Nyheter

Nektet å bøye av for islam

De andre jentene ble sluppet fri fra ekstremistgruppen Boko Haram, men Leah Sharibu ble holdt tilbake. Grunn: Den kristne 15-åringen nektet å konvertere til islam.

Onsdag ble 104 av 110 bortførte skolejenter i Nigeria frigitt av islamistgruppen Boko Haram, som i en årrekke har herjet både i Nigeria og naboland.

Gruppens mål var opprinnelig å innføre sharialover i hele Nigeria, og siden august 2014 har de hatt som uttalt mål å etablere et islamistisk kalifat etter mønster fra Den islamske stat (IS).

LES MER: 3.000 drept for sin kristne tro

Nektet å konvertere til islam

Ekstremistgruppen bortførte 110 jenter fra en skole i Dapchi i Nigeria 19. februar. 104 av dem ble frigitt onsdag, mens fem av jentene trolig er døde. For den siste jenta er situasjonen spesiell. 15 år gamle Leah Sharibu er kristen, og hun skal ha blitt holdt tilbake da ekstremistene skulle kjøre de kidnappede jentene tilbake til friheten.

Sharibu ble ifølge de frigitte jentene bedt av islamistene om å forlate kristentroen og konvertere til islam, et krav hun nektet å etterkomme.

De andre jentene skal ha prøvd å overtale henne til føye kidnapperne, men hun skal gråtende ha spurt de andre jentene om de kunne be for henne.

LES MER: Religion drivkraft for terror

Kritikk mot myndighetene

– Hennes venner har sagt at hun ba dem fortelle familien sin om å be for henne, sier moren Rebecca Sharibu til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Nigerias president Muhammadu Buharis talsmann Garba Shehu slår fast at myndighetene vil gjøre det de kan for å få 15-åringen fri. Myndighetene har imidlertid måttet tåle mye kritikk for at de ikke klarte å avverge kidnappingen av de 110 jentene for mer enn en måned siden.

Blant annet har Amnesty International kritisert myndighetene for at de ikke tok affære og sendte hjelp etter at minst fem personer skal ha kontaktet sikkerhetsstyrkene for å advare om at Boko Haram var på vei mot Dapachi.

LES MER: Muslimer rammes like hardt

Fem døde?

Faren til en av de antatt fem døde jentene, har fortalt at hans 16 år gamle datter Salmata Garba og de fire andre døde kort tid etter bortføringen. Jenten skal ha vært utmattet etter fastetiden da de ble kidnappet.

– De sa til meg at fem jenter er døde, og at datteren min var blant dem, sier Garba.

Det var stor lettelse og glede blant foreldrene som uventet fikk døtrene sine tilbake. Mange har fryktet at de aldri ville få se dem igjen.

– Jentene har kommet hjem. De ble kjørt i ni biler og satt av utenfor skolen ved 8-tiden onsdag, sier Bashir Manzo, som leder støttegruppen for foreldrene.

LES MER: Norge skal jakte terrorister i Niger

Advarsel mot skolegang

Boko Haram har advart de frigitte jentene mot å begynne på skolen igjen. Gruppens navn Boko Haram blir løselig oversatt med «vestlig utdannelse er synd».

I april 2014 ble over 270 skolejenter bortført av Boko Haram i byen Chibok. Noen av dem klarte å rømme, mens andre har blitt satt fri. Men 100 av dem er fortsatt i ekstremistgruppas fangenskap.

I et intervju med PBS News Hour denne uken, forteller to av de løslatte jentene rystende historier om hvordan de ble mishandlet og misbrukt i fangenskap:

Ya Kaka forteller at hun var en vanlig, 15 år gammel skoleelev da Boko Haram invaderte landsbyen henens. Både hun, lillesøsteren på fem år og lillebroren på seks år ble bortført og ført ut i skogen. Ingen vet hva som er skjedd med søsknene.

Misbrukt og giftet bort

Ya Kaka, som nå er blitt 19 år, forteller om tvangsekteskap i fangenskap, der den første ektemannen var en av mennene som bortførte henne. Etter at han hadde hatt sex med henne, ble hun sendt naken ut i leiren, der andre opprørere dor henne med seg og misbrukte henne seksuelt.

Den andre kvinnen, Hauwa, var 14 år gammel da hun ble kidnappet. Hun forteller i fjernsynsintervjuet med PBS News Hour at hun klarte å rømme da hun var gravid i niende måned. Etter ni dager på flukt fødte hun en datter, som døde tre dager senere.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter