Nyheter

Uenige om følgene av mistillit

Helge Simonnes mener Mentor Medier kan bryte sammen om det blir stilt mistillit til styreleder mandag. – Det er ikke mulig å gjøre noe overilt, svarer styremedlem Jens Barland.

– Faren er stor for at hele konsernet bryter sammen.

Det skriver tidligere sjefredaktør i Vårt Land og konsernsjef i Mentor Medier, Helge Simonnes i et innlegg i Dagens Næringsliv (DN) lørdag. Han mener det kan være konsekvensen dersom det blir stilt mistillit til styreleder Tomas Brunegård på den ekstraordinære generalforsamlingen mandag ettermiddag.

– Skremsel

Styremedlem i Mentor Medier, Jens Barland, mener Simonnes krisemaksimerer. Søndag rykket han ut mot Simonnes i et motinnlegg i avisen.

– Det å si at konsernets eksistens er i spill i den aktuelle situasjonen blir skremselspropaganda. Det kan leses som et innlegg fra noen som har interesse i å sette situasjonen enda mer på spissen enn det er grunnlag for. Eller at man vil få motstemmer til å tie, sier Barland.

LES OGSÅ: Forsøkte å få til et samarbeid

Spekulasjoner

Mandag klokken 15 holdes det ekstraordinær generalforsamling i Mentor Medier, selskapet som eier Vårt Land. Som Vårt Land har skrevet om tidligere, skal eierne der ta stilling til et mistillitsforslag mot styreleder Tomas Brunegård. Bakgrunnen er prosessen rundt oppsigelsen av sjefredaktør Åshild Mathisen.

Helge Simonnes var med på å bygge opp Mentor Medier med utgangspunkt i Vårt Land. Han koblet også på Dagsavisen fordi han mente det var avgjørende for å bevare pressestøtten. Nå advarer den tidligere sjefredaktøren om konsekvensene av et eventuelt mistillitsvotum.

– Jeg håper eierne virkelig tenker gjennom hva som vil skje videre om de går for mistillit. De må da ha en klar plan for hva som kommer etter å ha sagt A. Her kan det komme til å bli mange ukontrollerte, indirekte virkninger, skriver han.

Barland mener det ikke er mulig å gjøre noe overilt i denne sammenhengen.

– På en generalforsamling kan det bare stemmes over forslag som er laget på forhånd. Ingen av de store aksjonærene som har meldt noe sånn som Simonnes skisserer. Det blir bare spekulasjoner, mener Barland.

Styreleder

Han legger vekt på at formålet for Mentor Medier er, ifølge vedtektene, å eie og utgi Vårt Land, samt at man kan drive annen medievirksomhet. Barland viser til at det er ingen toneangivende aksjonærer som har tatt til orde for endringer av dette.

– Selvsagt kan ulike aktører ha forskjellige syn på hvordan selskapets virksomhet utøves og utvikles. Slikt må kunne diskuteres uten at det fremstilles som et ønske om å bryte ned konsernet. I innlegget fra Simonnes blir aksjonærer tillagt standpunkt de ikke har uttalt.

– Hva er det egentlig som kan skje om styreleder får mistillit på mandag?

– At en annen styreleder må velges. Et konsern sin eksistens er ikke avhengig av tillit eller ikke tillit til en annen styreleder. Det betyr bare å bytte styreleder, svarer Barland.

LES MER: – Visste ikke det var så dyp splid

Risiko

På spørsmål om hva Simonnes konkret frykter kan skje som ødelegger konsernet, sier Simonnes til Vårt Land at han ikke har tid til å snakke, men vil svare i en e-post.

– Hadde denne ekstraordinære generalforsamlingen handlet rent om styreleders håndtering av en varslersak, hadde det ikke vært noe problem. Men enkelte har gjort dette til et spørsmål om å få Åshild Mathisen tilbake i redaktørstolen i Vårt Land. Da får vi en situasjon der behandling av én sak kan få store konsekvenser for annen sak og som egentlig ikke er satt opp på agendaen i generalforsamlingen, skriver Simonnes.

Komplisert

Han mener at hvis et styre velger å gjeninnsette Mathisen, vil det nødvendigvis måtte føre til at konsernsjef Per Magne Tveiten går av, og da må man tenke gjennom hva som skjer videre.

– De syv øvrige medlemmene i konsernledergruppa – der i blant tre kvinner - har skrevet brev til støtte for Tveitens håndtering av konflikten. Når det har vært en slik konflikt over lang tid, vil det være naivt å tro at de samme personene skal makte å samarbeide med Mathisen.

Konflikten vil derfor eskalere ytterligere, mener Simonnes.

– En svekket og dysfunksjonell konsernstruktur vil skape store problemer for alle selskapene i konsernet, inklusive Vårt Land. Folk flest aner ikke noe om hvor komplisert moderne avisdrift er, blant annet med de krav som finnes til gode digitale ordninger.

LES OGSÅ: I klinsj om støtteerklæringer

Ingen automatikk

Styremedlem Barland mener det ikke er noe lett sak å gjeninnsette Mathisen.

– Det er absolutt ikke noe automatikk i dette. Vedtektene i Vårt Land beskriver en omstendelig ansettelsesprosess av sjefredaktør. Der skal mange hensyn tas og mange skal lyttes til. Det i seg selv sikrer at man ikke kan gjøre en overilet beslutning, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter