Nyheter

Ingrid Vad Nilsen er kirkens nye sjefbyråkrat

Ingrid Vad Nilsen er ansatt som Den norske kirkes øverste administrator. Hun vil gjerne være en som «smører maskineriet».

Da Kirkerådet på sitt møte i går ansatte ny direktør, falt valget på Ingrid Vad Nilsen, ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet. Hun etterfølger Jens-Petter Johnsen som avslutter sitt åremål 1. juni.

Vad Nilsen er 60 år, kommer fra Tønsberg og bor nå i Oslo. Tidligere har hun blant annet vært kateket, prost og general­sekretær i Norges Kristne Råd. Det er ennå uklart når hun 
tiltrer.

Samle flokken

Den største ­utfordringen til den nye direktøren er å jobbe med å samle Den norske kirke til én organisasjon, mener Kristin Gunleiksrud Raaum. Kirkemøtet har vedtatt at to arbeidslinjer skal bli til én.

– Hvorfor ble hun valgt?

– Hun var den som hadde den mest komplette og ­sammensatte bakgrunnen – og erfaringen, også fra internasjonalt arbeid. Dessuten har hun erfaring fra utredninger, som vi står framfor når kirken skal samles til én, sier kirkerådslederen.

Curling

– Hva er din favorittsport?

Spørsmålet er litt uvanlig for en nytilsatt direktør i Kirke­rådet. Hun ler og gir oss svaret vi venter på: Curling.

Sønnen er nemlig på det ­norske curlinglandslaget, og hun har fulgt ham på utallige kamper. Håvard Vad Petersson har til sammen 13 medaljer i internasjonale mesterskap siden 2009.

– Jeg har ellers ikke mange ­evner til å være interessert i sport, sier moren.

Kostelag

– Blir du som ­direktør en curlingforelder som ­koster foran for at kirken skal ha ­retning og stor fart?

– Ekte curlingforeldre har ­bevist at det lønner seg å lære ungene å koste selv. Noen må legge rammer for at folk kan yte sitt beste der de er. Det er min jobb i kirken.

– Du skal få andre til å koste?

– Vi må være et kostelag. I curling lærer man at har man ikke samspill og presisjon, vinner man ikke.

LES OGSÅ: Først prest, så biskop

Smører

– Hva vil du at kirken skal bety i Norge i dag?

– Det er mange som er språkløse om sin tro. Det er viktig for meg å ta vare på folkekirken for dem som ikke er «profesjonelt kristne».

– Hvordan kan kirken bli tydeligere i et multireligiøst samfunn?

– Gjør jeg jobben min godt, skal det ikke bli synlig hva jeg jobber med. Lykkes jeg, finner organisasjonen en form som gjør at de som forkynner evangeliet får ting til å rulle lokalt. Andre er ansatt for å ivareta visjonen. Jeg skal smøre maskineriet, sier Ingrid Vad Nilsen.

Grå eminense

Hun er ­fornøyd med å fortsette som «en grå ­eminense». Det var tittelen på henne da Vårt Land tegnet maktkartet, og vi plasserte ekspedisjonssjefen blant de 20 mektigste i religionsnorge i 2015.

«Ingrid Vad Nilsen er ­nesten usynlig i det offentlige rom, men er bakspilleren som ­legger hovedpremissene for ­fremtidens tros- og livssynspolitikk i ­Norge», skrev vi og betegnet henne som «selve nøkkel­personen» i å ­utforme fremtidens tros- og livssynspolitikk.

De siste årene ledet ­arbeidet i avdeling for tro, livssyn og ­kulturvern, den tidligere kirkeavdelingen. Mye av tiden har gått med til å lage forslag til ny tros- og livssynslov.

Regulere kirken

– ­Hvordan svarer du dem som er betenkt over at du nå skal lede en ­kirke som du har vært med på å gi privilegier som selvstendig ­folkekirke?

– «Privilegier er et ladet ord». Den norske kirke har vært her i tusen år og hatt en rolle i samfunnet som har vært støttet opp med lov, og det er det fortsatt. Å regulere kirkens rolle innenfor loven, har vært min oppgave. Det skjemmes jeg ikke over.

– Kan det gi problemer med din habilitet?

– Mange overganger i samfunnet som innebærer samme dilemma, og da har vi regler for karantene og saksforbud slik at man skal kunne stå rakrygget i det, sier Vad Nilsen.

Særstillingsdilemma

– Samtidig har du deltatt i arbeidet med loven som gir Den norske kirke en særstilling, og som enkelte mener er for stor?

– Loven er ikke ferdig. Særstillingen er ellers hjemlet i grunnlovsparagraf 16. Så lenge den står, skal Den norske kirke ha en særstilling. Likebehandling og særstilling er ­kompliserte ­størrelser og dilemma å ­sortere. Det må staten finne ut av, sier hun.

Også Kirkerådet har drøftet den nye direktørens habilitet, ifølge kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Vi lytter til kritikken, men den kunne ikke diskvalifisere for oss å velge en som har hatt den rollen. Å bygge tillit og lytte til andres vurderinger, er viktigere enn noen sinne når tros- og livssynspolitikken nå meisles ut, sier Raaum Gunleiksrud.

Stabil

Ferske tall viser at det er jevnt synkende tall for dåp, konfirmasjon og gudstjeneste­besøk. Hvordan skal kirken møte dette?

– Hvordan er det å bli sjef for noe som er på vikende front?

– Man kan snu på det og si at oppslutningen har vært forbausende stabil. Med så mye ­sekulære strømninger, kunne man tenkt at flere valgte å stå utenfor. Det er overraskende mange som blir. Det helt genuine er at om vi ikke er troverdige, så har vi heller ikke noe appell, sier Ingrid Vad Nilsen.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter