Nyheter

Reagerer på NRKs Buddha

Norske buddhister er provosert av NRKs framstilling av religionen deres. – Buddhismen kan være spesielt rammet av populærkulturelle forenklinger, sier minoritetstenketank.

Bilde 1 av 2

– Jeg synes dette er veldig skuffende fordi NRK her gir en veldig nedverdigende fremstilling av vår religionsstifter, sier Egil Lothe, generalsekretær for Buddhistforbundet.

Han viser til en Buddha-fremstilling i videoklippet «Verdt å vite om Buddhismen» på nettsiden NRK Skole – en nettside som er ment å være en læringsressurs blant annet til bruk i KRLE-faget.

«Verdt å vite»-klippene er tatt ut av serien «På tro og Are» som først ble sendt på NRK i 2011. Buddhistforbundet klagde den gang programmet inn til PFU, men det ble frikjent.

Lothe mener NRK har «blandet sammen» den ekte Buddha med den kinesiske sagnfiguren Budai, ofte omtalt på engelsk som «fat buddha» eller «laughing buddha».

– Dette er faglig sett helt useriøst. Jeg synes dette vitner om en nonchalant holdning til buddhismen spesielt og til religion generelt, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Krenker østlige religioner av uvitenhet

Humoristisk

Vi mener det er en tydelig uformell og humoristisk form på disse klippene, noe som også er tydelig i de andre klippene som ligger ute om andre religioner, sier Solveig Husøy, redaksjonssjef i NRK.

Husøy peker på at utdragene fra «På tro og Are» er ment å være en inspirerende inngang til religionsfaget for skoleelever.

Hva tenker dere om at buddhister føler seg krenket av Buddha-tegningen?

– Vi har ikke ønsket å krenke noen med dette. Men det er viktig at det sees i sammenheng med hvordan de andre religiøse lederne blir fremstilt i videosnuttene, da ingen av dem er fremstilt på en realistisk måte. Vi har ikke ønsket å lage et realistisk bilde på Siddharta Gautama som voksen mann.

Husøy informerer om at NRK har vurdert henvendelsen om å fjerne Buddha-tegningen fra Buddhistforbundet.

– Vi har kommet fram til at vi ikke mener det er grunnlag for å fjerne klippene fra NRK Skole, sier hun.

LES OGSÅ: Bygde småbruket om til tempel

Maktposisjon

– Dette har jo vært en kultfigur som gir ganske andre assosiasjoner enn buddhistkulturen, sier Linda Noor, leder for tenketanken Minotenk, en minoritetspolitisk tenketank som arbeider med problemstillinger knyttet til det flerkulturelle Norge.

Noor peker på at Buddha-fremstillingen i videoen «Verdt å vite om Buddhismen» er basert på en kommersiell figur, som er en utbredt pyntegjenstand blant ikke-buddhister.

– Buddhismen er kanskje spesielt rammet av en populærkulturell framstilling. Det kan ha positive og negative sider, men i læringssituasjoner er det problematisk, mener hun.

Fordi NRKs videosnutter kan brukes som byggesteiner i religionsundervisningen, mener hun det er viktig at de er faglig korrekte.

– Rent psykologisk er det man presenteres for først det som setter seg. Så NRK burde være forsiktige, selv om de mener det er gjort med humor. At de sier det tror jeg kanskje er et dekke for at de har gjort et litt slett faglig arbeid, sier hun.

Minotenk-lederen mener NRK har et stort ansvar for å fremstille minoriteter på en måte som de selv kan kjenne seg igjen i. Hun mener derfor NRK burde gå sammen med buddhister for å sikre at framstillingen blir faglig korrekt.

– For det er jo et stort maktaspekt her. Buddhismen er jo en veldig liten religion i Norge, og de kommer sjelden til orde. Så da er det desto viktigere at det lille folk får vite om dem faktisk stemmer.

Mobbing av minoritet

Buddhistforbundets Egil Lothe er skuffet over at NRK ikke har fjernet Buddha-tegningen fra sine nettsider.

– Vi synes det ville være naturlig å fjerne en fremstilling som fremmer forakt og fordommer for den religionen som NRK her skal informere om, sier han, og legger til:

– Aldri har jeg blitt møtt med den arroganse og påståelighet kombinert med uvitenhet som NRK har fremvist i denne saken. Humor er ikke det samme som latterliggjøring, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter