Nyheter

‘Menighetsbarnehager kan gå konkurs’

Små barnehager frykter at de må legge ned hvis den nye bemanningsnormen går gjennom. – Vi har kniven på strupen i arbeidet med å finne en finansieringsløsning, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan.

– Barnehager som er drevet av menigheter og av frivillige organisasjoner er utsatte i dag. De kommersielle aktørene tar over de private barnehagene. KA frykter at den foreslåtte bemanningsnormen vil gjøre det enda tøffere for de ideelle barnehagene å overleve, sier Øystein Dahle, som er direktør i Arbeidslivsorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA).

Ingen penger

I disse dager diskuterer Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget regjeringens foreslåtte bemanningsnorm for barnehager. Her foreslås det at det skal være én voksen per tre barn under tre år, og én voksen per seks barn over tre år. Likevel følger ingen økt statlig bevilgning med kravet om økt bemanning.

Dette vil kunne ramme mindre, private barnehager særlig hardt, mener ledere i flere ideelt drevne barnehager, deriblant NLM barnehager og Frelsesarmeens barnehager.

Finansieringsordningen baserer nemlig tilskuddet til private barnehager på utgiftene kommunale barnehager i samme kommune hadde for to år siden. Regjeringens foreslåtte bemanningsnorm skal etter planen tre i kraft 1. august 2018. De private barnehagene vil dermed få økte statlige tilskudd først i 2020/2021.

I en undersøkelse foretatt av Private barnehagers landsforbund (PBL) sier 25 prosent av de mindre, private barnehagene at de må legge ned hvis reformen blir vedtatt.

LES OGSÅ: I 1970 gikk 2 prosent av norske barn i barnehage. I dag er det 2 prosent som ikke bruker tilbudet.

Vil slite

Jo større barnehagene er, jo større er evnen til å takle en slik kostnadsøkning, sier Lasse Rosten, som er leder i Solkollen barnehager.

– Kommunene har mulighet til å flytte penger, og de store private kjedene vil klare seg i en overgangsfase, selv om de vil bli tvunget til dramatiske kutt på kostnadssiden. Derfor er dette særlig dramatisk for de små barnehagene. Regjeringen bør ta en time-out, og utsette vedtaket med et år, slik at det trer i kraft i august 2019 og blir fullfinansiert.

Han forteller at 198 av de 221 kristne barnehagene i Norge i dag er mindre enn det bransjen kaller en «driveverdig» størrelse, og at disse vil kunne slite med å finansiere den nye bemanningsnormen.

KrF bekymret

Hans Fredrik Grøvan sier KrF nå jobber på spreng for å finne en løsning for de private barnehagene.

– KrF støtter regjeringens bemanningsnorm, fordi vi ønsker å sikre kvaliteten i barnehagene. Men vi ønsker også en overgangsfinansieringsordning for de private barnehagene, kanskje særlig for å sikre opprettholdelsen av de små, ideelle barnehagene. KrF går nå tungt inn for å finne en løsning på dette. Vi kjenner kniven på strupen, og jobber under høyt trykk, men har fremdeles ikke løsningene, sier Grøvan.

LES OGSÅ: Kommune får ikkje berre velje ideelle barnehageutbyggjarar

Hjelper kommersielle aktører

Rødts Bjørnar Moxnes mener den nye bemanningsnormen må komme sammen med økte statlige bevillinger.

– Vi vet allerede at de fire store kommersielle aktørene kjøper opp og underlegger seg små ideelle barnehager. Høyre har snakket varmt om mangfoldet i barnehagesektoren i årevis. Nå må de vise om de mener alvor. Hvis ikke kjemper de i realiteten for velferdsprofitørene, sier Moxnes.

– Vil Rødt støtte KrFs forslag om en overgangsfinansieringsordning for private barnehageaktører?

– Vi mener bemanningsordningen bør fullfinansieres, og at forslaget rett og slett er for dårlig, sier Moxnes.

– Kan gi dispensasjon

Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet sier at den foreslåtte bemanningsnormen kan innføres uten at det krever økte statlige overføringer, og at en dispensasjonsordning vil gjøre innføringen av bemanningsnormen smidig og fleksibel.

– Det er allerede tydeliggjort at dersom bemanningsnormen fører til at det er fare for at barnehagen må legge ned vil denne kunne søke dispensasjon fra kravet. Dette kan gi små, private og ideelle barnehager mer tid til å tilpasse seg nytt 
regelverk.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter