– I et globalt perspektiv er det behov for og bra at unge sikhkvinner får mulighet til å lese andre sikhkvinners erfaringer. Kaur Life portretterer kvinner som utmerker seg, sier samfunnsdebattant og fungerende leder for Unge Sikher, Harvir Kaur (23), som også er feminist og medforfatter av boken «Skal liksom liksom -passet ditt bety noe» fra 2017.
– Gjennom Kaur Life får vi lese om de heltemodige kvinnene som ikke ble skrevet om tidligere. Dette bidrar til at det hullet som finnes fra tidligere tider tettes i dag, sier Harvir Kaur.
– Moderne
Hun er født og oppvokst i Norge, men deler en felles opplevelse med amerikanske Lakhpreet Kaur. Det er de historiske, mannlige forbildene hun fikk høre mest om i oppveksten.
Hva mener du nettmagasinet Kaur Life betyr for sikhkvinner?
– Det er bra at man har et forum der kvinnelige forfattere også kan forfatte kvinnens rolle og opplevelse av sikhismen. Når det gjelder situasjonen for kvinner i sørasiatisk kultur, er den for mange veldig ulik. Jeg kommer fra en mer moderne familie. Det er flere kvinner som er «overhoder» i slekta mi enn menn. Andre er ikke like heldige, og patriarkatet lever i beste velgående, forklarer Harvir Kaur.
Hun mener at sikhkvinner kan ha mange spørsmål. At de ønsker å høre hva andre sikhkvinner mener om ulike temaer.
– Jeg har vært innom magasinet fordi jeg var interessert i å finne flere perspektiver på tunge temaer som kroppshår, abort eller psykisk helse. Noe som har bidratt til at jeg har kunnet svare bedre på spørsmål jeg får når jeg representerer Unge Sikher i ulike sammenhenger.
– Indre dialog
Harvir Kaur mener sikhene i Norge har gjort en god jobb med likestillingen.
– Da jeg var yngre, ble alltid historiene om sikh-forbilder presentert som eksempler på gode verdier og gode handlinger. Kjønn var ble aldri vektlagt. Det var aldri avgjørende å være mann eller kvinne, bare å være et godt menneske, sier hun, og legger til:
– Men alle er ikke like heldige som meg. Og har ikke det samme nettverket. Denne plattformen skaper et nettverk for de kvinnene som trenger å diskutere det å være sikh og kvinne. Man skaper en indre dialog når man ser andres synspunkter. Alle artiklene er forankret i sikhtekster og filosofi.
Hun mener det er viktig at det er kvinner selv som skriver om egne historier, opplevelser og erfaringer.
– Jeg mener at uansett hvor du er i verden i dag, skal en mann aldri trenge å fortelle hva en kvinnes opplevelser er, heller ikke innenfor sikhismen. Det er fantastisk at det er et magasin for sikhkvinner som har skapt en plattform som muliggjør at kvinnens erfaring fortelles av kvinnen selv.