Nyheter

Sandberg-exit kan åpne for KrF

En regjering uten kontroversielle Frp-statsråder kan gjøre borgerlig regjeringssamarbeid mer fristende for KrF, mener valgforsker og redaktør.

Oslo  20180813.
Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg etter ekstraordinært statsråd der Harald Tom Nesvik erstattet Per Sandberg i posten som fiskeriminister.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I mars gikk Sylvi Listhaug av som justisminister på grunn av budskapet i en Facebook-melding. I går trakk Per Sandberg seg som fiskeriminister og nestleder i Frp. Bakgrunnen var regel- og kutymebrudd knyttet til en feriereise til Iran og hans forhold til sin norsk-iranske kjæreste.

Konsekvensen er at det ikke er noen Frp-ministre i regjering som representerer «grasrot-Frp».

Les også: Ny ferd med «Snille-Frp»

KrF i regjering

Det tror flere eksperter kan gjøre det lettere for KrF å ta steget inn i regjering.

– Jeg tror KrF kommer nærmere regjeringen når de mest populistiske elementene i Frp kommer litt i bakgrunnen. En regjering uten Sylvi Listhaug er en mer spiselig regjering, også avgangen til Per Sandberg er trolig positivt for hvordan KrF ser på regjeringssamarbeid, sier Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Den tankegangen deler Jan Arild Snoen i Minerva.

– Hvis du titter bakover får du bekreftet at det har vært mye bråk. Hvis du tror det blir mindre bråk og mindre provoserende adferd, kan det bli lettere for KrF å gå inn i regjeringen, sier Snoen.

Les også: Sandberg går av som fiskeriminister og nestleder i FrP

«Sykdom»

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, tror at mindre bråk og splittende retorikk muliggjør regjeringssamarbeid.

– Det kan gjøre det enklere for Hareide å gå inn i regjering når Frps rabulistiske statsråder er ute, sier han.

Men Snoen understreker at KrF er vanskelige å spå.

– Knut Arild Hareide har en «sykdom». Den heter kronisk beslutningsvegring, og det er ikke lett å spå hva som påvirker KrF, sier han.

Les også: Rasler stadig med mistillit-sabelen

Frp-spagat

Bergh tror at Sandbergs avgang kan ta Frp tilbake til to typer Frp-kommunikasjon: et Frp i regjering, og et annet utenfor. Men han sier at det kan bli vanskelig for grasrota å akseptere at deres Frp er ute av maktens korridorer.

– Særlig Sylvi Listhaug snakket om innvandring på en tydelig måte da hun satt i regjering. I tillegg hadde mye makt som justisminister. Uten denne typen statsråder kan det de risikere å bli for like høyre, og det er en utfordring for Frps troverdighet, sier Bergh.

Ulmer

Det tror også Fjellheim. Han tror økende misnøye på grasrota til partiet ulmer under overflaten.

– Det er vanskelig å kombinere rollen som statsråd med å være rabulist, jeg tror ikke det blir nye statsråder som er «rett fra levera»-Frp. Det har ikke Frp eller regjeringen råd til nå. Det kan selvsagt bli utfordrende for Frp, gjør situasjonen nesten umulig å manøvrere, sier Fjellheim.

Svekket Erna

Solberg har ikke kommet godt ut av Sandberg-saken, tror Bergh.

– Høyre har velgere som er opptatt av nasjonal sikkerhet, og er nok frustrert av håndteringen. Det tok sin tid å få løsning i denne saken, og nå kan det komme en del berettiget kritikk fra opposisjonen av hvordan Solberg har løst denne saken, sier han.

Snoen mener Solberg har bommet med sin mediehåndtering. Uttalelsen «det er lov å gjøre feil i dette landet» har fått mye oppmerksomhet.

– Når saken vokser seg mer alvorlig fremstår hennes opprinnelige holdning veldig defensiv. Ernas stil er ikke å «jazze» opp slike saker og en litt defensiv håndtering er nok naturlig for henne, sier Snoen.

Kunnskap

Fjellheim tror regjeringen er i farlig politisk farvann.

– Det vil bli spørsmålstegn om hvor mye og hva de visste. Hvis det viser seg at Sandberg fikk forsette med sikkerhetsbrudd samtidig som statsministerens kontor har vært klar over det, så begynner situasjonen å bli farlig for statsministeren og dermed også regjeringen, sier Fjellheim.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter