Nyheter

Blågrønn jakt på Sp om «dødsgebyr»

Regjeringspartiene truer med å fotfølge Sp for oppførselen i saken om «dødsgebyret»: Gebyr på skifteattest.

Det går frem av en fersk stortingsinnstilling til et Senterparti-forslag om å stoppe gebyret som Solberg-regjeringen vil innføre.

Flertallet i Justiskomitéen – Ap, SV og Sp – vil vrake det planlagte gebyret på 1.130 kroner for en skifteattest. I sum var gebyret ment å skaffe statskassen 40 millioner ekstrakroner.

– Dette er et smålig gebyr som i praksis ilegger en avgift på det å dø. Gebyret er like stor uavhengig av inntekt og formue, og det er åpenbart at regjeringspartiene fortsetter med sitt prosjekt om å gjøre forskjell på folk, sier Maria Aasen-Svendsrud, Aps talskvinne i saken.

LES OGSÅ: Justisministeren mener at det skal koste litt å dø

Blå hakking

I Stortinget kan de få følge av KrF, som også er mot gebyret som Vårt Land første gang omtalte i februar. Men selv om de kan lide nederlag, fortsetter regjeringspartiene sin aktive kamp for «dødsgebyret».

For i stortingsinnstillingen hakker Høyre og Frp på Senterpartiet – som sterkest har gått på barrikadene mot gebyret. De varsler at de vil fotfølge Sps markeringer i saken hvis partiet ikke forteller hvor alternative inntekter kan hentes fra.

«Følge nøye»

Høyre og Frp skriver i innstillingen at de:

• «Stiller således spørsmålstegn ved troverdigheten bak Sps forslag» og «skal følge nøye med på partiet».

• Om ikke Sp viser frem alternative inntekter, vil de «sette spørsmålstegn ved troverdigheten bak både forslaget og måten forslagsstillerne kommuniserer til norske velgere på».

LES OGSÅ: Sp ber Stortinget stemme ned forslag om «dødsgebyr»

Preller av

På Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gjør ikke regjeringspartienes anklager noe inntrykk.

– Nei, ikke i det hele tatt, sier han.

– Det er helt på sin plass å fremme forslag om å stoppe gebyret, slik vi har gjort. Det er fortsatt forunderlig at Frp gjør seg til talsmann for nye gebyrer for eldre folk, sier Vedum.

KrF har varslet at de i forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett vil jobbe for å få bort «dødsgebyret».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter