Nyheter

Trenger vi Lysglimt og Alliansen?

Kritikken mot omstridte Alliansens stand på Arendalsuka spøkte i bakgrunnen under debatt om ytringsfrihetens grenser i møte med høyreekstreme organisasjoner.

Mens alle ventet på Per Sandberg og Bahareh Letnes i Arendal, stod to syn på ytringsfrihetens grenser mot hverandre på MS Sunnhordland:

– I Norge forhåndssensurerer vi ikke en ytring. Først i ettertid kan vi vurdere om den er ulovlig og staten gripe inn. Det kan være veldig vanskelig å tolerere, men er selve kjernen i ytringsfriheten, sa Anine Kierulf, fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

– Dette dreier seg ikke om ytringer­ vi ikke liker, men ytringer­ som gjør at vi blir redde­ og gjemmer oss. Ideen med vår ytringsfrihet er å beskytte oss når vi taler makten imot, ikke folk som er ute etter svake grupper, svarte Ervin Kohn, nestleder i Antirasistisk Senter.

LES OGSÅ: Strid om ytringsfriheten i Arendal

Lysglimt i kulissene

Det var Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo som innbød til debatt om hvordan myndigheter, sivilsamfunn og politi bør møte den nye høyre-
ekstremismen eksemplifisert ved naziorganisasjonen Den Nordiske­ Motstandsbevegelsen (DNM).

I kulissene spøkte en av kontroversene under Arendalsuka: Alliansens stand og en bebudet appell fra partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Under den svenske Almedalsveckan i sommer skapte DNM frykt med aggressiv opptreden og vold mot meningsmotstandere som arbeider for homofiles rettig
heter. Noen av dem trakk seg. DNM ble midlertidig nektet stand.

I fjor måtte Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) forlate Arendalsuka etter å ha ropt ukvemsord til forbipasserende, som førte til et slagsmål. Det er ikke meldt om uro ved SIANs eller Alliansens stand i år.

LES OGSÅ: Ber regjeringen ta oppgjør med Lysglimt

«Landssvikere»

Mandag meldte imidlertid Vårt Land at Antirasistisk Senter og Norsk Tjenestemannslags ungdomsorganisasjon (NTL Ung) ba Arendalsuka vurdere­ Alliansens stand som følge av Twitter-meldinger fra Lysglimt Johansen:

«It is treason and the treasonous shall hang» og «Svikere, landssvikerne, forræderne mot det norske folk skal stilles for retten og dømmes. Lov og dom. Alliansen­ er det eneste partiet med kandidater som fremmer at det må til et nytt landssvikeroppgjør (...)».

I Sverige har DNM ofte brukt begrepet­ «folkeforrædere» i sin systematiske, ofte subtile trakassering av meningsmotstandere, påpekte C-REX-leder Tore Bjørgo i debatten. Her skal det føyes til at Allianse­n ikke er et uttrykt nazistisk­ parti.

Mens kritikerne anklaget Lysglimt Johansen for å ville henge­ meningsmotstandere, mente partilederen at de forsøkte å «begrense ytringsrommet». Han hevdet utspillene måtte forstås poetisk, ikke bokstavelig, og avviste at han ville henrette motstandere.

Programkomitéleder for Arendalsuka, Øystein Djupedal, sa at de har godtatt aktører som Alliansen og SIAN, men ikke «uttalt antidemokratiske» DNM.

LES OGSÅ: En knust jødisk drøm

Vi overskuer ikke

På MS Sunnhordland diskuterte debattantene dilemmaene ved at staten griper inn overfor grupper og ytringer – og hvorvidt grupper som DNM bør forbys.

Ervin Kohn siterte Karl Poppers Det åpne samfunn og dets fiender fra 1945: «Vi er ikke forpliktet til å tolerere de intolerante. De som vil vårt liberale demokrati og åpne samfunn til livs, er vi ikke nødt til å tolerere».

Det skal lite til for å skremme noen til taushet, hevdet Kohn, som viste til et kapittel i FNs konvensjon mot rasediskriminering – det eneste Norge ikke har ratifisert:

– Det sier at vi forplikter oss til å forby rasistiske og nazistiske organisasjoner, deres propaganda og bøtelegge deres medlemmer.

Anine Kierulf svarte på det juridiske­, men vektla følgende:

– Forhåndssensur av ytringer fratar andre mulighet til å høre, bli klar over og ta til motmæle mot dem. Tanken bak ytringsfriheten er at vi må ha tillit til at våre medborgere skal bekjempe slike ytringer. Det er åpen meningsbrytning som kan lede oss nærmere sannhet og gode samfunn.

Trusler, oppfordring til vold og hatefulle ytringer overfor minoriteter er ulovlig og kan straffeforfølges i etterkant, påpekte hun.

– Det er veldig vanskelig i nåtid­ å vite hvilke ytringer som er «nødvendige» og «nyttige» for samfunnet. Det kan man først vurdere i ettertid. I 2006 mente mange at Muhammed-karikaturene ikke burde vært fremsatt. En del år senere kan man fortsatt mene de var unødvendig krenkende, men også se at vi uten dem ikke ville fått en åpnere debatt om problematiske sider ved islams innflytelse i liberale­ demokratier.

LES OGSÅ: Nynazismen vokser i Sverige

Nøytralt politi

Hun fikk støtte av politiadvokat og stipendiat ved Politihøgskolen, Kai Spurkland.

Han forklarte at politiet har plikt til å sikre at organisasjoner får demonstrere og ytre seg, selv om de ikke har meldt fra og selv når budskapet er «knus 
homolobbyen».

– Politiet kan innenfor meget snevre rammer si nei til en markering hvis det som fremføres, eller måten det fremføres på, er klart ulovlig. Men terskelen må være fryktelig høy, sa han, og la til at politiet fort kan trå feil.

– Politiet skal kun vurdere om det er ordens- eller sikkerhetsmessige grunner til å stille vilkår eller nekte. Vi skal ikke gå inn i budskapet, men være nøytrale.

Han advarte mot å forby en organisasjon som DNM og demonstrasjoner­, fordi det med
fører grensedragningsproblemer og inngripen fra politiet er en fjær i hatten i slike miljøer.

LES OGSÅ: Møter rasismen med rak rygg

Minimumskrav

Da Lysglimt Johansen omsider holdt sin appell i et regngrått Arendal torsdag ettermiddag, sa han at han «provoserer jo litt med vilje, setter ting litt på spissen» på Twitter.

– Men ser du på detaljene i det jeg skriver, så henger det sammen: Jeg og Alliansen krever et rettsoppgjør mot globalistene som har solgt unna norsk suverenitet, som gjennomfører en masseinnvandring som endrer demografien i Norge for alltid og er i ferd med å slippe inn islam som maktfaktor. Vi vil ikke bare ha et politisk oppgjør, men også et rettsoppgjør. Vi mener det er et landssvik å selge unna suvereniteten vår uten å ha lagt det fram for folket først, utdypet han.

Han forsøkte å posisjonere Alliansen som det nye, innvandrings- og islamkritiske opposisjonspartiet på høyresiden som forteller sannheten de politisk korrekte elitene og politikerne ikke ønsker at du skal se.

Videre markerte han Alliansen som tilhengere av direkte fremfor representativt demokrati og som motstandere av å flytte makt ut av nasjonalstaten gjennom EØS.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter