Nyheter

Ny Generasjon tar avstand fra grunnleggeren

Ny Generasjon ønsker ikke at grunnlegger Stephan Christiansen skal lede organisasjonens internasjonale arbeid på grunn av forskjeller i lederstil, form og kultur. – Bemerkelsesverdig at han blir kritisert av «sine egne», sier tidligere medlem av Jesus Revolution.

– Ledelsen i Ny Generasjon har et annet bilde av hvordan Ny Generasjon og det internasjonale arbeidet skal se ut enn det Stephan Christiansen har. Vi er takknemlig for at Stephan startet Ny Generasjon, men har ikke ønsket at han skal trå inn i en rolle som internasjonal leder, skriver daglig leder i Ny Generasjon, David Haddeland og styreleder André Birkeland i en e-post til Vårt Land.

Ikke vårt arbeid

Ledelsen i Ny Generasjon la nylig ut en uttalelse på sine nettsider der de klargjorde Stephan Christiansens rolle i organisasjonen. De sier uttalelsen er en reaksjon på Christiansens nyoppstartede Jesus Movement, en ny skole og studentorganisasjon med utgangspunkt i Jesus Revolution. Ledelsen i Ny Generasjon vil nå klargjøre at Jesus Movement ikke er en del av deres arbeid:

«Stephan er naturligvis fri til å starte hvilke nye organisasjoner han ønsker. Ettersom det nå dessverre har blitt uttalt at det nye initiativet (skole og studentarbeidet 'Jesus Movement'), skal ha blitt tatt i samråd med Ny Generasjon, samt at Ny Generasjons visjon og kapasitet ikke strekker seg mye lengre enn til Skandinavia, vil vi betone at dette ikke stemmer», skriver de.

«Ny Generasjon ikke ønsker Stephan Christiansen som internasjonal leder for organisasjonen, på bakgrunn av forskjeller i lederstil, form og kultur. Ny Generasjon har gjennom flere år bygget en tydelig kultur rundt hvordan organisasjonen skal ledes og formes, både nasjonalt og internasjonalt», står det videre i uttalelsen.

– Kan dere utdype hva som menes med «forskjeller i lederstil, form og kultur»?

– Måten Ny Generasjon drives på både nasjonalt i Norge og internasjonalt er ulikt måten Stephan har ønsket å drive arbeidet på. Forskjeller i lederstil, form og kultur er såpass store, at det ikke er naturlig å arbeide sammen, svare Haddeland og Birkeland i e-posten. De sier uttalelsen ble publisert for «å håndtere spørsmål fra kirkeledere og samarbeidspartnere i vårt nettverk».

Grunnlegger

Stephan Christiansen grunnla Ny Generasjon i 1996, med utspring i Oslo Kristne Senter. Visjonen var å være en «bevegelse av kristne ungdommer som gjør Guds kjærlighet tilgjengelig på sine skoler og studiesteder». Organisasjonen teller i dag 2652 grupper i 20 forskjellige land.

Stephan Christiansen var styreleder i Ny Generasjon frem til 2010. I 1997 startet han imidlertid også opp Jesus Revolution sammen med sin kone, Anne Christiansen. De siste årene har Christiansen måttet tåle mye kritikk for sin lederstil, ikke minst i forbindelse med Rut Helen Gjæverts VGTV-dokumentar Frelst. Her forteller Gjævert om sine opplevelser som ung misjonær i Jesus Revolution Army. Hun beskriver en livsstil preget av maktovergrep, åndelig manipulasjon, fanatisme og manglende respekt for personlige grenser. I etterkant av Frelst skrev 45 tidligere medlemmer av Jesus Revolution, men også andre organisasjoner tilknyttet ekteparet Christiansen, et åpent brev der de kritiserte ekteparets lederstil.

Frelst en årsak?

– Er informasjonen om Christiansens lederstil fra Frelst-debatten en årsak til at dere ikke ønsker å la ham lede det internasjonale arbeidet?

– Styret i NG-Norge og NG-Sverige har gått en grundig prosess i forhold til lederspørsmålet ved vårt internasjonale arbeid. Vi ønsker å organisere det internasjonale arbeidet på en annen måte enn det Christiansen ønsket, og det har vært ulike bilder av hvordan det skal se ut, skriver Haddeland og Birkeland.

Ikke aktuelt

Hans Eskil Vigdel er tidligere medlem av Jesus Revolution, og en viktig pådriver for det åpne brevet som ble sendt til ekteparet Christiansen i 2016. Han mener uttalelsen fra Ny Generasjon er bemerkelsesverdig.

– Da vi i 2016 skrev brevet om hvordan vi hadde opplevd ekteparet Christiansens ledestil, ble vi møtt med en stor stillhet. Denne uttalelsen viser at vi likevel ble hørt, sier Vigdel, som forteller at flere av brevskriverne hadde vært aktive i Ny Generasjon.

– Ny Generasjon er stiftet av Stephan, og er på mange måter «hans» organisasjon. Nå får han kritikk av sine egne, og det har derfor stor tyngde når Ny Generasjon går ut med dette offentlig, sier Vigdel.

Stephan Christiansen besvarte ikke Vårt Lands henvendelser i går.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter