Nyheter

SV: Omskjæring skal ha aldersgrense

SV går inn for aldergrense på rituell omskjæring av gutter. Nestleder Kirsti Bergstø mener den jødiske minoritetens advarsler burde veid tyngst.

SVs landsstyre går inn for aldersgrense på 15 år for rituell omskjæring av gutter. Vedtaket ble gjort på partiets landsstyremøte lørdag, med 18 mot 16 stemmer. Dette til tross for at partiets lederkvartett gikk imot forslaget.

– For meg handler dette om at den jødiske minoriteten har gitt klart uttykk for at de oppfatter aldergrense som en stopper for jødisk kultur og praksis, sier nestleder Kirsti Bergstø.

Stor uenighet

Omskjæringsspørsmålet har ikke vært noen enkel sak innad i SV. Blant dem som gikk inn for aldersgrense er helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson og SU-leder Andrea Sjøvoll. Argumentene for har gått på barns rett til ikke å bli utsatt for irreversible inngrep, uten mulighet til medbestemmelse.

– Dette er først og fremst et viktig vedtak for barna. Vi vil nå sette oss ned med de berørte, Barneombudet og eksperter for å se hvordan dette kan gjøres klokest mulig, sier Wilkinson til NTB.

Bergstø understreker at motpartens argumenter er lette å forstå isolert sett.

– Men også politikk som er ment godt kan slå feil ut. Det mener jeg at det gjør når jøder i Norge sier at en slik aldersgrense i praksis betyr et forbud.

Hun mener det er avgjørende å forstå dem man retter politikken sin mot.

– Helsepersonell i Norge har argumentert for aldersgrense. Samtidig er slik omskjæring vanlig over hele verden. Det skal veldig entydige helsemessige argumenter til for å kreve at en minoritets tradisjon gjøres ulovlig.

LES OGSÅ: I fjor ble forslag om aldersgrense trukket

Sterke følelser

– Hva tenker du om at partiet ditt SV nå går inn for aldersgrense?

– De som har stemt for har gjort det i beste mening, ut fra barnets perspektiv. Samtidig er det ingenting som tyder på at dette kommer til å bli en del av norsk lovverk med det første, sier Bergstø.

Hun legger ikke skjul på at diskusjonen om omskjæring har utløst sterke følelser.

– Det er krevende når en utsatt folkegruppe opplever at et vedtak rettes mot dem. Derfor er det nå spesielt viktig å jobbe for å opprettholde relasjonene, sier Bergstø.

Hvis saken kommer opp i Stortinget, har landsstyret enstemmig vedtatt å fristille partiets folkevalgte i spørsmålet av samvittighetsgrunner.

LES OGSÅ: Venstre parkerer omskjæring

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter