Nyheter

Velgerne er urolige i presset KrF

Mens Ap ønsker KrF på laget i høstdrama mot regjeringen, viser galluptall måneder med utro velgere på høyre flanke i Hareide-partiet.

Bilde 1 av 2

Både i det store maktspillet og i arbeidet med ny strategi er KrF under sterkt oppmerksomhetspress fra presse og politiske aktører. Samtidig har uroen på egen velgermark festet seg.

– Hovedutfordringen er å få nye KrF-velgere, ikke dagens lojalitet blant velgerne, uttaler KrF-leder Knut Arild Hareide.

Vårt Land har gjennomgått fra Norstats meningsmålinger etter at KrF startet strategiprosess som kan avklare samarbeidskurs. Hareide kommenterte dem før han ble frisert i forkant av NRKs partilederdebatt.

LES OGSÅ: Sandberg-exit kan åpne for KrF

Blått – og usikkert

Høyre og statsminister Erna Solberg vil helst ha KrF inn i regjeringen, men fremstår nå som en stor stemmetyv. Vårt Lands gjennomgang viser:

• I seks av ni måneder er det betydelig velgerlekkasje til Høyre. Det kan handle om mellom 5.000 og 10.000 av 2013-velgere som nå har tilflukt i Erna Solbergs parti.

• I hele perioden er antall «usikre» stabilt og høyt i gallupsvarene. Rundt 10.000 velgere sitter på gjerdet. Og for KrF kan det i gallupsammenheng anslås som et tap på 0,3 prosent.

• Partiet har imidlertid hentet inn gjennomsnittlig 3000 velgere fra Sp.

• Og fra januar til april var det målinger KrF høstet stort fra Ap: I april ville anslagsvis 15.000 derfra heller valgt KrF.

Men KrFs tekke på Ap-velgere tok brått slutt. I halvåret før 2017-valget var det heller lekkasjer til Ap enn tilsig fra KrF.

For de andre partiene er ikke tallmaterialet tydelig nok til å anslå overganger. Men det er er eksempelvis knapt trafikk mellom KrF og et parti som SV.

LES OGSÅ: Ny ferd med «Snille-Frp»

Høyres bredde

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim er ikke overrasket over tendensene. Han mener KrF har vært under press svært lenge.

– Spesielt etter at Høyre begynte å bevege seg og markerte større politisk bredde, har flere partier, men også klart KrF kommet i en skvis, sier professoren.

Han tror årsakene til velgeruroen ligger lenger tilbake i tid enn forrige valg: Det store spørsmålet er om KrF har berettigelse og kan komme opp med politikk de er alene om og som samtidig har appell.

Arendalsuka

Foran Arendalsuka og starten på den politiske høsten har presset mot KrF og den rollen partiet spiller økt på ulikt vis:

• I partileder Hareides hjemfylke Hordaland har flere profilerte tillitsvalgte sagt takk for seg og går over til konkurrenter. Halve bystyregruppen på fire i Bergen har meldt seg inn i Partiet De Kristne. Og KrFs fylkesleder inntil i vår – Pål Kårbø – har meldt overgang til Høyre.

• Og fra Ap-topper øker presset mot Solberg-regjeringen i sikkerhetsstriden. Ap fremstiller Riksrevisjonens kritikk som en økende trussel mot regjeringen – og snakker frem vippepartiet KrF på laget i en avgjørende rolle.

• Oppi dette skal KrF foreta et veivalg.

LES OGSÅ: Ønsker at partiet Alliansen blir fjernet fra Arendalsuka

Press overalt?

– Er KrF presset fra alle kanter, Hareide?

– Jeg må være ærlig å si at bildet ikke er uten skyer på himmelen for KrF. Men saker som kampen for menneskeverdet og kristne røtter, står likevel så sterkt at det binder oss sammen som parti. Frustrasjonen går nok helst på utålmodigheten rundt de veivalgene vi skal ta.

– Kan det skape mer uro blant lyseblå KrF-velgere om partiet deltar i høstjakt på regjeringen?

– Jeg har sagt: Vi er ikke på regjeringsjakt. Men vi må jo gå inn og se på alvoret i disse sakene. Stortinget må gjøre en kontrolljobb. Den må ikke blandes sammen med KrFs strategiprosjekt.

Erna-varsko

Overfor Vårt Land advarer statsminister Erna Solberg mot spill i sikkerhetssaken:

– Hva tenker du om faren for at KrF kan velte en ikke-sosialistisk regjering på en slik sak?

– Man må komme over fra det at man signaliserer konsekvenser før man faktisk har gått grundig igjennom saken. Det er lurt, fremfor å spenne buen for høyt slik at det nesten blir selvoppfyllende. Regjeringen var veldig tydelig i fjor om at vi ikke ville være ferdig med oppgavene. Vi skal bruke tid på å forklare dette overfor Stortinget, svarer Solberg.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter