Nyheter

Pusser profilen

Marine Le Pen vil kvitte seg med navnet Nasjonal Front og strekker ut hånda. Målet er makt.

Nasjonal Fronts leder ønsker å endre navn til National Rassemblement, som direkte oversatt betyr nasjonal samling. Her i Norge har det en mildt sagt ­annerledes klang enn i Frankrike. Og blant Le Pens motstandere er det mange som har moret seg over likheten til et kollaboratørparti under Vichy-regimet under krigen: Rassemblement National Populaire. Vichy var navnet på den tyske marionettstaten, etter at Hitler-Tyskland okkuperte hele Frankrike i 1942.

– Det er jo en arv hun vil bryte med, sier Kjerstin Aukrust, som var på Nasjonal Fronts lands-møte i Lille i helgen. Hun er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo.

Tom Holta Heide er teolog og oversetter som har bodd i Frankrike i 40 år. Han mener det er en tilfeldig navnelikhet med partiet fra krigen.

– Det er veldig viktig for Marine Le Pen å bli kvitt nazi- og fasciststemplet. Jeg tror faktisk det kan fungere og at navnebyttet var klokt. «Front» høres militant ut og holder mange borte, sier han.

Oppussingen av partiet skjer litt under et år etter at Marine le Pen tapte kampen om å bli president. Frankrike ble også sett på som en av prøvesteinene for høyrepopulismens frammarsj i Europa. Marine Le Pen trenger å pusse opp også sitt eget image: På en meningsmåling nylig sa kun 16 prosent av de spurte at Le Pen ville være en egnet kandidat til å være president i Frankrike. Det er åtte prosent ned fra en tilsvarende måling i 2017.

LES OGSÅ: : – Folket – det er vi, ikke dere

PR-poeng

Historiker og statsviter Dag Einar Thorsen påpeker at selve ordet rassemblement, har en sterkere klang i nyere, fransk historie. «Rassemblement pour la République» var navnet på det konservative, nygaullisitske partiet Jaques Chirac ledet i nesten 20 år – som siden 2015 har gått under navnet Les ­Republicains («Republikanerne», tilsvarende norske Høyre) i dag.

– Ved å velge akkurat det ­utrykket har Marine Le Pen stjålet noen PR-poeng: I neste omgang kan hun si at hun er arvtageren til Charles de Gaulle og ikke «bare» sin fars datter, mener Thorsen, som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Han sier partiet trenger å profilere seg på nytt; de sliter med mye bagasje fra fortiden, særlig fra faren, Jean Marie Le Pen. ­Datteren Marine ville skape en mye bredere ­folkebevegelse på ytre-høyresiden.

– Med navneskiftet nå, vil hun på mange måter få blanke ark til å gjøre det. For å få det til må hun appellere til flere enn ­kjernevelgerne.

Makten er målet

Kjerstin Aukrust mener Le Pen har en helt tydelig agenda, og var eksplisitt: Vårt mål er makt. Og at den eneste måten å oppnå det på, er å bygge allianser. Dere har selv kjent det på kroppen, når dere har snakket med andre velgere, sa hun til partimedlemmene. For å bryte den barrieren, må partiet skifte navn.

Frankrike-eksperten minner om at det slett ikke er sikkert alle partimedlemmer er enige i at mål nummer én er å ta makt. Nasjonal Front-velgere er ikke gode på å svelge kameler, noe man må hvis man skal bygge ­allianser.

– Mange frykter at de skal miste sin identitet, og det spørs om grasrota støtter forslaget.

LES OGSÅ: Hva er egentlig populisme?

På sikt er alt mulig

Hvis de faktisk bytter navn, modererer seg noe i retorikken, kan det hende at allianser er mulig på sikt, sier Kjerstin Aukrust, og gir følgende eksempel: Den nyvalgte lederen i Frankrikes konservative parti Les Republicains er ganske langt ut til høyre, både ­retorisk og innholdsmessig. Samtidig har han lovet at han aldri vil samarbeide med Front National. Skifter de navn, kommer han seg rundt det løftet.

– Ting kan skje, partiet kan bygge allianser i EU-valg og regionalvalg før de ved klinker til neste presidentvalg, som er planen, sier hun.

Jubel for Bannon

Hun sier det var påfallende hvor ulikt tilskuerne reagerte på Steve Bannons tale og Marine Le Pen sin, som var halvannen time lang. Det var voldsom jubel og klapping for Bannon, tidligere valgkampstrateg for Donald Trump.

– La dem kalle dere rasister. La dem kalle dere fremmedfiendtlige. La dem kalle dere ­nasjonalister. Og bær det som hedersbetegnelser, sa han til stående ovasjoner. Da Marine Le Pens snakket, derimot, var det kun da hun sa at «vi må begrense all legal og illegal innvandring» at folk jublet og viftet med det franske flagget.

– Det var bare 52 prosent som har svart ja på at de ønsker et navnebytte. Mange er sterkt knyttet til navnet, deres identi-­tet er hos Front National, sier Kjerstin Aukrust.

Størst på høyre-siden

De gamle, store partiene er begge i krise, både sosialistene og republikanerne ligger nede for telling. President Emmanuel Macrons parti har rent flertall i nasjonalforsamlingen. Front National er det største partiet på høyresiden.

– Hun vil befeste denne posisjonen, og sikre at det konservative partiet ikke kommer tilbake. Hennes drøm er å være lederen for et parti som helt naturlig er det største, sier Dag Einar Thorsen.

Det dreier seg ikke kun om et navnebytte, men partiets profil, og Marine Le Pen selv. Det er ikke bare partiet som må definere seg på nytt, det må hun også, ­mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter