Nyheter

– Det er klart at vi betyr noe

Den siste tiden har volden eskalert blant ungdom på Oslos østkant. – Noen kommer til kirken og forteller at det er her de møter trygge voksne, sier sokneprest.

– Det er alltid en vekker når det skjer alvorlige hendelser. Vi fanger opp noen - men om vi fanger opp alle? Det gjør vi definitivt ikke. Og vi skulle gjerne gjort mer, sier Øyvind Stabrun, sokneprest i Groruddalen prosti.

Den siste tiden har voldsepisoder på Oslos østkant preget både mediene og den politiske debatten. Tirsdag kveld var det amper stemning mellom ungdommer på Vestli. I helgen ble det løsnet skudd på Stovner og utenfor en pizzarestaurant på Vestli. Fredag fikk natteravnene i Stovner bydel pålegg fra politiet om ikke å patruljere som de pleier, etter at de helgen før ble angrepet med stein av en ungdomsgjeng.

– Vi arbeider ikke med målrettet inn mot kriminelle miljøer, men vi arbeider mye med utsatte områder, som Stovner og Romsås, sier Stabrun.

Soknepresten mener at kirkene i Groruddalen er en viktig del av det forebyggende ungdomsarbeidet. Han forteller at prostiet har satt i gang en ny satsing på dialogarbeid med migrantmenigheter i bydelen. Han nevner også tiltak som «Unge møter eldre» – et valgfag som går ut på at ungdomsskoleelever møter eldre på kveldstid, og avspaserer for dette i skoletiden. I Fossum kirka har lokale ungdommer driftet en sommerkafé; denne sommeren utvides tiltaket til Ellingsrud kirke.

Stabrun forteller at ungdom kommer til kirken og forteller at det er der de møter trygge voksne. Soknepresten mener dette også gjelder ungdom som ikke er kristne.

– Det er klart at da betyr vi noe for noen, sier han.

Positiv synlighet

Dagen etter at det i februar ble avfyrt skudd på Holmlia i Oslo i februar, skrev sokneprest i Holmlia kirke, Silje Kivle Andreassen, et debattinnlegg i NRK. Her etterlyste hun en mer ambisiøs satsing på Holmlia fra kommunen og politiets side. Innlegget resulterte blant annet i et folkemøte, en stor markering mot vold og en ny debatt om kriminalitet og bekjempelse av sosiale forskjeller.

– Innlegget ble et synlig bevis på at vi i kirken bryr oss. Det var flere i lokalmiljøet som tok kontakt og sa «takk for at du sier fra», sier Andreassen.

Holmlia-presten forteller at enkeltpersoner i lokalmiljøet har tatt kontakt med Holmlia kirke i etterkant av innlegget og etterspurt samarbeid. En gruppe unge voksne har spurt om å låne kirkelokalene for å skape et ungdomstilbud, og kirken har også blitt oppfordret til å samarbeide med lokale moskeer på Holmlia.

– Kollegaen min gikk sammen med en lokal imam en runde på Holmlia, for å vise at kirken og moskeer ikke er redde for hverandre. Og at vi ønsker å jobbe sammen, sier hun.

Presten har vært invitert til Rådhuset to ganger. Der har hun diskutert hva som kan gjøres for utsatt ungdom på Holmlia. Blant annet har hun etterlyst fritidsklubb for unge og mer forebyggende arbeid fra politiet.

– Kirken bidrar gjerne med forebygging, men dette er først og fremst et ansvar som kommunen og bydelen må ta, mener hun.

– Har du noen erfaringer kirkene omkring Vestli kan lære av?

– Jeg vil ikke si akkurat det, for jeg vet ikke hvordan de arbeider. Men jeg har i hvert fall hatt positiv erfaring med å være synlig i den offentlige debatten.

LES OGSÅ: Slike prester vil Norge ha

Strever med å overleve

I april kom kirkebruksplanen for Oslo, som foreslår at ni Oslo-kirker skal legges ned. Åtte av dem er på østkanten. Stabrun peker på at kirkene under Groruddalen prosti strever med å opprettholde nåværende aktivitetsnivå, blant annet rettet mot barn og unges oppvekstvilkår. Han skylder på lave bevilgninger fra Oslo kommune. I går hadde Groruddalen kirke protestkonsert mot nedleggingsplanene:

– Det er en konsert mot at Oslo kommune ikke bevilger penger til kirker til at vi kan drive aktivitetsnivået som vi mener er forsvarlig, også i møte med ungdom, forteller han.

Stabrun sier at kirkene må nedskalere driften for ikke å gå i underskudd, og peker på at mulige konsekvenser kan være nedstenging av kirkebygg og oppsigelser.

– Vi strever litt med å overleve.

Prosten mener menighetene i Groruddalen gjør så godt de kan for å forebygge ungdomskriminalitet.

– Jeg synes de gjør en iherdig innsats. Alle menighetene i Groruddalen er utadrettede, åpne og rause, så det er ikke det det står på. Vi får utrolig mye ut av de pengene vi får.

LES OGSÅ: Jan Bøhler: – Bare glem det!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter