Nyheter

Har ikke eget land, skal lede 134 andre

Palestina er fortsatt ingen reell stat, men overtar lederskapet i en gruppering av land som omfatter 80 prosent av jordens befolkning. Israel er kritisk.

På papiret er det en pen fjær i hatten for palestinske selvstyremyndigheter, som ellers sliter i tung motbakke:

Ved årsskiftet overtar Palestina formannskapet etter Egypt for de såkalte G 77-landene. Gruppen består av 134 av FNs medlemsland, som dermed utgjør den klart største gruppen av land innenfor FN-systemet. Medlemslandene teller 80 prosent av verdens befolkning.

LES MER: Palestinsk skyts slår tilbake

Symbolsk seier

– En oppmuntring for palestinerne, men hovedsakelig bare en symbolsk seier og et klapp på skulderen fra verdens utviklingsland, sier førsteamanuensis Jørgen Jensehaugen ved Høgskolen i Innlandet.

Palestina har siden 2012 hatt observatørstatus uten medlemskap i FN, på linje med Vatikanet. De har talerett i hovedforsamlingen, men ikke stemmerett.

– Observatørstatusen innebærer at de er blitt mer synlige og får mer taletid på verdensscenen, noe formannskapet i G 77 vil forsterke. Det innebærer likevel ingen realpolisk endring som kan styrke palestinernes statsprosjekt, sier Jensehaugen.

LES MER: Vil boikotte Israel-varer

Bare stat i navnet

Palestina er anerkjent som stat av 136 land, som bortsett fra Sverige i all hovedsak er utviklingsland, men utsiktene til reell selvstendighet er særdeles dårlige:

– Palestina er bare en stat i navnet, ikke i praksis. De har i beste fall kontroll over 10 prosent av Palestina, som usammenhengende «øyer» i et område preget av sterk israelsk okkupasjon, påpeker Jensehaugen.

Han betegner fredsprosessen som kunne gitt palestinerne en stat som steindød, uten mulighet til å vinne fram med dagens politiske lederskap i Israel og USA.

Krass Israel-kritikk

Israelske myndigheter er sterkt kritiske til palestinsk lederskap for G 77, en gruppering som også inkluderer Kina:

– I utgangspunktet var målet til G 77-gruppen å legge til rette for økonomisk framgang for underutviklede land. Det er uheldig at dette nå blir en plattform for å spre løgner og beskyldninger. Dette vil ikke fremme målene til G 77, og oppmuntrer palestinerne til ikke å engasjere seg i forhandlinger for fred, kommenterer Israels FN-ambassadør Danny Danon.

Også USAs FN-ambassadør Nikki Haley anklager G 77-gruppen for å opptre anti-israelsk i den palestinske saken.

LES MER: Jødisk stat – for hvem?

Jerusalem-anerkjennelse

Trump-administrasjonen har kjørt en enda mer Israel-vennlig linje enn forgjengerne i Det hvite hus, toppet av anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad, og flytting av USAs ambassaden dit.

Samtidig har USA barbert sin bistand til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) fra anslagsvis 360 millioner dollar i 2016 til bare 60 millioner dollar i år.

Palestinere nektet visa

Så sent som midten av juli nektet USA å innvilge visa til en delegasjon palestinere som skulle delta på FN-møte for bærekraftig utvikling.

FN-ambassadør Nikki Haley har antydet at USA vil blokkere alle forsøk på å utpeke palestinere til sentrale poster i FN.

I fjor satte hun en stopper for et forslag fra FNs generalsekretær Antonio Guterres om å utpeke den tidligere palestinske statsministeren Salam Fayyad som FNs spesialrepresentant i Libya.

LES MER: Kaos etter Abbas?

Bitter palestinsk splittelse

Lederskap i G 77 er bare en mager trøst for palestinerne, mener Jensehaugen. Han sier utviklingen går feil vei også i det palestinske lederskapet:

– Ikke bare blir PLO og selvstyremyndighetene stadig mer autoritære og mindre åpne for kritiske stemmer; det samme gjelder Hamas-styret på Gazastripen.

LES MER: Betalte for løgn om baby

Han kaller det en intern palestinsk tragedie innenfor palestinernes større tragedie:

– Det er en lammende palestinsk splittelse, med to konkurrerende og stadig mer autoritære styreformer plassert inn i en knallhard okkupasjon og beleiring, sier Jørgen Jensehaugen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter