Nyheter

MDG-Une med dødshjelp-ja

Tilbake fra mammapermisjon varsler MDG-talsperson Une Bastholm at partiet skal breddes ut. Hun avslører også at hun vil at partiet skal si ja til aktiv dødshjelp.

– Det har vært fint å ha et halvår for å gjøre noe enda viktigere enn politikk, nemlig det å være mamma for en liten jente, sier Une Bastholm, talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG).

Bastholm er tilbake på jobb etter åtte måneder i mammapermisjon. Som MDGs eneste stortingsrepresentant, har hun en stor jobb foran seg for å løfte partiet fra en vår med skuffende meningsmålinger:

Neste år er målet å gjenta ­suksessen fra kommune- og fylkes­tingsvalget i 2015 da­ ­partiet ble valgvinner med 4,2 prosent av stemmene. Ved stortingsvalget i 2021 er målet endelig å kare seg over sperregrensen.

I dette intervjuet snakker ­Bastholm om:

  • Bølgen av utmeldinger partiet har hatt i vår.
  • Hennes syn på de vanskelige verdispørsmålene som splitter partiet.
  • Hvordan MDG skal bredde seg ut politisk.
  • Ambisjonene i neste års ­lokalvalg.

Vanskelig vår

Mens Bastholm var borte fra politikken, opplevde MDG en bølge av utmeldinger av lokale folkevalgte. Flere reagerte blant annet på det som omtales som en «høyredreining» av MDG og at partiet stemte for EUs tredje energimarkedspakke, ACER.

Selv avdramatiserer Bastholm bølgen av utmeldinger.

– Vi har ikke hatt så mange utmeldinger med tanke på antallet folkevalgte vi fikk inn i 2015. Alle partier har avskalling og opp­lever at det er folkevalgte som ikke ­lenger føler seg hjemme, sier ­Bastholm.

Hun påpeker at det alltid vil være noen som vil være uenige når et parti skal mene noe om de vanskelige sakene som kommer opp.

– På en måte er det at noen ­melder seg ut og andre kommer til, et tegn på at det skjer ting i ­partiet: At det er debatt, at man tar beslutninger og er til stede i det som er rollen vår som parti, sier Bastholm.

LES OGSÅ: MDGs landsmøte parkerte verdikampene

Verdispørsmål

I et parti hvor medlemmene i stor grad er ­drevet av miljøsaken, kommer konfliktlinjene tydeligere frem i saker som ikke handler om miljø. Det har MDG særlig opplevd i verdispørsmål og ulike bioteknologisaker.

Prest og tidligere stortings­kandidat Tom Sverre Tomren meldte seg i juni ut av partiet med begrunnelse i MDGs menneskesyn og religionspolitikk. Han fryktet at partiet ville lande på de liberalistiske standpunktene i saker som omskjæring og aktiv dødshjelp. Han sa det var en tung ­kamel å svelge at Per Espen Stoknes, Bastholms vara på Stortinget, ­stemte for eggdonasjon da saken var oppe i vår.

LES OGSÅ: Stoknes: – Vi har samarbeidet forbausende godt med Ap

Mot surrogati

Bastholm sier hun har «behov for å tenke seg mer om» enn Stoknes i bioteknologisaker. Hun viser til at hun er skeptisk til eggdonasjon og mot surrogati.

– Jeg tror det er uklokt å tillate surrogati, og tror ikke det går an å sikre seg en altruisme gjennom regulering. Jeg har derfor også vært kritisk til eggdonasjon, som surrogati er avhengig av. Men jeg ville stemt for eggdonasjon, dersom dette kom opp nå, siden MDG har avklart dette i programmet vårt, sier Bastholm.

Assistert befruktning for enslige har hun ennå ikke tatt stilling til.

LES OGSÅ: KrF mener MDG er mer forsiktige med dyr enn mennesker

Aktiv dødshjelp

Bastholm flagger imidlertid standpunkt i et annet, brennbart verdispørsmål, nemlig aktiv dødshjelp. Det kommer etter at MDGs ungdomsparti, Grønn Ungdom, i november vedtok å utrede en legalisering av ­aktiv dødshjelp i Norge. For ­første gang innrømmer Bastholm at også hun er for dette.

– Det er fordi jeg tenker litt sånn udogmatisk på det med liv. Alt liv er magisk og skjørt, og skal ha det høyeste vernet i samfunnet. Men til syvende og sist er det noe som tilhører en selv, sier Bastholm.

Hun understreker at en forutsetning for legalisering av aktiv dødshjelp er at det skal reguleres strengt.

– Jeg synes det er feil at vi som fellesskap gjennom stat og storting skal bestemme at noen som virkelig vil avslutte livet sitt, men er avhengig av hjelp, ikke får gjøre det, sier Bastholm.

Det er usikkert om partiet vil ha en votering om aktiv dødshjelp på landsmøtet til våren. Selv om Bastholm ønsker at partiet skal gå inn for dette, understreker hun at hun lever fint dersom partiet ikke vil ha en endring nå.

LES OGSÅ: Foreslår modell for aktiv dødshjelp

Bredde ut partiet

Om litt over et år er det kommune- og fylkestingsvalg. Bastholm sier det ikke er så viktig hva den nasjonale oppslutningen blir, men at ­partiet skal jobbe for «å holde stand» i de kommunene partiet sitter i posisjon, inkludert Oslo. Hun håper også å komme i posisjon i store byer som Bergen og Tromsø.

Nå varsler Bastholm at MDG fremover skal synliggjøre seg på flere saksfelt enn klima og miljø. Hun sier partiet blant annet vil jobbe mye med økonomisk rettferdighet for å sikre inntekter i en tid med fallende oljeinntekter og en aldrende befolkning. Hun påpeker at å skattlegge store, multi­nasjonale selskaper som Google og Facebook, som MDG har foreslått på Stortinget, er noe av det viktigste man kan gjøre.

– Det er en erkjennelse i MDG at man ikke engasjerer folk gjennom å snakke om grader og molekyler. For oss blir det viktig å vise hvordan vi ønsker et varmere samfunn for dem som lever i dag. Vi må ­redusere kjøpe- og forbrukspress, sikre ren luft i byene, og ta vare på naturen i friluftslandet Norge, sier Bastholm.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter