Nyheter

I klinsj om støtteerklæringer

Støtteerklæringer fra politikere kan få Vårt Land til å framstå som en KrF-avis, mener Helge Simonnes. – Absurd kritikk, svarer Silje Kvamme Bjørndal.

«Skaden er skjedd. De som ­leser aviser, må ha fått styrket sin oppfatning om at Vårt Land er en KrF-avis. Uavhengigheten har fått et skudd for baugen», skrev tidligere sjefredaktør i Vårt Land Helge Simonnes denne uken i sin faste spalte Dagsavisen.

Silje Kvamme Bjørndal, som er politisk rådgiver i KrF og styreleder for Vårt Land Bladmisjon, mener utspillet er «helt absurd».

– Når mange KrF-ere har uttalt seg, er det fordi de er engasjerte Vårt Land-lesere. Simonnes’ kommentarer sår tvil om Vårt Lands redaksjonelle uavhengighet og underminerer avisens legitimitet, sier Kvamme Bjørndal.

LES OGSÅ: – Visste ikke det var så dyp splid

«Veldig problematisk»

– Jeg opplever det veldig problematisk at Knut Arild Hareide så raskt ga sitt syn på en konflikt uten å ha innsikt i den. Dette ble forsterket ytterligere da Valgerd Svarstad Haugland uttalte at hun sa opp sine abonnement på både Vårt Land og Dagsavisen. Når også andre KrF-ere, som Idar Magne Holme og Silje Kvamme Bjørndal uttaler seg kritisk, gir det uttrykk av et samlet KrF som reagerer, sier Simonnes.

Dette avviser Kvamme Bjørndal på det sterkeste.

– Jeg har aldri snakket med Valgerd Svarstad Haugland. Og jeg fikk vite at Knut Arild Hareide hadde uttalt seg om Vårt Land-saken da jeg leste det i Dagens Næringsliv. Jeg har konsekvent unngått å snakke om denne saken i partisammenheng nettopp for å unngå rollekonflikt, sier Kvamme Bjørndal.

LES OGSÅ: Forsøkte å få til et samarbeid

Mange hatter

Simonnes understreker at Holme og Kvamme Bjørndal er fullt berettiget til å uttale seg om konflikten, men mener likevel at det samlet sett er blitt et for tungt innslag av KrF-ere. De bør være mer varsomme med hvilke signaler de sender.

– I en eventuell redaktørstrid i Dagsavisen ville en Ap-leders ord tillegges mer vekt enn veldig mange andre. Slik er det også med KrF og Vårt Land, sier Simonnes, som tror mange vil tenke at: «oi, KrF er vel aksjonær i Vårt Land?».

– Det er uheldig. I både Åshild Mathisens og min egen redaktørtid opplever jeg at Vårt Land prøvde å skape en distanse til KrF. Mitt innlegg var utelukkende ment som en kritikk av KrFs håndtering av konflikten og ikke av Åshild Mathisen, sier Simonnes.

«Blind for egen posisjon»

Silje Kvamme Bjørndal synes Simonnes’ kommentarer er paradoksale.

– Han sier han ikke vil ta denne konflikten ut i åpent lende, men det er nettopp det han gjør når han skriver en kommentar i Dagsavisen. Han sier KrF-ere bygger sin kritikk på insinuasjoner og antakelser, men kommer med helt ubegrunnede anklager mot oss, og får det til å se ut som våre utspill er en del av en partipolitisk strategi, sier hun, og påpeker at også den tidligere redaktøren er part i saken.

– Simonnes er opptatt av ryddighet i denne saken, men er blind for sin egen rolle, ikke bare som tidligere redaktør, men også som nåværende aksjonær i avisen.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter