Nyheter

Fundamentalister stiller til valg i Pakistan

Etter et år med stor politisk uro går pakistanerne til urnene 25. juli. På stemmeseddelen står en rekke ekstreme islamistiske organisasjoner.

Kaoset råder i Pakistan få dager før parlamentsvalget 25. juli. Fredag ble 128 mennesker drept under en selvmordsaksjon mot et valgmøte i delstaten Baluchistan, og rapporter om det pakistanske politiets brutale fremferd mot valgmøtedeltagere kulminerte fredag med at TV2s reporter Kadafi Zaman ble arrestert etter å ha dekket politiets adferd i delstaten Gujrat.

Samtidig har en rekke små, radikalt islamistiske partier meldt at de vil stille til parlamentsvalget 25. juli, hvorav enkelte ledes av terrormistenkte.

Legitimert i parlamentet

– Noen av de små har deltatt før, men det som er annerledes ved dette valget er at deltagelsen til de små, ekstremistiske partiene virker større, sier Elisabeth Eide, professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved OsloMet.

Eide forklarer at noen av de små partiene i år stiller med flere hundre kandidater til en rekke lokalvalg, så vel som å avholde valgmøter med mange hundre oppmøtte.

Blant annet stiller sønnen den terrormistenkte Hafiz Saeed til valg for partiet Allah-o-Akbar Tehreel, etter at hans eget parti, Mili Muslim League, ble klassifisert som en terrororganisasjon. Saeed er anklaget for å være ansvarlig for terrorangrepet i Mumbai i 2008 som tok 166 liv. USA har ifølge Associated Press lovet 10 millioner dollar til den som fanger Saeed.

– Faren er ikke at de ekstremistiske partiene skal få flertall i parlamentet. Til det er de altfor små. Men snarere at de vil bli legitimert ved å delta overhodet. Enkelte av partiene har massakrert shiamuslimer og ellers truet med drap av andre minoriteter.

LES MER: Kadafi Zaman er ett eksempel på journalistikk slås ned på før valget 

Lang historie

Pakistan har en lang forhistorie med radikale islamistiske miljøer, og å gå mot dem får ofte alvorlige konsekvenser.

– Det som lenge har ridd Pakistan som en mare er at de ekstremistiske organisasjonene nærmest har holdt deler av befolkningen som gissel. Ved å true med å slå ned på dem som ikke islamistiske nok snevrer de inn handlingsrommet til befolkningen, sier Eide.

Dette har fått utslag i blant annet det som i fjor gikk under navnet Beleiringen av Islamabad. Etter at den sittende regjeringen hadde utelatt profetens navn fra en trosbekjennelse for lovgivere, okkuperte tusener av islamistiske protestanter innfartsårene til byen til regjeringen snudde og innenriksministeren måtte gå av. …

LES MER: Innenriksministeren måtte gå etter demonstrasjonene.

Usikker situasjon

I tilegg til de ekstremistiske partienes inntog har Pakistansk politikk vært usikker etter at landets statsminister, Nawaz Sharif, i 2017 ble avsatt av pakistansk høyesterett.

Det var etter å ha blitt nevnt i Panama-papirene at Sharif ble involvert i en korrupsjonssak som i fjor endte med at Sharif ble nektet å delta i politikk på livstid, og en 10 års korrupsjonsdom.

Styringen over det største av Pakistans tre etablerte partier har derfor tilfalt Sharifs yngre bror, Shahbaz Sharif.

– Shahbaz Sharif er i mange kretser enda mer populær enn sin bror, sier Eide.

Det er likevel ikke sikkert at Sharif og partiet Pakistan Muslim League-N vil stå igjen osm vinnere etter 25. juli. Sharifs primære motstander i valget er den tidligere cricketspilleren Imran Khan og hans parti, Pakistan Tehreek-e-Insaaf. En annen rival er Pakistan Peoples Party ledet av Bilawal Bhutto.

Khan var spydspissen i angrepene på Nawaz Sharif i tiden før han ble avsatt, og spenningen knyttet til hvorvidt Khan kan utfordre Shahbaz Sharif om regjeringsmakten er stor.

– Khan har styrket seg kraftig, men alle må kompromisse med de religiøse i Pakistan. Khan har nylig forsvart blasfemilovginingen i Pakistan, sier Eide.

LES MER: Kristne har lenge lidd i Pakistan.

Hard blasfemilov

Pakistans blasfemilovgivning har lenge vært en kilde til konflikt i landet, og anklager om blasfemi har lenge blitt brukt til å sverte alt fra politiske motstandere til naboer.

– Loven har en lang historie i Pakistan, og det å fornærme profeten Mohammed er forbundet med dødsstraff.

Blant annet ble den kristne, pakistanske kvinnen Asia Bibi i 2009 anklaget for å ha fornærmet profeten, og dømt til døden. Bibis sak har lenge vært en kilde til konflikt i Pakistan, ofte med tragisk utfall.

– Enkelte som har forsvart henne har blitt drept. Som tidligere guvernør i Punjab, Salman Taseer, sier Eide.

Taseer tok i 2011 til orde for å myke opp den harde blasfemilovgivningen. Han var også en kjent støttespiller av Bibi og hennes sak. Samme år ble Taseer drept av politimannen Mumtaz Qadri på et marked i Islamabad.

– Det er svært mange radikale som ikke ønsker å myke opp lovgivningen, sier Eide.

Likevel mener hun at man har sett noen små fremskritt.

– Høyesterett har nå sagt at det fremover vil være ulovlig å komme med falske anklager om blasfemi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter