Nyheter

Paven splitter amerikanske katolikker

Pave Frans mister grepet om republikanske katolikker i USA. Et flertall mener han er blitt for liberal.

– Denne undersøkelsen er et klart bevis på at holdningene til pave Frans blant katolikker har blitt veldig polariserte og følger partilinjene, sier Greg Smith, direktør i forskningsinstituttet Pew, ifølge National Catholic Reporter.

Instituttet har undersøkt holdningene blant amerikanske katolikker til sitt religiøse overhode. Andelen amerikanske katolikker som mener at pave Frans er naiv har steget til 24 prosent, fra 15 prosent i 2015. Over en tredel mener han er for liberal, mot 19 prosent for tre år siden.

Det interessante er, at så å si all endringen i synet på pave Frans, skyldes endringer hos republikanske katolikker. Blant demokratiske katolikker er det ingen signifikant endring i holdningene.

Falmende gester

Pave Frans har fått mye oppmerksomhet fordi han har valgt en mindre prangende livsstil enn forgjengerne. Han har blant annet insistert på å betale sine egne hotellregninger og har valgt å bo i Vatikanets gjestehus i stedet for pavepalasset.

– Disse gestene har falmet, og nå ser man på hva paven har endret i kirken, sier John Thavis, forfatter av boken Vatikandagbøkene og tidligere romasjef for Catholic News Service, til CNN.

Den siste tiden har paven stadig oftere blitt kritisert for å splitte katolikkene. Tallene fra Pew bekrefter at det er en økende anti-
Frans-bevegelse innenfor Den katolske kirke. Kritikerne peker på en mildere holdning til fraskilte og homofile og forvirring skapt av pavens presseuttalelser og prekener.

Til tross for økende kritikk, mener Thavis at pave Frans har solid støtte blant hoveddelen av katolikkene.

Få intellektuelle

Blant katolikker i Norge er ikke paven og hans gjøren og laden noe stort tema, mener prest Oddvar Moi.

– De fleste katolikkene her i Norge er ikke så oppdatert. De har ikke noe annet forhold til paven enn at de respekterer ham fordi han er pave, sier han.

Forskjellene mellom Norge og USA skyldes flere ting, mener Moi. Den katolske kirke i Norge har en helt annen sammensetning enn i USA. Brorparten av katolikkene i Norge er innvandrere.

– Vi har ingen stor intellektuell gruppe med katolikker som diskuterer paven. Blant disse er det også delte meninger, men generelt er motsetningene i Norge mindre enn i USA. Det gjelder på flere områder, sier han.

Moi har amerikansk familie og blir til tider forbløffet over hvor mye amerikanere kan hisse seg opp over politiske spørsmål.

Blant prestene i Norge er det også ulike meninger om paven.

– Noen liker ham veldig godt, mens andre, særlig de som jobber med kirkerett, mener han er uryddig, sier Moi.

LES OGSÅ: Lukket rett i overgrepssak mot kardinal 

Færre katolikker

Til tross for økende misnøye blant amerikanske katolikker, viser Pew-undersøkelsen at pave Frans har en høy stjerne. 84 prosent har et positivt syn på Peters etterfølger. Samtidig sier færre at han står for en positiv endring – 58 prosent nå sammenliknet med 69 i 2015.

Ellers viser undersøkelsen fra Pew at antallet amerikanere som definerer seg som katolikker har sunket med 2 prosentpoeng til 20 prosent på fem år. Også gudstjenestebesøket synker. I 2012 gikk 41 prosent av de amerikanske katolikkene til messe ukentlig. Fem år senere er tallet 38 prosent.

Evangelikale

Også i andre religiøse grupper i USA vokser misnøyen med pave Frans. Det er fortsatt et klart flertall som er positive til Frans, men for eksempel blant hvite evangelikale synker oppslutningen fra 64 prosent høsten 2015 til bare 52 prosent nå.

En motsatt trend ser man blant de som ikke regner seg som tilhørende til en religion. Siden mars 2013 har andelen som har et positivt syn på Frans økt fra 39 prosent til 58 prosent i dag. Samtidig har andelen ikke-troende som er negative til Frans sunket fra 27 prosent til 16.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter