Lørdag publiserte VG en reportasje om «mirakelpredikantene» Svein-Magne Pedersen og Tor Roger Edvardsens som tjener millioner på å selge Guds helbredelse over telefon – for 14 kroner minuttet.
Gjennom 16 telefonopptak har VG avslørt mirakelpredikantenes arbeidsmetoder. I opptakene hevder Pedersen blant annet å ha kurert en kreftsvulst på to minutter, og at cellegift er «utdatert». Selv understreker Pedersen at han aldri har frarådet noen å bruke cellegift.
En ringerunde i onsdagens Vårt land viste at ledere for kristne organisasjoner - også de som fokuserer på helbredelse - er kritiske til Pedersens og Edvardsens virksomhet. De fremhever at de tror på helbredelse, men under andre former enn mirakelpredikantene opererer under.
Først medisin, så Gud
Basim Ghozlan, ansvarlig for nettsiden islam.no, er kritisk til «mirakelpredikantenes» virksomhet. Han er tydelig på at islam oppfordrer syke til å oppsøke vitenskapelig medisinering.
– Man skal oppsøke leger etter beste evne. I tillegg kan man rette ansiktet mot Gud, søke hjelp og be om helbredelse. Gud hjelper ikke de som ikke hjelper seg selv, sier han.
Det å ta betalt for helbredelse mener han er svindleri.
– En person som virkelig har kjærlighet til Gud, og som eventuelt har evner andre mennesker ikke har, vil være ydmyk og heller bruke denne evnen til å hjelpe mennesker i nød, ikke berike seg selv på deres bekostning, sier Ghozlan.
LES OGSÅ: Man skal ikke ta betalt for nådegaver man har fått, mener professor Jan-Olav Henriksen
Selvutvikling
Egil Lothe, forstander og generalsekretær for Buddhistforbundet, forteller at helbredelsestanken slik vi finner den i kristendommen, ikke finnes i buddhismen.
– Buddhismen er mer nøktern. For oss handler det om å mestre eget liv gjennom livsførsel, meditasjon og økt forståelse for at livet består av gode og dårlige dager. Det handler om hvordan du møter motgang, som for eksempel sykdom, og ser mulighetene det gir til personlig vekst, sier han.
Han forteller at det er liten tvil i buddhismen om at man gjennom livet vil havne i situasjoner der medisinsk behandling er helt nødvendig, og at de gangene medisin ikke fungerer, handler det om å møte situasjonen på best mulig måte. Selv stiller han seg undrende til det å ta betalt for helbredelse.
– I buddhismen legges det vekt på å gi uten forventninger om å få noe tilbake. Det betyr ikke at vi er imot økonomiske transaksjoner og mener at sjenerøsitetsprinsippet skal gjelde i alle sammenhenger. Men i en religiøs sammenheng er dette viktig, sier Lothe.
Ber for syke hver dag
– Vi ber for god helse og en bedre fremtid for de syke, sier styreleder i Norges Hindu Kultursenter, Sarvaanandan Kirran Sangarappillai.
Han forteller at de har et spesialarrangement en gang i måneden der de ber for syke mennesker. Arrangementet er gratis.
Han er negativ til å ta betalt for betalt for forbønn, og vektlegger at hinduismen for mange innebærer å be for syke og vanskeligstilte hver dag.
Tror ikke på intervenering
– I min religiøse tradisjon tror vi ikke lenger på at Gud intervenerer, sier Ervin Kohn, forstander for Det Mosaiske Trossamfund.
Han påpeker at han hører til en rasjonalistisk tradisjon i Det Mosaiske Trossamfund, som praktiserer forbønn for syke. Bønnen handler imidlertid hovedsaklig om selvrefleksjon, ikke helbredelse.
– Dersom jeg hopper i fallskjerm og skjermen ikke åpner seg, er det jo naturlig å be. Men vi tror ikke Gud intervenerer og åpner fallskjermen, uansett hvor rettferdig jeg er. Vi tror ikke på at Gud kan finne på å redde Kåre fra kreftsykdommen fordi han er en fin fyr, sier Kohn.
For ham er Holocaust det fremste argumentet mot at Gud intervener.
– Gud hadde ikke latt hele min familie bli drept dersom han hadde ønsket å intervenere, sier Kohn.
Når han får spørsmål om hva han tenker om å ta betalt for forbønn, svarer han kort.
– Det er å lure folk.