Nyheter

Vil frata Jehovas vitner status som trossamfunn

Jehovas vitner presses fra flere ­kanter. I Danmark foreslås det å fjerne deres status som trossamfunn.

«Det er på tide at Jehovas ­vitner får fratatt sin status som anerkjent trossamfunn i Danmark.»

Slik åpnes et debattinnlegg i Kristeligt Dagblad 30. juli. Skribenten Martin Brahtz mener samfunnet ikke kan ­anerkjenne eller gi økonomisk støtte til trossamfunn som «straffer frafalte medlemmer og ikke respekterer religionsfriheten».

Få underskrifter

Brahtz står også bak et borgerforslag om å frata Jehovas vitner ­statusen som trossamfunn. ­Forslaget har imidlertid kun klart å ­skaffe 300 av de 50.000 ­underskriftene man trenger før Folketingen er forpliktet til å ta saken.

Likevel sier politikeren Christian Langballe fra ­partiet Dansk Folkeparti at han vil ­løfte forslaget.

– Jeg har aldri likt ­Jehovas vitner, som jeg betrakter som en dommedagskult og en sekt. Derfor kan man med rette ­spørre seg om staten, ved å anerkjenne dem som trossamfunn, bidrar til at de ­kontrollerer sine medlemmer og oppfordrer foreldre til å ­utstøte sine barn om de vender troen ryggen, sier Langballe til Kristeligt Dagblad.

LES OGSÅ: Intensiverer forkynningen

Ikke bare i Danmark

Jehovas vitner har vært i hardt vær flere steder de siste årene, og det er ikke bare i Danmark ­deres posisjon som trossamfunn er i spill.

Tidligere i år ble trossamfunnet forbudt i Russland, hvor de nå klassifiseres i samme ­kategori som tilhørere av IS.

Etter at en domstol klassifiserte Jehovas vitner som ­ekstremister, slo russiske myndigheter hardt ned på trossamfunnet. Eiendommene deres ble beslaglagt, flere medlemmer ble arrestert og en rekke flyktet til Finland.

Glemt

Jehovas vitner har tidligere hevdet at de er en ­forfulgt minoritet, men at ­media ikke følger med.

– Jeg er skuffet over at forfølgelsen av Jehovas vitner har vært så lite dekket av media, sa pressetalsmann i Jehovas ­vitner, Tom Frisvold, til Vårt Land i 2017, etter at Russland for alvor hadde begynt å slå ned på trossamfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter