Nyheter

Lokkerop på KrF i Høyres sal

Parlamentarisk topp Trond Helleland håper KrF «tar en Venstre»: Inntar den borgerlige regjeringen innen ett år.

(Gardermoen): – Målet nå er en borgerlig flertallsregjering, var budskapet fra Helleland i den politiske debatten på Høyres landsmøte.

I sin hovedinnledning nøyde Høyre-leder Erna Solberg seg med å gjenta at «døren er åpen» for KrF inn i dagens blågrønne regjering.

Helleland trykket mer til:

– Når vi ser ett år tilbake, trodde mange det var vanskelig å få til en løsning med Venstre. Men det gikk. Nå håper jeg vi kan se ett år frem i tid og at også KrF da ender i regjering, sier Helleland til Vårt Land.

Flørt etter Listhaugs sorti

Både han og andre Høyre-topper har intensivert påminnelsene sine om at det er plass til KrF i regjeringssamarbeidet. Spesielt etter at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister. Da kom det mange hint gjennom pressen fra Høyre om at det kanskje var blitt lettere for KrF å vurdere samarbeid.

Bakteppet er KrFs kommende strategiprosess. Den kan utpå høsten ende opp med at partiet igjen diskuterer samarbeidsløsning for å få regjeringsmakt.

– Det er ikke noe press mot KrF, men Høyre har et ønske om at de lander på den konklusjonen som vi håper på når de nå skal ha en prosess, sier Helleland.

LES OGSÅ: Solberg frykter sortering mer enn eggdonasjon

Passer ypperlig

– KrF har mye å tilføre. De hadde passet ypperlig inn i et utvidet samarbeid, med den politiske profilen de har, tilføyer han.

I talen til landsmøtet poengterte Helleland at de fire ikke-sosialistiske partiene hittil har samarbeidet om ni budsjettløsninger – fem statsbudsjett og fire reviderte budsjetter. Dessuten samarbeider de om Nasjonal Transportplan, der over 1000 milliarder skal brukes på transportløsninger i kommende år.

På Hellelands kontor

Helleland var nylig avbildet i VG, der han og kollegene Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V) inviterte KrF-leder Knut Arild Hareide til å fortsette deltakelsen på «onsdagsmøtene» deres.

– De fire parlamentariske lederne hadde faste møter i forrige periode. Vi har en stående invitasjon til ham på de møtene vi har nå. Noen ganger har han tid, andre ganger ikke. Jeg føler ikke at han velger vekk dette fellesskapet fordi han ikke vil, men når han mangler tid, sier Helleland.

LES OGSÅ: Lover Høyre-bølge for de som står utenfor samfunnet

Hareide er møtegjest hos blågrønne

Helleland opplyser at Hareide har deltatt på «mange positive møter», også etter at KrF erklærte at de var uavhengig av noe fastlagt samarbeid.

– Og har det blitt felles politikk av dette også etter valget?

– KrF er mer frikoblet nå og det har også vært noen krevende møter. Men starter prosessene tidlig nok, så ender det med gode løsninger.

Ikke på talerlisten

Under forrige Høyre-landsmøte var KrF-leder Hareide taler. Det er han ikke i år. For uten noe avtalt samarbeid med regjeringen, er slike opptredener unaturlig for både KrF og Høyre.

Venstre-leder Trine Skei Grande talte imidlertid til Høyres landsmøte fredag kveld. Salen kvitterte med solid applaus.

Eggdonasjon og annen bioteknologi drøftes i Høyre lørdag formiddag. KrF har alt advart mot at et Høyre-ja til eggdonasjon kan skape samarbeidskluss.

LES OGSÅ: ANALYSE: Forsmak på stort verdislag i Høyre

Grande: «Ulogisk, KrF»

Akkurat dét varselet fra KrF har Grande null sans for:

– Hvis Høyre nå ender opp med det samme som Ap om eggdonasjon skal altså det kunne bety at KrF heller velger å samarbeide med Ap? Den logikken skjønner jeg ikke. Det er ulogisk, sier Grande.

– Har du noe råd til Hareide i forkant av den prosessen KrF skal ha?

– Jeg håper han legger Sundvollen-erklæringen fra Høyre/Frp og Jeløy-erklæringen ved siden av hverandre. Forskjellen mellom dem er Venstre. Jeg håper det gir Hareide litt inspirasjon, svarer Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter