I den østerrikske provinsen Niederösterreich foreslår delstatsregjeringen å kreve lisens for kjøp av kosher- og halalslaktet kjøtt. Bakteppet er at de vil redusere mengden dyr som må slaktes til dette formålet. Kosher- og halalslakt anses som dyreplageri i mange kretser ettersom man ikke bedøver dyret før man begynner å tappe blod fra det.
Personer som skal kjøpe kjøttet må kunne vise en tillatelse til dette i butikkene. Både jødiske og muslimske organisasjoner i Østerrike reagerer på forslaget.
Høyrepopulistisk forslag
Det hjelper ikke at forslaget stammer fra FPÖ-politikeren Gottfried Waldhäusl, som er minister for blant annet dyrevern i provinsen. FPÖ er Østerrikes høyrepopulistiske parti, og enkeltpolitikere fra partiet er gjentatte ganger blitt anklaget for antisemittisme. Partiet har siden 2018 sittet i regjering i Niederösterreich, som består av områdene rundt Wien.
– Det vil kreve en form for registrering av jøder, uttalte Oskar Deutsch til avisen Wiener Zeitung. Han er leder for det Israelittiske kulturfellesskapet (IKG) i Wien, og dermed også en ledende figur blant de 8-15.000 jødene som bor i Østerrike.
Uklart forslag
Akkurat hva forslaget innebærer er imidlertid omstridt, og flere medlemmer av provinsregjeringen nekter nå for at forslaget skal medføre et register. Østerrikes ambassadør i Israel skriver på Twitter at provinsmyndighetene skal jobbe sammen med de religiøse fellesskapene som påvirkes av loven. Deutsch skal siden ha fått forsikringer fra flere toppolitikere i Niederösterreich om at forslaget ikke vil innebære registrering.
Ifølge den amerikanske avisa Washington Post innebærer forslaget at for å få en tillatelse, skal man måtte bevise at man er bosatt i Niederösterreich, samt at man er troende jøde eller muslim. Dette skal blant annet være for å forhindre at kosher- og halalslakterier i Niederösterreich skal brukes av kunder i Wien. I tillegg skal det innføres begrensninger på mengden kjøtt man kan kjøpe i måneden.
FPÖ mener selv at de kun overtok loven fra en tidligere sosialdemokratisk minister.
– Forslaget stammer fra 2017. Alt vi prøver å gjøre nå er å følge reglene. Dette handler ikke om religion, men om dyrebeskyttelse, sa partiets talsperson Alexander Murlasits til Washington Post torsdag.
Sentralregjeringen kaller det uaktuelt
Vårt Land har vært i kontakt med Murlasits. Han ønsker ikke å svare på spørsmål på engelsk, siden saken er så betent, men skriver på e-post at man nå jobber i provinsregjeringen for å finne ut hvordan loven kan implementeres rent praktisk.
Lederen for de østerrikske sosialdemokratene, Christian Kern, skrev på sin Facebook-side onsdag at «en slik registrering minner oss om de mørkeste delene av vår historie». Partiet hevder selv at lovforslaget slik de skrev det kun omhandlet selve slakteprosessen rundt kosher- og halalkjøtt, ikke handel med kjøttet.
Fredag ettermiddag tok også sentralregjeringen i Wien avstand. Da skrev talspersonen Peter Launsky over Twitter:
– Den østerrikske regjering er imot alle former for registrering i forbindelse med innkjøp av kosherkjøtt. En slik idé er helt uaktuell og vil aldri bli innført i Østerrike.
– Viktig å feie for egen dør
Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn, peker på at lovene for kosherkjøtt i Østerrike fortsatt er mer liberale enn i Norge.
– Det er viktig å feie for egen dør. Kosherslakt har vært helt forbudt i Norge siden 1930, og fortsatt må kjøttet importeres til Norge. I Norge er det ikke snakk om å registrere seg for å få lov til å kjøpe kosherkjøtt – vi må søke om importlisens hvert år, og skal man ha kosherkjøtt må man gå til oss i Det mosaiske trossamfunn, sier Kohn.