Nyheter

– Hvorfor skriver dere aldri noe positivt?

Kristenjournalistikken leter nesten bare etter feil, mener Øystein Gjerme i menigheten SALT. – Vi må drive kritisk journalistikk for å være et uavhengig medium, svarer Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

– Noen ganger fremstår kristne journalister mer skeptiske og konfliktsøkende enn sekulære, kan hende i en misforstått frykt for å ikke ha nok distanse til segmentet man dekker. Det blir jo bare min mening, men først og fremst bør avisenes oppgave være å være sannheten tro i kjærlighet, sier Øystein Gjerme.

Lederen i SALT Bergenskirken så rødt da avisen Dagen på mandag skrev en artikkel om at en trommeslager i menighetens lovsangsteam også spilte på Pride-festivalen i Bergen. Redaktør Vebjørn Selbekk mente saken var et eksempel på at «den teologiske kampen om samlivsspørsmål er nå på full fart inn i Frikirke-Norge».

Det fikk begeret til å renne over for pastor Gjerme.

«Dagens linje er å vente til det skjer en feil, og anvende den for å lage saker. Dette er en sekulær journalistikk som handler om at redaksjonen vil sette agenda, uavhengig av hvem som betaler prisen», skriver Gjerme i innlegget.

Journalist og kommunikasjonsrådgiver Oddbjørg Aasen Bjørdal har skrevet boken En mer synlig kirke. Hun tror Gjerme setter ord på en forventning som er utbredt i kristne kretser.

– Mange mener nok at media skal være støttende overfor kirkelige aktører. Men denne forventningen må korrigeres, sier hun.

Unødvendig

I en e-post til Vårt Land forteller Gjerme at mediedekningen har ført til unødvendige spekulasjoner og beskyldninger:

– Dagen vet at både jeg og Salt står for et klassisk syn på ekteskapet, men gjør et oppslag der det foran betalingsmuren skapes et inntrykk av at jeg står for noe jeg ikke gjør, skriver han.

Gjerme tar imidlertid selvkritikk på at noen av formuleringene han brukte i leserinnlegget, var for krasse.

– Det beklager jeg. Avisene kritiserer ikke for kritikkens skyld, men noen ganger finner man anslag som ikke gjenspeiler virkeligheten til å reise debatt. Journalistikk er i sin natur konfliktsøkende og å bygge kirke er på mange måter det motsatte, sier Gjerme.

– Hva mener du oppgaven til en kristen dagsavis skal være?

– Det er ikke min intensjon å definere kristen journalistikk. Kristne aviser skal drive kritisk og nøytral journalistikk med høy integritet og troverdighet, og ikke være et menighetsblad. Kommunikasjon er krevende, og avisene har en sterk stemme også i minoriteten av aktive kristne i Norge. En større forståelse for realitetene på grasroten tror jeg vil være nyttig, sier Gjerme.

Ikke et glansbilde

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener på sin side at det meste av Dagens journalistikk er positiv dekning av Kristen-Norge.

– Men vi må også drive kritisk og undersøkende journalistikk, hvis ikke er vi ikke et fritt og uavhengig medium, sier han.

– Er kristne aviser som Dagen, eller Vårt Land, for kritiske, eller er kristne organisasjoner mer hårsåre for kritikk enn andre samfunnsaktører?

– Det varierer. De store, lutherske, landsdekkende organisasjonene er vant til å håndtere vanskelige saker og er medievante. Men det virker som om noen mindre aktører ikke forstår hva pressens oppgave er, og ikke ser det som et gode at pressen ser en etter i sømmene, svarer Selbekk.

Han mener imidlertid at dette er i ferd med å endres på grasrota i karismatiske miljøer.

– Jeg opplever at grasrota i Pinsebevegelsen har blitt myndiggjort. De vil ikke akseptere et glansbilde, og ønsker et kritisk søkelys på Kristen-Norge. Samtidig opplever jeg at enkelte pastorer i disse miljøene er i overkant opptatt av enkeltsaker som skaper problemer for dem, sier Selbekk.

Må bli mer offensiv

Oddbjørg Aasen Bjørdal tror mange kristne aktører er mindre vant til kritiske spørsmål fra pressen, og dermed er mer hårsåre for kritikk.

– Det kristne arbeidet går gjerne under radaren i nasjonale medier, mens lokalaviser har mer rom til å skrive gladsaker. Da blir det opp til de kristne dagsavisene å stille de vanskelige spørsmålene, sier Bjørdal, og etterlyser en mer aktiv mediestrategi blant frikirkene.

– Kristne organisasjoner har mye makt og ansvar, og må være forberedt på å bli stilt vanskelige spørsmål, sier hun.

Savner helhetlig dekning

Generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Øystein Åsland, kjenner seg igjen i mye av kritikken Gjerme retter mot kristenjournalistikken.

– Og her er Vårt Land hakket verre enn Dagen, etter min oppfatning. Jeg savner en helhetlig dekning av alt det positive arbeidet vi gjør. I Vårt Lands dekning av UL et år, ble det for eksempel fokusert på manglende tilrettelegging for resirkulering, i stedet for det faktum at tusenvis av ungdommer samlet seg rundt et engasjement for misjon, sier han.

Konstituert sjefsredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, er langt på vei enig i Åslands kritikk.

– Journalistikken rettet mot Kristen-Norge har gått seg fast i noen spor. Det blir rett og slett for forutsigbart. Det er grenser for hvor mange ganger vi skal bruke plass på utspill om at menigheter må skjerpe seg i homofilispørsmålet, enten i den ene eller andre retningen, sier Gjøsund, som sier Vårt Land i stedet ønsker å styrke lesernes forståelse av hvordan troende tenker.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter