Nyheter

Foreslår helt nytt styre til Mentor Medier

Valgkomiteen i mediekonsernet Mentor Medier rydder så og si bort hele det sittende styret. Tidligere domprost i Kristiansand, Dag Nordbø, innstilles som styreleder.

– Vår vurdering er at ved å renske bordet og sette inn et nytt styre kan man lettere gå videre, og være mindre preget av motsetningene som har dominert styrearbeidet det siste året, sier lederen i mediekonsernet Mentor Mediers valgkomité, Torstein Lalim.

Valgkomiteen offentliggjorde i formiddag sin innstilling til nytt styre. I innstillingen er så og si alle medlemmene fra det sittende styret byttet ut. Den eneste som er innstilt på nytt er vararepresentant Gunn Berit Gjerde, som er fylkesvaraordfører for Venstre Møre og Romsdal. Hun foreslås nå som fast medlem. (Liste over innstilling til nytt styre nederst i saken.)

LES OGSÅ: Brunegård gir seg som styreleder

Ny styreleder

Ledelsen i Mentor Medier har stått i en svært opprivende og fastlåst konflikt de siste atten månedene. Konflikten har sitt utspring i uenigheter mellom konsernsjef Per Magne Tveiten og tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Åshild Mathisen, om hvilken plass og særstilling avisen skal ha i konsernet. Uenighetene endte med at Mathisen ble sagt opp som sjefredaktør i mars.

En av de største og mest krevende oppgavene til det nye styret vil være å løse opp i denne konflikten. Til å lede styret til gode løsninger har valgkomiteen innstilt tidligere domprost i Kristiansand og prosjektleder ved Universitetet i Agder, Dag Nordbø. Han syns jobben høres både spennende og utfordrende ut.

– Jeg har sagt ja til å stille til valg som styreleder fordi det er spennende å jobbe i et mediekonsern med de utfordringene hele mediebransjen nå står overfor, sier Nordbø.

Den innstilte styrelederen vil derimot ikke kommentere konflikten som har pågått i konsernet i halvannet år.

– Jeg har ikke noe ønske om å uttale meg om den problematikken. Jeg står tross alt bare på valg og er ikke i en posisjon til å si noe om de spesielle utfordringene som Mentor Medier har.

Prosessrettferdighet

Komitéleder Lalim sier han er svært glad for at Nordbø har takket ja.

– Vi er kjempegodt fornøyd med det. Han er en kapasitet når det gjelder omstillingsprosesser, og til å få en organisasjon og et styre til å fungere godt sammen. Når vi har innstilt ham har vi tenkt spesielt på hans egenskaper som teambuilder, og evnen til å skape entusiasme, sier Lalim.

Nordbø på sin side understreker at det er ekstra motiverende å stille til valg som styreleder når hele styret som er foreslått har så bred erfaring og kompetanse.

– Hva mener du er viktige egenskaper for en styreleder?

– I den sammenheng er det ett ord som er viktigere for meg enn andre ord og det er prosessrettferdighet. Det betyr å til enhver tid håndtere prosesser slik at alle parter blir hørt og respektert, og at man ivaretar den enkeltes rettigheter og verdighet. Jeg har mye erfaring med dette, både som rådgiver, og som leder i privat og offentlig arbeidsliv, sier Nordbø.

LES OGSÅ: Forsøkte å få til samarbeid

Har lyttet til Brunegård

Sittende styreleder Tomas Brunegård meddelte valgkomiteen i går at han ikke stiller til gjenvalg på konsernets ordinære generalforsamling 3. mai. Under en ekstraordinær generalforsamling tidligere denne uken stemte 44,26 prosent for et mistillitsforslag mot Brunegård. 52,6 prosent stemte mot. Til Vårt Land i går sa Brunegård han ikke tar gjenvalg fordi det er rimelig overfor eierne at de nå får diskutere veien videre i fred og ro.

Han oppfordret dessuten valgkomiteen til å bytte ut hele styret.

– Det var tydelig av diskusjonen på den ekstraordinære generalforsamlingen at dette ikke bare handler om meg. Styret er delt, men dypest sett handler det om at eierne må få arbeidsro. Da går det ikke at vi fortsetter som før, sa Brunegård til Vårt Land i går.

Lalim sier valgkomiteen har lyttet til anbefalingen:

– Vi har fått anbefalinger fra svært mange hold og gjort våre egne vurderinger, men det har også vært viktig for oss å lytte til hva den fortsatt sittende styrelederen sier. Vi har naturlig nok hatt kontakt med ham under hele vårt arbeid med ny innstilling.

Barland ikke innstilt

Sittende styremedlem i Mentor Medier, Jens Barland har gått hardt ut mot konflikthåndteringen til styreleder Brunegård og konsernsjef Per Magne Tveiten. Heller ikke hans navn er å finne i innstillingen fra valgkomiteen. Det syns han er helt greit.

– Jeg stoler på at komiteen har gjort helhetlige vurderinger, og håper et nytt styre blir et positivt bidrag til de utfordringene som Mentor Medier skal løse. Jeg sto egentlig ikke på gjenvalg og har gitt et uformelt signal til komiteen om at jeg ikke vil motsette meg en beslutning om å bytte meg ut.

– Er det et lurt trekk av valgkomiteen å sette sammen et helt nytt styre?

– Man løper en risiko uansett. Ved å beholde styremedlemmer risikere man å dra med seg konflikten videre. Bytter man ut alle kan man miste mye kontinuitet. Det er mye styrearbeid det tar tid å komme inn i, sier Barland.

LES OGSÅ: Visste ikke at det var så mye splid

– Uenighet ikke farlig

Heller ikke styremedlem Anne Helen Hansen, som i likhet med Barland har kritisert konflikthåndteringen, er å finne på den nye lista.

– Jeg tar komiteens forslag til etterretning. Det viktigste er hva styret kan tilføre Mentor Medier og ikke hvem som sitter der, sier Hansen.

– Hvordan mener du et styre kan rydde opp konflikten?

– Vi er midt i en storm nå som gjør skade både på skip og besetning. Men når det etter hvert roer seg, tror jeg åpenhet om alle prosesser og beslutninger blir veldig viktig. Man må holde høyt at uenighet ikke er farlig, sier Hansen.

LES OGSÅ: I klinsj om støtteerklæringer

Feil i innstillingen

En av dem som i innstillingen blir presentert som nytt, fast styremedlem er Knut-Ivar Solnes, leder for Content & Media Investments i Telenor Broadcast.

I en SMS til Vårt Land opplyser Solnes at det har skjedd en feil og at han ikke skulle stått på listen.

Lalim bekrefter dette og tar samtidig på seg hele ansvaret for feilinformasjonen.

– Dette må jeg bare beklage. Det har vært en svært hektisk tid for oss i valgkomiteen og det er leit at vi nå presenterer en kandidat som ikke har ønsket å stå på listen. Men vi har flere gode kandidater på lur, så det er ingen krise, sier Lalim, som også presiserer at det kan komme andre endringer i innstillingen.

Valgkomiteens innstilling til styre i Mentor medier:

Valg av styreleder (velges for ett år):

Dag Nordbø (ny) Prosjektleder, Universitet i Agder

Valg av faste styrerepresentanter (velges for tre år):

Knut-Ivar Solnes (ny) Head of Content & Media Investments, Telenor

Broadcast (stiller ikke.)

Trine Stensen (ny) Administrerende direktør, Bokhandlerforeningen

Valg av faste styrerepresentanter (velges for to år):

Hans-Christian Vadseth (ny) Kommunikasjonsrådgiver, First House

Gunn Berit Gjerde Fylkesvaraordfører, Venstre Møre og Romsdal

Valg av faste styrerepresentanter (velges for et år):

Gudrun Bostrøm (ny) Påtroppende Ordførande, Evangeliska Frikyrkan

Valg av varamedlemmer (velges for ett år):

1. varamedlem Christian Normann Aass (ny) Senior prosjektleder, Schibsted

2. varamedlem Birgitte Nyborg (ny) Stabssjef, Misjonsalliansen

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter