Nyheter

Vil riste av seg kallenavnet

De vil ikke lenger kalles «mormonere», men «siste ­dagers hellige». – Tyder på at de ønsker å bli anerkjent som kristne, mener ­professor.

– Mormon var en fin fyr han, det var han som gjorde jobben med å sette sammen platene som i dag utgjør Mormons bok. Men vi har aldri vært Mormons kirke, ei heller Luther eller Moses’ kirke. Vi er Jesu Kristi kirke, sier Joanna Bjerga. Hun er medlem av nasjonalt råd for informasjon og samfunnskontakt i Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige.

I slutten av august erklærte president Russell Nelson av Jesu Kristi kirke av de siste ­dagers hellige at kirken fra nå av kun skal bruke sitt fulle navn, ikke det langt enklere tilnavnet Mormon-kirken.

LES OGSÅ: Singelfest for mormoner

Upopulært navn

Det er imidlertid ikke første gang de siste dagers hellige har bedt folk om å slutte å bruke kallenavnet mormonere. Kirken kom med lignende erklæringer i 1982, 2001 og 2011, uten hell.

– Kirken har alltid vært helt tydelig på at dette er et kallenavn den helst ikke vil ha. Det kan tenkes at musikalen Mormons bok har skapt et slags behov for å presisere det korrekte navnet igjen, sier Helje Kringlebotn Sødal. Hun er professor i kristendomshistorie ved Universitetet i Agder, og har blant annet forsket på Jesu Kristi kirke av siste ­dagers hellige.

Hun peker også på at de siste dagers hellige har behov for å distansere seg fra kontroversielle utbryterkirkesamfunn som praktiserer for eksempel polygami, og som kaller seg selv for mormonere.

– Men det viktigste er nok at de siste dagers hellige ønsker å bli anerkjent fullt ut som et kristent trossamfunn, fordi de opplever at mange kristne tar avstand fra dem, sier Kringlebotn Sødal.

Ikke bare et navn

Joanna Bjerga sier noen ikke anser de siste dagers hellige som kristne, og regner med at de ikke tror på Bibelen, for eksempel.

– Det er ikke sant. Vi tror på Bibelen, men vi bruker også Mormons bok. Ved å si at vi er Jesu Kristi kirke vil vi tydeliggjøre at vi er kristne for verden, men også for oss selv. Vi må være bevisste på at vi er Jesu Kristi disipler her på jorden, sier Bjerga.

Hun understreker at de siste dagers hellige aldri har kalt seg selv mormonere.

– Det er andre som har kalt oss mormonere, på samme måte som Vennenes samfunn blir kalt kvekere, og Brunstad kristne menighet blir kalt Smiths venner, sier Bjerga.

LES MER: Mormonene ledes av gamle menn

Brunstad, ikke Smith

­Informasjonsansvarlig i Brunstad Christian Church (BCC), Berit Hustad Nilsen, sier at hun ofte møter på tilnavnet «Smiths Venner». – Navnet vårt har aldri vært Smiths venner, og vår grunnlegger Johan O. Smith ønsket ikke at hans navn skulle betegne ­menigheten, sier hun.

– Tror du at folk kaller dere Smiths venner i stedet for Brunstad Christian Church fordi de forbinder dere mer med Smith enn med kristendommen?

– Det ikke mitt inntrykk. Jeg opplever at folk kaller oss Smiths venner fordi de ikke vet hva vi egentlig heter. Når vi sier ifra, kaller de oss BCC, sier Nilsen.

Kringlebotn ­Sødal synes det er forståelig at de siste dagers hellige ikke vil bli kalt mormonere.

– Fra deres ståsted oppfattes det nok som om dette kallenavnet, som blir brukt mye internasjonalt og nasjonalt, skaper en misforståelse om at Jesus ikke står i sentrum, og at Mormons bok er det overordnede.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter