menn debatterer abort, men Sondre Hansmark mener en prinsipiell debatt om abort er viktig:

– Det er ungdomspartienes plikt å ta de prinsipielle debattene og sette ting litt på kanten. På 90-tallet var det for eksempel helt søkt å snakke om legalisering av cannabis. Nå ser vi at nordmenn har blitt mer liberale i ruspolitikken. Det tror jeg ikke ville skjedd hvis ikke vi i Unge Venstre hadde begynt å tenke høyt den gang. I senere år har større endringer i norsk politikk gjerne begynt i ungdomspartiene. Nå tror jeg vi ser det samme i abortspørsmålet, sier Hansmark, og legger til:

– Det viktigste for oss er å fjerne abortnemndene, men når vi tar til orde for å utvide grensen til uke 24, så er det nettopp en moralsk diskusjon som vi skal ta på landsmøtet vårt.

Ingen av delene har vært et folkekrav og abortnemndene angår svært få kvinner, vedgår Hansmark. Men nettopp derfor er det viktig å ta disse prinsipielle debattene, mener han.

– For de som får avslag i nemndene, er gjerne de som ikke har kapasitet til å mobilisere mot urettferdighet.

Hansmark avviser at de gir abortmotstandere vind i seilene med forslaget sitt:

– Vi ser snarere at skeptikerne rykker ut for å forsvare dagens abortlov. Vi flytter midtstreken. Abortloven er ikke skjør.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter