Nyheter

Strid om ytringsfriheten i Arendal

Hans Lysglimt Johansens Twitter-meldinger har fått Antirasistisk Senter til å kreve at arrangørene revurderer om Alliansen skal få delta på Arendalsuka.

VÅRT LAND RETTER
Den 12. august (nettutgaven) og 13. august (papirutgaven) 2018 publiserte Vårt Land en artikkel der Antirasistisk Senter ber Arendalsuka 2018 vurdere om partiet Alliansen skal få ha stand der. Da skrev vi: «I fjor måtte Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) forlate Arendalsuka. Grunnen var at de ropte ukvemsord til forbipasserende, som førte til et slagsmål ved organisasjonens stand.»
Vårt Land baserte dette i hovedsak på artikler fra andre medier. Sian forteller at de ikke var involvert i slåsskamp i 2017 og har bedt om at dette blir korrigert. Verken Agder politikammer eller opplysninger fra videoopptak bekrefter at det var slåssing. I videopptak gjort av studentprosjektet «Ta valget» avkrefter øyenvitner at det hadde forekommet slåssing. Vårt Land hadde derfor ikke grunnlag for å skrive at det skjedde slåssing ved Sians stand på Arendalsuka 2017. Denne artikkelen er rettet og oppdatert 25. januar 2019.

I dag starter Arendalsuka. Som reaksjon på Twitter-meldinger fra Hans Jørgen Lysglimt Johansen har Antirasistisk Senter sendt en forespørsel til arrangøren der de ber om at Alliansens deltakelse vurderes. Norsk tjenestemannslags ungdomsorganisasjon (NTL Ung) tar til orde for det samme.

I fjor måtte Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) forlate Arendalsuka. Grunnen var at de ropte ukvemsord til forbipasserende, som førte til et slagsmål ved organisasjonens stand.

Reagerer

Lederen for Alliansen skriver på Twitter: «It is treason and the treasonous shall hang» og «Svikere, landssvikerne, forræderne mot det norske folk skal stilles for retten og dømmes. Lov og dom. Alliansen er det eneste partiet med kandidater som fremmer at det må til et nytt landssvikeroppgjør (...)».

Det får Antirasistisk Senter til å reagere.

– Det fikk oss til å tippe helt over når han på Twitter tok til orde for å henrette meningsmotstandere. Da er vi over i Breivik-territorium hva gjelder ideologi, sier Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter.

Lysglimt Johansen mener derimot at Antirasistisk Senter forsøker å skape ekkokammer for egne meninger.

– Jeg synes det er fryktelig at de prøver å begrense ytringsrommet i Norge.

Les også: I debatten på Arendalsuka om at innvandrerkvinner ikke slipper til i arbeidslivet, deltar kun én innvandrerkvinne i et kritthvitt panel.

«Poesi»

Lysglimt Johansen mener at Twitter-meldingene ikke skal leses bokstavlig.

– Det er skrevet i et poetisk språk. Det er også skrevet på engelsk, og det er egentlig et sitat fra den engelske «Treason Act», sier Lysglimt Johansen.

– Mener du at folk i Norge bør henrettes?

– Nei, jeg mener ikke det. Jeg skriver det fordi det er poesi, det henger sammen med en poetisk diskusjon som går tilbake til 1800-tallet, sier Lysglimt Johansen.

Berglund Steen i Antirasistisk Senter reagerer på forklaringen.

– Selv sier han at det han skriver bør leses poetisk. Men det er uklart hvordan henrettelser ved henging eller et landssvikoppgjør er poetisk.

Les også: Partilederen for det nyopprettede partiet Alliansen mener jøder står bak Syriakrigen.

Ikke problematisk

Lone Lunemann Jørgensen, leder i NTL Ung, skrev torsdag 9. august i Klassekampen om Alliansen som «Rasistar i Arendal».

– Det er viktigere at minoriteter kan føle seg trygge enn at Alliansen får spre sin hatpropaganda, sier Lunemann Jørgensen.

Lysglimt Johansen synes ikke det er videre problematisk å bli kalt rasist.

– Vi er såpass frekke at vi sier at det finnes forskjellige mennesker i verden. Det er forskjellige typer raser: europere, asiatere, sorte i Afrika. De fra Afrika har alltid har blitt kalt neger.

Lysglimt Johansen mener at antirasistiske organisasjoner «fornekter rasenes eksistens».

– Rasene finnes og rasene eksisterer, vi påpeker at det er et faktum. Vi mener ikke at noen raser er bedre enn andre, det er veldig viktig å understreke. Bruken av ordet neger er viktig fordi det trigger noe i den kulturkampen vi er inne i.

Les også: «Vi har alle en rasist i oss».

Innenfor

Leder for Hovedprogramkomiteen på Arendalsuka, Øystein Djupedal, forteller at de vurderer hvilke organisasjoner som får delta. Både Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og Alliansen anses å være innenfor Arendalsukas oppdrag. Til tross for at begge er det han kaller for «ytterliggående».

– Vi skal være en festival for hele demokratiet. Vi har sagt nei til Nordisk motstandsbevegelse, med begrunnelse i at de er uttalt antidemokratiske, sier Djupedal.

Vurdering hans får støtte fra Anine Kierulf. Hun er fagleder ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, og forteller at norsk rettsystem ikke driver med forhåndssensur.

– Du får komme med nye ytringer selv om du tidligere har sagt noe ulovlig, sier Kierulf.

Hun mener det er viktig for at ytringsfriheten i samfunnet skal fungere.

– Hvis ingen vet at det finnes slikt tankegods i partifloraen, kan det ikke imøtegås med argumenter.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter