Nyheter

Uforsonlig kirkekonflikt i Mandal

Mandal menighet er sterkt rammet av en konflikt mellom kantor og fellesråd. Flere kilder mener kirkeledelsen har vært preget av inhabilitet, kameraderi og maktkamp i flere år.

Det er steile fronter i Mandal menighet i Vest-Agder, etter at kantor Tormod Lindland ble oppsagt etter 30 år i tjeneste. Både biskop, prost og fellesrådsmedlemmer erklærte seg inhabile i behandlingen av oppsigelsen. Lindland mener han har blitt oppsagt fordi han har kritisert Fellesrådet og kirkeledelsen.

– Jeg mente at det var oppstått en ukultur der man et godt stykke på vei favoriserte sine egne. Og det kritiserte jeg, på faglig grunnlag, sier Lindland. Han mener konflikten i Mandal er et eksempel på at fellesrådene på mindre steder rett og slett er for små til å ha de oppgavene de har i dag.

– Jeg tror det ville være en styrke for kirkens arbeid hvis fellesrådsnivået ikke hadde vært så lokalt. Personlige relasjoner kan bli prioritert over rettighetene til arbeidstakerne og det faglige perspektivet, sier Lindland.

Fellesrådet er arbeidsgiver for de kirkelige ansatte som ikke er prester i alle kommuner. På mindre steder, som Mandal, betyr det at det kan være tette bånd mellom menighet, fellesråd og øvrig kirkelig ledelse. I konflikten i Mandal har biskop Stein Reinersten erklært seg inhabil på grunn av sitt vennskap med Tormod Lindland. Prosten i Mandal, som egentlig sitter i fellesrådet, er inhabil fordi han er part i konflikten.

Dårlig prosess

Spørsmål om habilitet og kompetanse har vært sentrale i oppsigelsessaken i Mandal. Ifølge Tormod Lindland startet konflikten i 2012, da han som tillitsvalgt kritiserte Mandal kirkelige fellesråds ansettelse av et menighetsrådsmedlem som vikar for kirkevergen.

Ansettelsen ble senere kritisert av sivilombudsmannen, som mente fellesrådet hadde ansatt kandidaten med minst formell kompetanse fordi denne hadde bedre «kjennskap til og interesse for kirkelig virksomhet». Sivilombudsmannen ba fellesrådet lyse ut stillingen på nytt, hvis vikariatet skulle bli til en fast stilling.

– Da vikariatet gikk ut, ble stillingen som kirkeverge gitt fast til ham som hadde fylt vikariatet uten utlysning eller ansettelsesprosess. Det skjedde selv om jeg var blitt lovet utlysning av kirkevergestillingen fra daværende prost, kirkeverge og fellesrådsleder. Etter at ansettelsen i vikariatet var gjort, ringte jeg alle tre for å forsikre meg om at hvis det ble snakk om fast tilsetting, så ville dette bli gjort i åpne og demokratiske former. Dette skjedde ikke, forteller Lindland.

Kirkevergen fikk fast ansettelse. Daværende leder av Fellesrådet mener ansettelsen av kirkevergen var lovlig, fordi vikariatutlysningen åpnet opp for at stillingen kunne bli fast.

Lindland var på denne tiden fortsatt tillitsvalgt, et verv han trakk seg fra 1. april 2017. Han forteller at konflikten om ansettelsesprosessene ble reaktualisert på grunn av spørsmålet om tilsetting av kirkeverge for Nye Lindesnes, den lokale storkommunen som trer i kraft fra 2020.

LES MER: – For små forhold

– Bedt om å trekke meg

Noen måneder senere, våren 2013, ble det på nytt bråk om en ansettelse, denne gang om prostestillingen i Mandal. Mens alle de lokale menighetsrådene innstilte en lokal sokneprest i Mandal som nummer én, valgte Agder og Telemark bispedømmeråd å tilsette en ekstern kandidat, Nils Terje Lunde. Samme dag som han ble tilsatt som prost, ble Lunde oppringt av en av kirkevergene i Mandal prosti, forteller han til Vårt Land.

– Han sa at han på vegne av alle kirkevergene i prostiet ville be meg om å trekke meg. Henvendelsen gjorde sterkt inntrykk på meg, og jeg trakk meg fra prostestillingen, som da ble gitt til den lokale soknepresten, sier Lunde. Han beskriver dette som skjedde i avslutningen av ansettelsesprosessen som «uforsvarlig».

– Lokalt selvstyre er på mange måter bra, men det er en fare for at små enheter blir til lukkede systemer der det er umulig for andre å komme inn. Bispedømmerådet gjorde en objektiv vurdering på at jeg var best kvalifisert til prostestillingen, men de lokale kirkevergene ønsket den lokale soknepresten, uten å ha faglig forutsetning for å vurdere hans kompetanse opp mot min kompetanse, sier Lunde.

Vårt Land har kontaktet kirkevergen som skal ha ringt til Lunde, men vedkommende har ikke ønsket å uttale seg om saken.

Varslingssak

Flere mener imidlertid at oppsigelsen mot Lindland ikke handler om konflikten rundt ansettelsesprosessene i 2012 og 2013. Fellesrådets advokat Anne Marie Due sier til Vårt Land at oppsigelsen av Lindland har bakgrunn i blant annet en varslingssak, og ikke har noe å gjøre med tidligere ansettelsesprosesser.

Steinar Skomedal er stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme. Han har tillit til Mandals fellesråds håndtering av Lindland-saken.

– Vi forutsetter at fellesrådet har hatt en forsvarlig saksbehandling av denne saken, og sitter ikke med noen opplysninger om at dette ikke er tilfelle. Jeg konstaterer at personalsaken har blitt omtalt i Lindesnes avis. Slike saker er krevende å håndtere i offentligheten, da arbeidsgiver er bundet av taushetsplikten, sier han.

Fellesrådsleder i Mandal skriver i en e-post til Vårt Land at han «har vært konsekvent med ikke å uttale seg til pressen all den tid dette er en varslingssak og at arbeidsgiver da skal søke å verne både varslere og den det er varslet om».

Lindland sier han stiller seg uforstående til varselet.

Lurt

Lindesnes avis forteller at mange menighetsmedlemmer mener varselet er ubegrunnet. 1. vara i Mandal fellesråd, John Kittelstad, sier til Lindesnes avis at varslingen mot Lindland handler om samarbeidsproblemer, og ikke berører straffbare forhold. Mette Skaret Kjos-Hanssen, som sitter i fellesrådet, sier hun føler seg ført bak lyset av fellesrådets leder og kirkevergen. Hun forteller at hun som relativt ferskt fellesrådsmedlem «stolte på at de visste hva de gjorde».

– Vi var fire som var helt nye i vervene, og tre, inklusiv kirkeverge, som var godt kjente med rådets rolle og oppgaver - trodde jeg. Jeg vet ikke om kirkevergen hadde erfaring som leder for ansatte i privat eller offentlig virksomhet da han ble ansatt, ei heller om hans kjennskap til gjeldende lover og regler, sier hun til Lindesnes avis.

Nåværende kirkeverge i Mandal vil ikke kommentere Kjos-Hanssens påstander til Vårt Land.

– Dette er en personalsak, og jeg ønsker ikke å kommentere den ytterligere, sier han.

Fellesrådets advokat, Anne Marie Due, har imidlertid uttalt til Lindesnes avis at saksgangen går etter reglene.

– Fellesrådet har søkt bistand, først fra sin arbeidsgiverforening og deretter fra advokat, nettopp for å forsikre seg om at saken håndteres i henhold til gjeldende lover og regler, sa Due 2. mai.

Torsdag 3. mai vedtok Mandal fellesråd et mistillitsforslag mot fellesrådets leder og nestleder. En talsmann fra Kirkerådet oppgir imidlertid at mistillitsforslaget ikke er gyldig.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter