Nyheter

Nazister på lag med Trump

Holocaust-fornektere, høyreekstreme og selverklærte nazister er nominert som delstatskandidater for republikanerne. – Trump har aktivert ytre høyre, mener ekspert.

– Ytre høyre i USA føler seg oppmuntret av president Donald Trump. De mener at han er en av dem. Noe de har grunnlag for å mene, fordi han ofte er sen til å fordømme eller lar være å fordømme ekstreme utspill. Når han ikke tar avstand, føler mange på ytre høyre seg oppmuntret og mer frimodige til å stå fram, sier Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

I minst fem delstater i USA er kandidater for det republikanske partiet enten selverklærte nazister, Holocaust-fornektere, eller høyreekstreme, ifølge nyhets-siden Vox. I North Carolina stiller høyreekstreme Russell Walker som kandidat til Representantenes hus. På hans egen nettside står det at han setter likhetstegn mellom jødene og Satan.

– Det er ikke republikanerne tjent med. Men de har også skyld i dette selv, fordi de har gjort lite for å stanse det, påpeker Snoen.

Les også: Trump er ekstrem

Ressurser

Det republikanske partiet bruker mindre ressurser i de delstatene de vet at demokratene har stor mulighet til å vinne kongressdistriktene. Da blir det også vanskelig å få tak i seriøse kandidater.

Det har åpnet for at en kandidat som Arthur Jones, som medlem av det amerikanske nazistpartiet ANP, ble nominert i delstaten Illinois.

– Senator Ted Cruz sier at man ikke kan stemme på Jones. Men at man heller bør stemme på demokratene. Eller la være å stemme. Det viser hvor spesielt dette er, når en så konservativ mann som Cruz sier dette, sier Snoen.

Han mener at de høyreekstreme­ kandidatene først og fremst skader omdømmet til det republikanske partiet.

– Det er klart pinlig for partiet. Dette er folk som ligger langt ute på høyresiden og som bekrefter en kritikk som blant annet demokratene retter mot partiet.

Bekymret

– Hadde jeg vært republikaner, så hadde jeg vært bekymret. Det republikanske partiet mangler motstandskraft mot de mer ekstreme elementene,­ sier høgskolelektor ved Høgskolen i Volda, Nikolai Brandal. Han forsker på ekstremisme og mener grensene mellom de ­ekstreme og moderate er blitt hvisket ut over flere tiår.

– Dersom partiet ikke klarer å dra en klar linje mellom seg selv og de ekstreme utkantene kan de risikere å gjøre seg selve uvalgbare i flere generasjoner. Det er også en fare for at partiet vil sprekke, at sentrum-høyre-delen av partiet, særlig de med tilknytning til næringsinteresser, vil forlate partiet og kanskje stifte nye partier. Uansett vil det bidra til å svekke amerikansk konservatisme, sier Brandal.

Han mener at det er en sjanse for at de høyreekstreme kan bli store, dersom polariseringen fortsetter og det politiske systemet ikke klarer å skape gode ­løsninger på utfordringene i samfunnet.

– Da er det grunn til å tro at vi vil se en økt oppslutning om de politiske ekstremene. Det var dette som brakte fascismen og nazismen til makten i mellomkrigstiden, at de etablerte partiene ikke klarte å komme seg ut av den politiske krisen, forklarer Brandal.

Les også: De fronter USAs nye og stygge, hvite ansikt

Begrenset

På lenge partiet for øvrig tar klar avstand, er skaden begrenset, mener USA-ekspert Hilmar Mjelde, som er postdoktor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

– De høyreekstreme er ikke prominente nok ennå til å få stor nasjonal oppmerksomhet. Amerikanere flest vil dermed sannsynligvis aldri ha hørt om dem.

Han mener i likhet med Snoen at det er liten mulighet for at ytre høyre får noe solid politisk fotfeste.

Uten oppmerksomhet

– Siden valgene avgjøres ­lokalt, får ikke de høyreekstreme 
oppmerksomhet i andre lokalvalg ­eller nasjonalt. De vil trolig forbli obskure. Lokalt vil de i noen grad kunne avskrives som avvikere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter