Nyheter

Politikk viktigere enn vielsessaken

– KrFs politikk er altfor viktig til at vielsessaken skal bli et være eller ikke være, sier nyinnmeldt medlem i partiet.

– Jeg føler det er blitt altfor mye fokus på det som ikke er viktig, utdyper Miriam Haddeland Paulsen (34).

Tobarnsmoren fra Oslo, som har bakgrunn fra pinsebevegelsen, har lenge vurdert å melde seg inn i KrF, og valgte å gjøre det i forbindelse med oppstyret etter at Geir Jørgen Bekkevold viet et lesbisk par.

– Jeg har tenkt en stund på at det kunne være aktuelt, særlig etter at det gikk dårlig ved forrige valg. Jeg synes KrF er et parti med en politikk som må løftes, sier Paulsen.

Hun framhever særlig familiepolitikken.

– Jeg ønsker meg et mangfoldig samfunn som heier på forskjeller, forteller hun.

Biskop melder seg inn

Også Per Arne Dahl, som fram til i sommer var biskop i Tunsberg bispedømme, har valgt å melde seg inn i partiet, sammen med kona.

– Jeg synes KrFs sentrale politikere framstår som troverdige og oppriktige. Jeg var vitne til et intervju med Knut Arild Hareide på Arendalsuka, samme dag som Bekkevolds vigsling ble kjent, og tenkte at han fortjener vår støtte, sier Dahl.

Biskopen mener KrF er et parti som trengs i norsk politikk.

– Det er lealause tider, både nasjonalt og internasjonalt, og jeg har tenkt i økende grad tenkt at vi har et behov for et verdiparti, som orienterer seg sentralt, radikalt, og verdifullt, sier Dahl.

– Nå har jeg akkurat fylt 68, på lørdag blir jeg libero, og jeg kjente et behov for å gi disse gode kreftene i KrF et realt håndtrykk før høststormene. Vi trenger et sentralt og radikalt KrF, men de trenger også vår støtte, så vi blir mange nok for å fokusere på de viktigste verdiene i krevende og turbulente tider.

LES OGSÅ: Mange har meldt seg inn i KrF etter Bekkevold-bråket

Litt spontant

– Jeg så at det hadde vært en del utmeldinger, og jeg tenkte at min lille motprotest kunne være å melde seg inn, og dermed gjøre tapet litt mindre for KrF, sier Magnus Tørring-Jørgensen (34). Han er fysioterapeut og bor i Førde med familien.

– Det var litt spontant. Jeg har tenkt på det tidligere, og stemt på KrF i mange valg, men Bekkevold-saken aktualiserte det igjen.

Peker på ungdomspolitikere

Han peker også på ungdomspolitikere i KrFU som Simen Bondevik og Edel-Marie Haukland som inspirasjonskilder. Sistnevnte skrev i forrige uke et innlegg i Dagbladet om saken.

– Hvis unge som Haukland og Bondevik får lov til, og ønsker å bli ledende i partiet, tror jeg ikke det er noen fare for at partiet forlater den verdilinja de fører nå.

Vi må akseptere homovielser

Madli Kvamme Hannisdal (68), som er lektor på NLA i Bergen, valgte å melde seg inn tidligere i år etter at partiet fikk hard medfart i forbindelse med mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug.

– Vi må akseptere at prester er KrF-politikere og vier homofile, og det er ikke en god grunn for å melde seg ut, mener Hannisdal.

LES KOMMENTAREN: De som har meldt seg ut av KrF har kanskje gitt plass til nye medlemmer i partiet.

Ikke plass til to kristne partier

Hun reagerer særlig på de mange KrF-politikerne i Hordaland som har byttet til Partiet de Kristne.

– Jeg synes ikke det er liv laga for flere kristne partier i Norge, og dersom man ønsker et sterkt kristendemokratisk parti i Norge ser jeg ikke noe annet alternativ enn KrF, sier Hannisdal.

Kan skape uro

Hannisdal er ikke sikker på om det var taktisk klokt av Bekkevold å vie paret.

– Jeg har ikke noe negativt forhold til prester som vier homofile. Men i hans politiske posisjon kan det skape mye uro, og det hadde kanskje vært klokere å ikke gjøre det.

Ikke demonstrasjon

Miriam Haddeland Paulsen understreker at hun ikke har meldt seg inn som en demonstrasjon mot de utmeldte.

– Jeg tenker ikke så mye på de som har meldt seg ut. Det er en viktig sak for dem. Men jeg er opptatt av det som bør være viktig for KrF, nemlig politikken til partiet.

Tross utmeldelsene, håper hun partiet snart kan nå nye velgergrupper og favne bredere.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter