– Det er vidunderlig å tenke på at kristendommen faktisk går helt tilbake til 800-tallet, da vikingene langsomt brakte kristendommen til landet. Og det merker man når man kommer inn i en slik flott trekirke, sa den danske kultur- og kirke-ministeren Mette Bock, da hun sist uke åpnet Ansgar kirke på Ribe VikingeCenter i Danmark.
Byggeprosjektet ble satt i gang etter at arkeologer i 2012 fant spor av kristne graver fra 800-tallet i Ribe. Fram til da hadde kristningen av Danmark vært datert til rundt år 965, da Harald Blåtann reiste Jelling-stenen, som viser et bilde av Kristus.
Gravplassen som ble funnet har en størrelse som tyder på at det i Ribe og i området rundt har eksistert en kristen menighet på opptil flere tusen, og at kirken sannsynligvis har vært dåps– og hovedkirke for et svært stort landområde.
Ribe, som ligger 50 kilometer nord for den dansktyske grensen, ble grunnlagt av vikingene for 1.300 år siden og er Nordens eldste by. Grunnlaget for kristendommens introduksjon i Ribe var at byen var en blomstrende havneby og et handelsknutepunkt som tiltrakk seg handlende langveisfra.
Gir mening
– Funnene føyer seg inn i rekken av andre arkeologiske funn som viser at kristningen av Skandinavia pågikk over svært lang tid, og lenge før kongene fullførte prosjektet, sier Jon Vidar Sigurdsson, professor ved Institutt for arkeologi, konservering og historie på Universitetet i Oslo.
– Vi har etter hvert fått massiv kunnskap om at kristningen startet tidligere enn før antatt, også i Norge. Ottar fra Hålogaland som levde på slutten av 800-tallet, for eksempel, besøkte den kristne anglosaksiske kongen Alfred, og omtalte ham som sin herre. Kong Alfred ville ikke akseptert at noen i sitt hoff ikke var kristen eller velsignet, fortsetter han.
Tradisjonelt har kristningsprosessen vært knyttet opp til kongemakten, men de arkeologiske bevisene gir nå et mye mer nyansert bilde.
– Trenden i forskningsbildet er nettopp at man de siste årene i større grad ser påvirkningen fra handelsvirksomheten og kontakten med adelen og mektige slekter i utlandet, og deres tro og livssyn. Det gir jo mening at de lot seg inspirere av de religiøse impulsene de fikk, sier direktør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad.
Tysk påvirkning
Sporene av kirken som den tyske biskopen Ansgar fikk oppført på midten av 800-tallet, antas å ligge gjemt under den nåværende Ribe domkirke.
Likevel finnes det tilstrekkelig generell kunnskap om kirkebygging i det 9. århundre til at Ribe Vikingecenter har kunnet bygge en rekonstruksjon av Ansgar kirke slik den framsto i år 860.
Som utgangspunkt har man brukt et kirkefunn i Tostedt nær Hamburg fra samme tidsperiode, der Ansgar også var biskop.
Kirkens utsmykning er utført i typiske tidstypiske stil- arter: en kombinasjon av nordisk treskjærer-arbeid inspirert av blant annet Osebergskipet utvendig, og kontinentalinspirerte malerier innvendig.
Den rekonstruerte kirken tok to år å bygge, og ble innviet den 3. mai av biskopen i Ribe, Elof Westergaard.