Nyheter

Vil stille Høyre til ansvar for Listhaug

KrF krever at Høyre-statsråd beklager Sylvi Listhaugs utspill i torsdagens stortingsdebatt. Venstre-profiler ber Solberg stoppe justisministerens «sidejobb som nettroll».

Ap-leder Jonas Gahr Støre og unge profiler i Høyre har alle bedt Sylvi Listhaug beklage Facebook-posten om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Men for KrF handler det nå om at ordene skal komme fra Stortingets talerstol – fra regjeringens ansvarlige på feltet. I torsdagens stortingsdebatt om saken er det kunnskaps- og inkluderingsminister Jan Tore Sanner.

– Det er naturlig for KrF å ta opp regjeringens kommunikasjon i denne saken. Jeg vil be ansvarlig statsråd beklage den kommunikasjon som regjeringen har utvist i denne saken, sier Hareide.

– Slikt har flere Høyre-representanter også via sosiale medier bedt om. Det ryddige vil være å be om en beklagelse når selve saken kommer opp på torsdag og ansvarlig statsråd er tilstede, tilføyer han.

LES OGSÅ: Hareide: Sylvi Listhaugs terror-utspill har forsterket avstanden til Frp

Planlagt strategi

Onsdag ettermiddag tok saken enda en vending. Da meldte NRK at Rødt fremmer mistillitsforslag mot Listhaug. Dermed må både Ap og KrF ta stilling til om de har tillit til justisministeren eller ikke.

Kort tid etter svarte Knut Arild Hareide i en tekstmelding til Vårt Land at KrF ikke er kjent med mistillitsforslaget og at stortingsgruppa ikke har behandlet det.

Når de folkevalgte torsdag skal drøfte saken om fremmedkrigerne og pass, er det Høyres fagstatsråd, Jan Tore Sanner, som kommer til Stortinget. Debatten kan bli opphetet.

Etter det Vårt Land forstår er KrFs fremstøt om å få en beklagelse fra Sanner et trekk i en planlagt strategi. KrF vil presse på for å synliggjøre regjeringens samlede ansvar for statsrådenes kommunikasjon. Målet er at dette – ikke Listhaugs karakteristikker – skal dominere debatten. Da handler det om Høyre selv: Det er dette partiet som har sluppet Frp inn i regjeringskontorene.

LES OGSÅ: Nye KrF-fylkesledere levner liten kjærlighet til Frp

Slettet posten

Onsdag slettet Sylvi Listhaug det omstridte Facebook-innlegget. Hun begrunnet det med at rettighetshaverne sa at det ikke kan brukes til politiske ytringer. Hun kom ikke med noen beklagelse.

Dagen i forveien drev Listhaug selv skadebegrensning i et nytt Facebook-innlegg: «Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet».

Men fra opposisjonen er ønsket om en tydelig beklagelse sterk. Heller ikke regjeringspartner Venstre synes fornøyd. Ordfører Alfred Bjørlo i Eid – hjemkommunen til Sylvi Listhaugs statssekretær, Sveinung Rotevatn (V) – tror ikke på justisministeren:

– Jeg tror ingen utenfor Frp tror henne på at det var tilfeldig at dette kom samme dag som Utøya-filmen. Listhaug er en ekspert på kynisk dobbeltkommunikasjon. Måten hun provoserer på er helt gjennomtenkt og utfordrer verdigrunnlaget til Venstre – og til Høyre, tror jeg. Vi har et moralsk ansvar for å si ifra om at dette ikke er greit.

Bjørlo var for å gå i regjering. Han vil ikke kommentere Hareides krav om beklagelse, men er en av flere Venstre-ordførere og fylkesledere som har gått hardt ut mot Listhaug.

LES OGSÅ: Listhaugs tøffe tone rammer Høyre

Alvoret øker

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo mener de siste dagers omdreininger i Listhaug-saken gjør den mer alvorlig.

– Å klistre ansvar på Høyre for det som skjer, har vært et element i denne saken hele tiden, sier han.

Tirsdag brukte Ap-leder Jonas Gahr Støre deler av landsstyretalen sin til å plassere ansvaret for Listhaugs terrorutbrudd hos Solberg.

– Men en stortingsdebatt der ansvaret er temaet, synliggjør alvoret.

Han er forsiktig med å fastslå om Hareides trykk for å få frem en beklagelse i stortingssalen betyr noe i spillet om regjeringsmakten.

– Men innad i KrF kan nok enkelte hilse slike partimarkeringer også mot Høyre velkommen, påpeker Aardal.

LES OGSÅ: Stefan Heggelund (H) før bioteknologislaget: «Jeg er mot alt sammen»

Solbergs svakhet

Ifølge valgforskeren er det ennå for tidlig å si noe sikkert om hvor sterkt svekket Solberg-regjeringen er blitt av Listhaug-debatten.

– Men det er nytt at stadig flere kommentatorer nå stiller spørsmål ved hvor støtt Solbergs lederskap egentlig er. Det handler nå vel så mye om Solbergs kontroll som innholdet i Listhaugs budskap, sier han.

Venstre-ordfører Alfred Bjørlo er blant dem som nettopp krever at Erna Solberg setter skapet på plass på kammerset:

– De viktigste samtalene må tas på kammerset med statsministeren. For det koker ned til om det er greit for Erna Solberg å ha en justisminister med sidejobb som nettroll.

– Hvor går smertegrensen for Venstre hvis hun fortsetter med sånne utspill?

– Jeg forventer at de tar den nevnte samtalen. Jeg tenker mitt om dét, uten at jeg skal si så mye om det. Jeg revurderer ikke regjeringsstandpunktet mitt per i dag i hvert fall.

Olav Kasland, Venstre-ordfører i Bø, slutter seg til oppfordringen:

– Venstre-landet tåler ikke sånne utspill hele tiden. Sylvi Listhaug må ta innover seg at hun som justisminister representerer mer enn seg selv og sitt parti. Det er ikke noe konstruktivt å hente i å rote opp i brune krefter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter