Nyheter

Ivar Braut slutter som biskop i Stavanger

Biskopen i Stavanger bispedømme, Ivar Braut, har bestemt seg for å gå av som biskop.

- Jeg ville gjerne ha fortsatt som biskop i Stavanger bispedømme. Jeg ble tatt så godt imot og mange har fulgt meg tett gjennom en svært spesiell tid, sier Ivar Braut i en pressemelding som ble lagt ut på nettsidene til Den norske kirke mandag formiddag.

Ivar Braut har slitt med gjentatte infeksjoner på øyet, og har vært sykemeldt fra sin stilling siden i fjor høst. I mai ble det ene øyet hans ble operert bort. I et intervju med Dagen tidligere i sommer snakket Braut åpent om at han ikke var sikker på om han ville makte å komme tilbake som biskop når sykemeldingen går ut i september.

Tilbake som prest

Det vil bli holdt avskjedsgudstjeneste for biskop Ivar Braut i Stavanger domkirke onsdag 3. oktober. Samme måned regner han også med å være i gang i prestetjeneste i Bjørgvin bispedømme, der han bor.

- Bispetjenesten er svært arbeidskrevende. Derfor ønsker jeg et alternativ der jeg kan gå tilbake til vanlig prestetjeneste, sier biskop Ivar Braut.

– Stor forståelse

Stavanger bispedømmeråd vil i løpet av kort tid starte prosessen med å finne ny biskop. Planen er at ny biskop tilsettes på Kirkerådets møte i januar 2019.

Lederen i Stavanger bispedømmeråd Marie Klakegg Grastveit sier hun har respekt for biskopens avgjørelse om å gå av.

- Vi i Stavanger bispedømmeråd har hatt store forventninger og gledet oss til arbeide sammen med Ivar Braut som biskop. Det er leit at helsen ikke har tillatt ham å ta helt fatt på bispegjerningen, sier Grastveit.

- Det er trist, men forståelig, at biskop Ivar nå velger å avslutte bispetjenesten. Han har mange gode kvaliteter som vi skulle ønske at han kunne bruke videre i tjeneste i vårt bispedømme. At han ønsker å fortsette sin prestetjeneste sier mye om fortsatt pågangsmot hos en mann som har hatt to veldig annerledes år, sier stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes i Stavanger bispedømme.

– Vanskelig avgjørelse

Preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien sier i pressemeldingen at hun har stor respekt og forståelse for Brauts avgjørelse, og sier at hun er sikker på at han fortsatt vil gjøre en verdifull tjeneste i kirken.

- Biskop Ivar Braut har vært svært motivert for å fortsette som biskop og har nå tatt en vanskelig avgjørelse.

Før Ivar Braut ble tilsatt som biskop var han sokneprest i Birkeland menighet i Fana prosti i Bjørgvin bispedømme. Han har tidligere blant annet vært prest i Søndre Skøyen i Oslo, kapellan i Fossum på Stovner i Oslo, lærer i teologiske fag på Bibelskolen i Grimstad for Indremisjonsselskapet, kapellan i Ilen menighet i Trondheim, sokneprest på Stord og prost i Sunnhordland. Braut har vært medlem av Bjørgvin bispedømmeråd og av Kirkerådet.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter