Nyheter

Frigitte var trolig misjonærer

De tre løslatte amerikanerne arbeidet uten lønn på nord-koreanske universitet. Ikke farlig om man følger reglene, mener norsk misjonsleder.

USA og president Trump jubler etter at tre amerikanere, Kim Dong-Chul, Kim Hak-song og Kim Sang Duk har blitt løslatt fra nordkoreansk fangenskap onsdag. Mange av ­amerikanerne som har blitt arrestert i Nord-Korea det siste tiåret har et ­fellestrekk: de er kristne. ­Mange av dem er i landet for indirekte å misjonere, med stor fare for egne liv.

Gaver

Kim Dong-Chul, som har sittet i fengsel i mer enn to år for spionasje, er tidligere pastor og forretningsmann. Kim Hak-song og Kim Sang Duk var begge ansatte på det private universitetet Pyongyang University of Science and Technology (PUST) som finansieres av gaver fra amerikanske og sørkoreanske kristne. Hak-song har tidligere uttalt at han er en «misjonær som brenner for å forbedre landbruket i Nord-Korea».

PUST er det eneste privat­eide universitetet i Nord-Korea, og har en majoritet av ­kristne, ­amerikanske ansatte. Et av ­hovedmålene er «indirekte å påvirke det nordkoreanske folk gjennom å være gode kristne, selv om vi ikke kan forkynne evangeliet åpenlyst», sier en bidragsyter til avisen Christianity Today.

LES OGSÅ: Våpenkvilegrensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea er ei av verdas mest militariserte.

«Fiendtlige handlinger»

Hak-song og Sang Duk var ­siktet for «fiendtlige handlinger» mot den nordkoreanske staten.

– Selv om det er en teoretisk mulighet for at amerikanerne har drevet med spionasje, har arrestasjonen sannsynligvis noe å gjøre med deres kristne tro. Mange av de som arbeider på universitetet PUST jobber uten lønn, kun av idealistiske årsaker, sier Roald Føreland som er daglig leder i Evangelisk Orientmisjon. Han har selv vært i Nord-Korea en rekke ganger.

Farligere for amerikanere

Bjarne Bjorvatn er 82 år gammel og pensjonert professor i medisin. Da han for noen år ­siden fikk høre at universitetet PUST manglet vestlige professorer, meldte han seg. Nå pendler han til Nord-Korea fra Sør­landet. Bjorvatn var kollega med de to amerikanerne som nettopp ble frigitt, men kjenner dem ikke personlig.

– Jeg vet at de ikke kan ha drevet med kristen eller politisk aktivitet på universitetet. Og når vi forlater universitetsområdet blir vi eskortert av universitets nordkoreanske stab, så vi har liten mulighet til kontakt med befolkningen, sier Bjorvatn.

– Er det forsvarlig å la mennesker arbeide i Nord-Korea, når man vet hvor lite det skal til for å bryte landets lover, og hvor vanskelig forholdene er i fengslene?

– Det er ikke farlig å være der så lenge man følger reglene. De vestlige som arbeider på universitetet må skrive under på at de ikke skal drive religiøs eller politisk virksomhet. Og vi som drar til Nord-Korea gjør det med åpne øyne, og vi vet hva konsekvensene er hvis vi gjør noe galt, sier Bjorvatn.

Han mener imidlertid at det er farligere å være amerikaner enn nordmann i landet.

– Men vi som arbeider på universitetet tenker vi gjør en ­viktig jobb ved å bygge ned disse fiendebildene. Vi vil vise at vestlige mennesker ikke vil nordkoreanerne noe vondt, og være medmennesker som ­behandler dem rettferdig.

LES OGSÅ: Situasjonen blir stadig verre for nordkoreanske flyktningar i Kina.

Forsvarlig

Roald Føreland forteller Orientmisjonen ­siden 2011 har sendt nærmere 20 grupper med nordmenn til Nord-Korea.

– Det er forsvarlig så lenge man følger regimets regelverk, mener han.

– Nordkoreanerne vet av nordmennene som kommer dit er kristne. Så lenge man ikke gjør noe dumt, som å stjele propagandaplakater eller glemme igjen bibler, går det bra, sier ­Føreland.

Han forteller at kristne organisasjoner har et stort humanitært arbeid i landet. Hjelpen går særlig til vannpumper, drivhus og forbedring av sykehus.

– Men det kan være etisk ­utfordrende å drive humanitært arbeid i Nord-Korea, fordi vi ikke ønsker å støtte regimet. Derfor er vi særlig involvert i direkte nødhjelp, som går rett til de trengende. En tredjedel av befolkningen er underernært, og svært mange har hepatitt og tuberkulose, sier Føreland.

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter