Nyheter

– En buddhistisk superstjerne

Religionsviter Iselin Frydenlund har møtt nonnen, som hun beskriver som «beintøff». – Men prosjektet hennes er ikke ensidig feministisk, mener Frydenlund.

– Dhammananda Bhikkuni er en beintøff dame som har møtt mye motstand fra det monastiske hierarkiet i Thailand. Hun har satt i gang et radikalt reformprosjekt som bryter fullstendig med den tradisjonelle theravada-buddhismen, sier religionshistoriker og ekspert på buddhimsen, Iselin Frydenlund, som er førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Menighetsfakultetet og leder for MF CASR.

LES OGSÅ: Nonne uten nonsens

– En buddhistisk superstjerne

Frydenlund møtte selv nonnen i 2014. Hun beskriver henne som en som en «buddhistisk superstjerne». En imponerende og klartenkt dame med stor intellektuell kapasitet, men også en kontroversiell skikkelse, fordi hun utfordrer en etablert tradisjon med klare kjønnsroller.

– Nonneordenen i theravada-buddhismen døde ut for mange hundre år siden. I stedet har man hatt en mellomkategori av kvinner som er spesielt dedikerte til buddhismen og lever fromme liv, kalt maechi. Ingen har hatt problemer med dem, for de krever ingen plass. Men det Dhammananda Bhikkuni gjør er å gå tilbake til de klassiske tekstene og peke på at Buddha selv innstifter en nonneorden. Slik legitimerer hun sitt prosjekt, sier Frydenlund.

– Hvorfor er det kontroversielt?

– De øverste munkene i Thailand bestrider ikke tekstforståelsen. Striden står om ordinasjonsrekkens rituelle renhet. Buddhas lære sier at nonneordenen er underordnet munkeordenen, og nonner må ordineres både av munker og nonner. Men fordi det ikke har eksistert bhikkunier på mange hundre år, finnes det ingen rene linjer av nonner som kan initiere nye. Og rituell renhet er kjempeviktig i buddhismen, understreker forskeren.

Statsbuddhisme står i veien for nonneordinasjoner

Den konservative løsningen på denne problemstillingen er at nonnene først vil bli fullt ut ordinert som bhikkhunier i neste tidsalder, når den neste Buddha Maitreya kommer. Det er en løsning og utopi som Dhammananda ikke godtar. Derfor har hun selv reist til Sri Lanka for å bli ordinert. Ifølge Frydenlund står munkene friere der enn i Thailand, både institusjonelt og politisk.

– I Thailand har man en svært byråkratisk form for statsbuddhisme. Ingen munker der vil tørre eller ville være med på en nonneordinasjon. Men, til tross for at hun ikke anerkjennes som nonne får hun operere ganske fritt. Hun driver klosteret sitt utenfor Bangkok og fortsetter treningen av noviser, forklarer Frydenlund.

LES MER OM VÅR SOMMERSERIE: Upopulære pionerer

Et feministisk prosjekt?

I Vesten har Dhammananda for lengst blitt utpekt som feminist. I intervjuet med Vårt Land er hun selv mer tvilende til om hun vil kalle seg det. Frydenlund mener det er forståelig, da begrepet feminisme kan virke fremmedgjørende i den thailandske konteksten. Dessuten peker forskeren på at prosjektet til bhikkunien ikke nødvendigvis er erkefeministisk i vestlig forstand.

– På den ene siden kan man se aktivismen hennes som en frigjøringskamp og et feministisk prosjekt. Men andre vil hevde hun kjemper gjennom en religiøs rolle for kvinner som er underlagt menn. Noen spør seg om det ikke er bedre å utøve mellomkategorien, som såkalte maechi. Da er man tross alt ikke underlagt menn og står friere.

– Støtter kvinner i Thailand hennes prosjekt?

– En egen nonneorden er ikke noe stort folkekrav fra thaikvinner. De opplever at de har bra. Den vanlige posisjonen blant kvinner flest er at de kan forstå hvorfor bhikkunien ønsker endring, men at de selv støtter tradisjonen slik den er. Dessuten peker mange kvinner på at man allerede har maechi-ordningen for kvinner som ønsker å leve fromme liv, sier Frydenlund.

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Mer fra: Nyheter