Mandag morgen meldte Bergens-profilen Moltu seg ut av KrF – etter turbulente dager i partiet.
– En slik hendelse er åpenbart ugunstig for KrF, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.
– Jeg har ikke flyttet meg – men KrF har flyttet på seg politisk, forklarer Moltu selv.
Vårt Lands oppslag forrige fredag om at hun skulle være trekkplaster under inspirasjonshelg hos Partiet De Kristne skapte bølger internt i KrF vestpå. At Moltu overfor avisen Dagen torsdag ikke ville svare på om hun stemte KrF ved fjorårets valg, bidro til forsterket undring. For Moltu selv var tiden inne til å bryte opp fra KrF.
Rystelser
For KrF i partileder Knut Arild Hareides hjemfylke skaper hendelsen ustabilitet:
• Det vekker oppsikt også nasjonalt når en varaordfører bryter med eget parti. Og ikke minst blant lokale velgergrupper.
• Byrådet av Ap, KrF og Venstre i Bergen mister flertallet. Der var også Moltus bystyreplass en del av det hårfine grunnlaget bak et «utstillingsvindu» for lokalt sentrum/venstre-samarbeid.
• Spørsmålet om Moltu følger sin mann Tomas inn i Partiet De Kristne og blir konkurrent foran neste lokalvalg, bekymrer også internt i KrF.
• Moltu begrunner utmeldelsen med «manglende tillit» til «partikultur og politiske veivalg» – et tema som skaper debatt på KrFs grasrot også andre steder enn i Hordaland.
LES OGSÅ: De Kristne-besøk splitter KrF
Veivalg-protest
Moltu sier til Vårt Land at hun ikke vil bidra til «skittkasting» internt når hun nå bryter opp.
– Utmeldelsen er en lang prosess gjennom de siste årene, sier hun.
– I pressemeldingen din uttrykker du mangel på tillit til partikultur og veivalg. Hva sikter du til spesielt?
– KrFs samarbeidsprosess og veivalgene partiet har gjort. Hvor vellykket dette var, viste jo valgresultatet også. Jeg står klart på borgerlig side i partiet, og har ikke flyttet meg slik partiet nå har. Summen av dette – og hendelser jeg ikke kan gå inn i – gjør at jeg bryter, svarer hun.
Konservative skvises
– Hvor mye handler dette om Knut Arild Hareides lederskap?
– Han er jo KrFs leder. Men det dreier seg om mer enn ledelsen hans.
– Kanskje om at rommet for kristenkonservative i partiet er blitt for lite?
– Det oppleves sånn, ja. Konservative opplever seg litt skviset ut.
– Men svikter du ikke velgere som stemte på deg og KrF for å sikre partiet innflytelse?
– Det strømmer jo nå inn støttemeldinger til meg. Samtidig som noen jo er skuffet. Men velgere trenger ikke frykte for innholdet i politikk: Selv om jeg nå er uavhengig representant, følger jeg jo kommuneprogrammet jeg er valg på.
LES OGSÅ: KrF-profil inspirerer De Kristne
Kan felle KrF
– Nå kan din stemme avgjøre om Ap/KrF/Venstre-byrådet får flertall. Utelukker du at du vil felle byrådet?
– Nei, det kan jeg ikke utelukke. Det dukker jo opp saker som ikke er omtalt i partiprogram eller byrådserklæring.
Moltu sier hun har fått tilbud fra konkurrentpartier om å bli med hos dem. Det gjelder både Partiet De Kristne (PDK) og «andre partier». Hennes mann Tomas var i fjor toppkandidat for PDK i Hordaland. Og i helgen deltok de sammen på den inspirasjonshelgen i PDK som skapte bølger i KrF.
– Nå vil jeg være uavhengig en tid – og først ta stilling til om jeg skal fortsette med politikk. Jeg gjør mine egne valg. Min mann Tomas har aldri presset meg til å gå inn i PDK.
Oppflising
Professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo mener varaordførerens utmeldelse vitner om fundamentale politiske motsetninger på partigrasrota vestpå.
– Der er alltid fløyer innenfor partier – og partier på utsiden som jakter på velgere fra fløyene. For KrFs del kan man likevel stille spørsmålet om hvor sterk KrFs konkurrent PDK egentlig er. Dette partiet sliter kraftig med oppslutningen, bemerker Aardal.
Han mener hendelsen likefullt viser det han kaller en «oppflising» av KrFs velgergrunnlag.
– Det kristne velgerlandskapet fragmenteres. At dette landskapet splittes mellom ulike partier, kan heller bli en tap-tap-situasjon for innflytelsen deres.
Moltus begrunnelse kan i følge Aardal fyre opp under KrFs samarbeidsdebatt.
– Den blir ikke lettere når sentrale tillitsvalgte ikke er lojale til partiet.
LES OGSÅ: KrF-lag i vest drøfter regjeringsdeltakelse
Hareide takker
KrFs leder, Knut Arild Hareide er på reise utenlands. Via pressemedarbeiderne kommer han med denne kommentaren:
– Jeg syns det er leit at Marita melder seg ut. Jeg skulle gjerne hatt henne med videre på laget, men jeg har respekt for beslutningen hun har tatt. Jeg vil takke Marita for den store innsatsen og for jobben hun har gjort som varaordfører i Bergen.
Fylkesleder Dag Sele er ikke enig i at rommet for kristenkonservative i Hordaland KrF er blitt mindre.
– Min opplevelse har vært at det er god plass for alle i KrF. Det er min ambisjon at det fortsatt skal være slik, sier han til Vårt Land.
Byrådet kan leve
For eksistensen til byrådet i Bergen trenger det ikke bety noe at Moltu sier farvel til KrF:
– Byrådet lever ikke utrygt. I arbeidet med årets budsjett ble det gjort en avtale med Senterpartiet også. De kan seile opp som en ny støttespiller, sier professor Anne Lise Fimreite ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.