Nyheter

Søreide: Sør-Sudan ikke nedprioritert

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide avviser at Norge har svekket innsatsen i Sør-Sudan.

– Norges langvarige engasjement i Sør-Sudan er ikke nedprioritert. Det norske engasjementet er basert på tett samarbeid med IGAD, Troika-landene, AU, FN og EU samt nær dialog med partene i konflikten og landene i regionen, svarer statsråden på epost.

LES MER: Ber Søreide satse mer i Sør-Sudan

Eriksen Søreide påpeker at Troika-samarbeidet er fortsatt en grunnpilar i det norske engasjementet, med tett og kontinuerlig samarbeid med USA og Storbritannia om Sør-Sudan.

– Hva er den norske innsatsen i Sør-Sudan nå?

– Norge støtter IGADs forsøk på å revitalisere fredsavtalen fra 2015, politisk og økonomisk. Det har vært tre forhandlingsrunder i Addis Abeba, men uten gjennombrudd ennå. Etiopia har formannskapet i IGAD. Jeg diskuterte forhandlingssituasjonen med den etiopiske utenriksministeren Workneh Gebeyehu under hans besøk til Oslo mandag. Norge viderefører også støtten til forsoningstiltak på grasrotnivå, blant annet til kirkenettverkene.

Støtter IGAD-prosessen

– Kritikken mot den resultatløse IGAD-prosessen øker. Støtter Norge fortsatt den prosessen fullt ut, eller ser man behovet for en annen tilnærming?

– Det er ingen «plan B» dersom den politiske dialogen som føres gjennom IGAD-prosessen ikke gir resultater. AU støtter IGAD-prosessen, og har så langt vært helt klar på at de ikke ønsker å ta over. Med støtte fra Uganda og Egypt pågår en prosess for gjenforening («reunification») av det politiske partiet SPLM, men dette er ikke noe alternativ til IGADs inkluderende prosess. Det er bekymring over at myndighetene kanskje ikke ønsker å komme til noen løsning innen IGAD-rammen, og heller vil følge sitt eget spor med militær framgang på bakken og avholdelse av valg allerede høsten 2018. Norge arbeider mot dette.

Støtter våpenembargo

Støtter Norge våpenembargo og sanksjoner i trås med det som er skissert i FN-resolusjonen?

– Norge er tilsluttet EUs våpenembargo og restriktive tiltak, og har lenge støttet en våpenembargo i regi av FN og andre restriktive tiltak.

– Hvilke grep ser Norge nå som avgjørende for å få slutt på konflikten?

– Krisen i Sør-Sudan er blitt ytterligere sammenvevd med ande regionale konfliktlinjer. Dette understreker betydningen av at nabolandene engasjeres i å finne en politisk løsning for Sør-Sudan, og at en politisk løsning må ha regional støtte. IGAD er i så måte den beste muligheten vi har.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter